”Pandemia ei ole totta” – Salaliittoteoriat vauhdittivat koronarajoitusten vastaista mielenosoitusta Tukholmassa, kuusi poliisia loukkaantui - Ulkomaat | HS.fi

”Pandemia ei ole totta” – Salaliittoteoriat vauhdittivat koronarajoitusten vastaista mielenosoitusta Tukholmassa, kuusi poliisia loukkaantui

Myös Ruotsiin, joka on suosinut pandemian ajan kevyempiä rajoituksia, on syntynyt koronarajoituksia vastustavia liikkeitä.

7.3. 8:57

Tukholma

Pandemia ei ole totta. Rokotteet vahingoittavat ihmisiä. Koronavirus on suuri salaliitto.

Kaikki koronarajoitukset pitäisi välittömästi poistaa.

Näiden teesien innoittamana sadat ihmiset kokoontuivat lauantaina Tukholman Södermalmin Kansalaisaukiolle, Medborgarplatsenille koronarajoitusten vastaiseen mielenosoitukseen.

Myös Ruotsiin, joka on suosinut pandemian ajan kevyempiä rajoituksia, on syntynyt koronarajoituksia vastustavia liikkeitä.

Ruotsin merkittävimmäksi koronarajoitusten vastaiseksi ryhmäksi luonnehditun Frihet Sverigen järjestämä mielenosoitus kääntyi hetkittäin kaoottiseksi lauantaina, kun sadat ihmiset jättivät noudattamatta poliisin poistumiskäskyjä.

Ruotsissa on voimassa kahdeksan hengen kokoontumisrajoitus, minkä nojalla poliisi yritti hajottaa mielenosoitusta. Mielenosoitukselle ei myöskään ollut haettu lupaa. Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui 300–400 ihmistä.

Lauantaina kello 14 alkaneen mielenilmauksen aikana poliisi poisti paikalta 50 mielenosoittajaa ja otti kaksi ihmistä kiinni. Kuusi poliisia loukkaantui.

Poliisi ei kuitenkaan onnistunut hajottamaan mielenosoitusta, vaan ihmisjoukko marssi Kansalaisaukiolta Södermalmin kultasillan yli, Kuninkaanlinnan ohi ja päätyi Norrmalmilla sijaitsevaan Kuninkaan puutarhaan.

Kultasillalla poliisi pysäytti mielenosoittajat hetkeksi mutta joutui päästämään joukon lopulta jatkamaan matkaansa.

HS haastatteli mielenosoitukseen osallistuneita, jotka eivät kertoneet nimiään, mutta avasivat ajatteluaan koronarajoitusten vastustamisen taustalla. Monien mukaan korona on maailmanlaajuisen eliitin huijaus, jolla pyritään ohjailemaan ihmisiä.

”Tämä on vain näytelmää. Pandemia ei ole totta”, lastenkirjailija Astrid Lindgrenin kuvalla varustettua kylttiä esitellyt mies kertoi.

”Korona on vain tavallinen virus”, sanoi mielenosoitukseen tullut nainen.

”Meille on valehdeltu”, sanoi toinen.

Lisää mielenosoittajien haastatteluja voit katsoa yllä olevalta videolta.

Mielenosoittajat eivät totelleet poliisin hajaantumiskäskyjä.­

Vastaavia salaliittojen lietsomia mielenosoituksia on nähty pandemian aikana eri puolilla maailmaa. Tukholmassa mielenilmaus oli kuitenkin hyvin pieni verrattuna esimerkiksi Saksaan, jossa mielenosoituksiin on osallistunut jopa kymmeniätuhansia ihmisiä.

Lue lisää: Maskipakko ja ylhäältä sanellut säännöt sapettavat tuhansia saksalaisia – Moni saapui Berliinin suurmielenosoitukseen muualta Saksasta, eikä väkivallalta vältytty

Jo ennen lauantaita mielenosoitus ja sen järjestäjät nousivat Ruotsissa keskusteluun. Iltapäivälehti Aftonbladetin ja rasismia vastustavan Expo-lehden selvityksen mukaan mielenosoitukseen linkittyi äärioikeistolaisia aineksia.

Mielenosoituksen järjestänyt Frihet Sverige ei ole äärioikeistolainen järjestö, vaan sen johdossa on vaihtoehtoiseen lääketieteeseen profiloituneita ihmisiä. Järjestön puheenjohtaja Mikael Nordfors on tunnettu aiemmin Ruotsissa lempinimellä ”anaalitohtori”, kertoo Aftonbladet.

Hän sai Ruotsissa 2000-luvun alussa useita varoituksia kyseenalaisista anaalihieronnoistaan, joita hän teki yllättäen potilailleen.

Järjestön varapuheenjohtaja Filip Sjöström puolestaan pyörittää vaihtoehtohoitoihin keskittyvää yritystä ja on tunnettu Ruotsissa myös esiintymisestään paikallisessa Idols-laulukilpailussa.

Sjöströmin mukaan koronarajoitukset vahingoittavat miljoonia ihmisiä Ruotsissa ja miljardeja eri puolilla maailmaa.

Sjöströmiä pidetään lauantain mielenosoituksen tosiasiallisena järjestäjänä. Poliisin mukaan hän ei suostunut yhteistyöhön mielenosoituksen järjestelyjen suhteen.

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg on tuominnut poliiseihin kohdistuneen väkivallan. Myös maan lääkäriliitto muistutti mielenosoituksen jälkeen suositusten noudattamisen tärkeydestä.

Koronatartuntojen määrät ovat Ruotsissa noususuunnassa. Tällä viikolla päivittäisten kirjattujen tartuntojen määrä on maan kansanterveysviraston mukaan liikkunut noin 4 000–6 000:ssa.

Koronarajoitusten vastustajat marssivat Tukholman kultasillan yli mielenosoituksessaan. Kuusi poliisia loukkaantui.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat