Ainakin 20 kuollut ja satoja loukkaantunut räjähdyksissä sotilastukikohdassa Päiväntasaajan Guineassa - Ulkomaat | HS.fi

Ainakin 20 kuollut ja satoja loukkaantunut räjähdyksissä sotilastukikohdassa Päiväntasaajan Guineassa

Paikallisen tv-kanavan TVGE:n välittämässä kuvassa näkyi palavia ja vakavasti vaurioituneita taloja.

Paikallisen tv-kanavan TVGE:n välittämässä kuvassa näkyy savuavia rakennuksia.­

8.3. 5:37

Afrikassa sijaitsevassa Päiväntasaajan Guineassa ainakin 20 ihmistä on kuollut ja useita satoja loukkaantunut neljässä räjähdyksessä sotilastukikohdassa. Räjähdykset ovat tuhonneet myös tukikohdan läheisiä asuinalueita.

Paikallisen tv-kanavan TVGE:n välittämässä kuvassa näkyi palavia ja vakavasti vaurioituneita taloja Noa Ntoman sotilastukikohdan ympärillä maan suurimmassa kaupungissa Batassa.

Presidentti Teodoro Obiang Nguema kertoi, että räjähdykset johtuivat sotilaskohtaan levinneestä tulipalosta, joka sytytti huolimattomasti varastoidut räjähteet.

Tv-kuvissa on näkynyt ihmisten kaivamista pois raunioista. Lisäksi Batan sairaalasta on näytetty kaoottisia kuvia, kun loukkaantuneet makaavat sairaalan lattialla odottamassa hoitoa.

Presidentti Obiang Nguema on pyytänyt maalle kansainvälistä apua. Räjähdysonnettomuus sattui Päiväntasaajan Guinean kannalta hankalaan aikaan, sillä maata vaivaa talouskriisi öljyn hinnan laskun sekä koronapandemian vuoksi.

Bata on öljy- ja kaasuntuottajamaan suurin kaupunki, jossa on 800 000 asukasta. Yhteensä maassa on 1,4 miljoonaa asukasta, joista suurin osa elää köyhyydessä. Bata sijaitsee Guineanlahden rannalla Afrikan mantereella, mutta maan pääkaupunki Malabo sijaitsee Biokon saarella, joka puolestaan on Kamerunin edustalla.

Batan ja Malabon väliset puhelinyhteydet katkesivat useiksi tunneiksi räjähdysten jälkeen. Maan entinen siirtomaaisäntä Espanja varoitti maassa olevia kansalaisiaan pysyttelemään sisätiloissa räjähdysten vuoksi.

Teodoro Obiang Nguema on hallinnut maata 42 vuotta, mikä tekee hänestä tällä hetkellä maailman pisimpään yhtäjaksoisesti hallinneen valtionpäämiehen. Opposition edustajat sekä kansainväliset järjestöt ovat syyttäneet Obiang Nguemaa ihmisoikeusloukkauksista.

Obiang Nguema on nimittänyt poikansa Teodoro Nguema Obiang Manguen maan varapresidentiksi, joka vastaa puolustuksesta sekä turvallisuudesta. Varapresidentin nähtiin räjähdysten jälkeen vierailevan onnettomuuspaikalla israelilaisten henkivartijoidensa kanssa. Teodorinia, kuten häntä kutsutaan, pidetään maan seuraavana presidenttinä, jonka hänen presidentti-isänsä on valinnut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat