Harryn ja Meghanin haastattelu kuohuttaa puolesta ja vastaan: ”Monarkian pahin kriisi sitten vuoden 1936”, ”Häpeällinen petos kuningatarta vastaan” - Ulkomaat | HS.fi

Harryn ja Meghanin haastattelu kuohuttaa puolesta ja vastaan: ”Monarkian pahin kriisi sitten vuoden 1936”, ”Häpeällinen petos kuningatarta vastaan”

Kuningashuonetta puolustavan tv-persoona Piers Morganin mielestä haastattelu oli erityisen halveksittava, koska prinssi Philip, 99, on vakavasti sairas.

8.3. 11:14 | Päivitetty 8.3. 11:44

Kuninkaallisen hovin jättäneen prinssi Harryn ja hänen puolisonsa Meghan Marklen haastattelu oli maanantaina ykköspuheenaihe Britanniassa sekä maan juorulehdistössä että laatumediassa.

Amerikkalaisen CBS-kanavan esittämässä Oprah Winfreyn haastattelussa ilmi tulleet Marklen itsetuhoiset ajatukset ja pariskunnan pojan ihonväri olivat pääuutisena esimerkiksi yleisradioyhtiö BBC:llä ja tabloidilehti The Sunissa.

”Monarkiaan on iskenyt pahin kriisi sitten vuoden 1936 kruunusta luopumisen”, totesi kuningasvaltaa vastustava Republic-kampanja tiedotteessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tämä viittasi siihen, että kuningas Edvard VIII luopui kruunustaan mennäkseen naimisiin kahdesti eronneen amerikkalaisen seurapiirihahmon Wallis Simpsonin kanssa. Edwardin veljestä Albertista tuli uusi kuningas, Yrjö VI.

”Joko Britannian vuoksi tai nuorempien kuninkaallisten takia tämän mädän instituution on loputtava”, Republic-kampanja vaati.

Kuningashuonetta puolustava tv-persoona Piers Morgan tuomitsi Twitterissä kovin sanakääntein Harryn ja Marklen ulostulon.

”Tämä on ehdottoman häpeällinen petos kuningatarta ja kuninkaallista perhettä vastaan”, Morgan totesi twiitissään.

Morganin mielestä haastattelu oli erityisen halveksittava, koska kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip, 99, on sairaalassa vakavan sairastumisen vuoksi.

Eri vuosikymmeninä tehdyissä kyselytutkimuksissa noin kaksi kolmasosaa briteistä on asettunut monarkian tukemisen kannalle. Noin viidennes kansasta toivoisi, että maasta tulisi tasavalta.

Prinssi Harry ja Meghan Markle antoivat haastattelun Oprah Winfreylle.­

Markle kertoi Oprah Winfreyn haastattelussa, että hänestä oli tullut itsetuhoinen kuninkaallisen perheen jäsen. Hänen mukaansa hovi oli torjunut pyynnön saada ammattiapua mielenterveyden ongelmiin.

Markle kertoi myös, että hänen ja Harryn pojan Archien syntymän edellä hovia olisi huolestuttanut se, millainen ihonväri vauvalla olisi. Marklen äiti on musta yhdysvaltalainen ja isä valkoinen.

Kuninkaallisista raportoiva ITV-kanavan toimittaja Chris Ship kertoi olleensa ”hetkittäin halvaantunut”, kun hän seurasi Harryn ja Marklen haastattelua.

”Pariskunta latasi täyteen B-52-pommikoneen, lensi sen Buckinghamin palatsin ylle ja pudotti arsenaalinsa sen päälle, pommi toisensa jälkeen”, Ship sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sotaista vertausta käytti myös The Daily Telegraph -lehti, jonka mukaan haastattelu sisälsi riittävästi pommeja ”lippueen upottamiseksi”.

B-52 on Yhdysvaltain ilmavoimien käyttämä raskas pommikone. Lippue puolestaan tarkoittaa merivoimien joukko-osastoa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat