Virossa astuu torstaina voimaan koronasulku, pääministeri Kallas: ”Vähentäkää kontakteja tai virus murtaa terveyden­huolto­järjestelmämme” - Ulkomaat | HS.fi

Virossa astuu torstaina voimaan koronasulku, pääministeri Kallas: ”Vähentäkää kontakteja tai virus murtaa terveyden­huolto­järjestelmämme”

Taudin ilmaantuvuusluku, eli todettujen tartuntojen määrä kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohti, on Virossa liki kymmenkertainen Suomeen verrattuna.

Viron pääministeri Kaja Kallas.­

8.3. 21:08 | Päivitetty 8.3. 23:11

Viron pääministeri Kaja Kallas vaati maanantaina tiukkojen koronarajoitusten ottamista käyttöön mahdollisimman nopeasti lisääntyvien tartuntojen ja viruksen brittimuunnoksen leviämisen vuoksi.

Rajoitukset tulevat voimaan torstaina, Viron yleisradioyhtiö ERR kertoo. Hallitus oli maanantai-iltana koolla päättämässä rajoitustoimista.

”Koronatilanne Pohjois-Viron sairaaloissa on äärimmäisen kriittinen”, Kallas sanoo ERR:n mukaan. ”Rajoittakaa nopeasti kontakteja muihin ihmisiin katkaistaksenne tartuntaketjut. Muuten virus murtaa terveydenhuoltojärjestelmämme, muuten läheisemme ja yhteiskunnan heikoimmat ovat vaarassa.”

Kallaksen esittämiin toimiin kuuluu kaikkien oppilaitosten siirtäminen etäopetukseen mukaan lukien alimmat koululuokat. Päiväkotien on määrä olla avoinna vain sellaisten vanhempien lapsille, joiden työt sitä ehdottomasti vaativat.

Vain ruokakaupat, apteekit ja muut täysin välttämättömät liikkeet saavat olla avoinna. Ravintolatoiminnassa sallitaan vain noutoruoka ja drive in -palvelut. Urheilu- ja harrastustoimintaa ryhmissä ei sallita lainkaan.

Viron terveysministeriön tietojen mukaan taudin ilmaantuvuusluku eli todettujen tartuntojen määrä kahden viikon aikana sataatuhatta asukasta kohti on 1 335 eli yli yhdeksänkertainen Suomen vastaavaan lukuun verrattuna. Uusia tartuntoja oli maanantai-illan tiedon mukaan todettu vuorokauden aikana 1181.

Epidemian aikana Virossa on kuollut 667 ihmistä covid-19-tautiin. Rokotusvauhdissa Viro on hieman Suomea jäljessä. Suomen ja Viron väliset matkustusrajoitukset ovat nykyisellä päätöksellä voimassa kuluvan kuun 18. päivään saakka.

Oppositiopoliitikko, demaripuolueen kansanedustaja Jevgeni Ossinovski arvosteli hallituksen toimia Postimees-lehdessä sanomalla, että tiedot brittimuunnoksen leviämisestä ovat täysin puutteelliset.

”Ensimmäiset tiedot muunnoksen leviämisestä Viroon saatiin Suomen terveysministeriöltä”, Ossinovski huomautti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat