Brittihovi vastasi herttua­parin syytöksiin: Kuningatar Elisabet pahoitteli Harryn ja Meghanin kohtelua ja ”erityisesti kysymystä rodusta” - Ulkomaat | HS.fi

Brittihovi vastasi herttua­parin syytöksiin: Kuningatar Elisabet pahoitteli Harryn ja Meghanin kohtelua ja ”erityisesti kysymystä rodusta”

Brittihovi vastasi herttuaparin tv-haastattelussa esiin nousseisiin syytöksiin. Meghanin isä Thomas Markle ei usko, että kyselyt pariskunnan Archie-vauvan ihonväristä olivat rasistisia.

9.3. 9:08 | Päivitetty 9.3. 20:55

Kuningatar Elisabet sanoo olevansa pahoillaan ja ottavansa vakavasti rasismisyytökset, joita prinssi Harry ja hänen vaimonsa Meghan Markle esittivät suurta julkisuutta saaneessa haastattelussa.

”Koko perhe on pahoillaan käsittäessään koko laajuudessaan, kuinka haastavia viime vuodet ovat olleet Harrylle ja Meghanille”, palatsin kuningattaren puolesta julkaisemassa tiedotteessa sanotaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Esiin nostetut kysymykset erityisesti rodusta ovat huolestuttavia.”

”Joitakin asioita voidaan muistaa eri tavoin mutta ne otetaan hyvin vakavasti ja käsitellään yksityisesti perhepiirissä”, kuningatar jatkaa.

”Harry, Meghan ja Archie ovat ikuisesti rakastettuja perheenjäseniä.”

Britannian hovi julkaisi tiistaina tiedotteen.­

Brittilehdistön mukaan kuningatar Elisabetin edustajat kokoontuivat maanantaina illalla kriisipalaveriin, jossa pohdittiin virallista ulostuloa kiusalliseen tilanteeseen. Medioiden mukaan keskusteluissa ovat olleet kuningattaren lisäksi hänen poikansa prinssi Charles ja pojanpoika prinssi William.

Harryn isä prinssi Charles nähtiin tiistaina päiväsaikaan rokotusklinikalla Lontoossa kuninkaallisissa edustustehtävissä ensimmäistä kertaa haastattelun jälkeen, kertoo Sky News. Charles kieltäytyi kommentoimasta haastattelua toimittajille.

Meghan Markle muun muassa sanoi Oprah Winfreyn haastattelussa, että nimeämättömät henkilöt hovissa olivat arvuutelleet pariskunnan pojan Archien ihonväriä. Markle kertoi myös kärsineensä itsetuhoisista ajatuksista, joihin hän ei pyynnöstä huolimatta saanut ammattiapua.

”En halunnut enää elää. Ja se oli erittäin selkeä ja pelottava, jatkuva ajatus”, hän sanoi yhdysvaltalaisella CBS-kanavalla esitetyssä haastattelussa.

Lue lisää: Harryn ja Meghanin ulos­tulossa on hovin kannalta kaksi tulen­arkaa uutista, kaiken muun britti­yleisö voi kuitata etu­oikeutettujen kiukutteluksi

Daily Mailin haastattelemien sisäpiirilähteiden mukaan haastattelun jäljiltä hovissa vallitsee ”voimakas henkilökohtainen šokki ja suru”. Lähteiden mukaan prinssi Harry on painanut ”ydinasenappia omaa perhettään vastaan”.

Paine virallisen lausunnon julkaisemisesta kasvoi hovissa, sillä haastattelu esitettiin Yhdysvalloissa jo sunnuntaina ja Britanniassa maanantaina. Haastattelun näyttäneen ITV:n mukaan ohjelma keräsi Britanniassa yli 12 miljoonan ihmisen yleisön.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan esiintyivät juontaja Oprah Winfreyn luotsaamassa tv-haastattelussa.­

Mediamyrsky Sussexin herttuaparin ympärillä tuskin ottaa laantuakseen vielä hetkeen, sillä Meghan Marklen perheenjäsenet ovat ryhtyneet vastahyökkäykseen.

Isä Thomas Markle esiintyi tiistaina brittiläisessä Piers Morganin juontamassa Good Morning Britain -ohjelmassa. Isä ei usko, että kuningasperheessä on rasisteja.

”Arvelen ja toivon, että se juttu vauvan ihonväristä tai siitä, kuinka tumma hän tulee olemaan, oli vain jonkun typerä kysymys. Se voi olla niin yksinkertaista.”

Meghan Marklen isä on valkoihoinen ja äiti tummaihoinen Doria Ragland.

Thomas Marklen mielestä väite Archien ihonväriin liittyneistä uteluista on ”roskaa” ja sitä pitäisi tutkia. Prinssi Harry on aiemmin tarkentanut, ettei kuningatar tai tämän puoliso prinssi Philip kysellyt vauvan ihonväristä.

Prinssi kuitenkin sanoi Oprah Winfreyn haastattelussa, että rasistisuus oli yksi syy siihen, miksi pari päätti lähteä Britanniasta noin vuosi sitten.

Haastattelussa Meghan Markle sanoi myös, että isä petti hänet, koska tämä oli tehnyt yhteistyötä lehdistön kanssa ja valehdellut siitä tyttärelleen. Isä kertoi katuvansa asiaa ja pyytäneensä tyttäreltään anteeksi.

Isän mukaan hän ei itse ole saanut Meghanilta tukea kärsiessään terveysongelmista. Hänen mukaansa tytär käytännössä lopetti yhteydenpidon perheeseensä Yhdysvaltoihin muuttamisen jälkeen.

Lisäksi Thomas Marklen toinen tytär, Meghanin sisarpuoli Samantha, on väittänyt, että Meghan on käyttänyt masennusta tekosyynä toisten ihmisten huonoon kohteluun. Sisarpuoli sanoo, ettei hän tunne mitään sympatiaa Meghania kohtaan.

Ennen haastattelua julkisuudessa puitiin väitteitä, joiden mukaan Meghan olisi kiusannut hovin työntekijöitä, minkä vuoksi osa heistä olisi irtisanoutunut. Brittihovi kertoi viime viikolla tutkivansa väitteitä.

Avoimesti herttuaparia vastaan hyökännyt juontaja Piers Morgan on puolestaan suhtautunut Meghan Marklen rasismisyytöksiin halveksivasti. Hän on kertonut katsoneensa herttuaparin haastattelua ”kuvotuksen vallassa”.

Morganin nähtiin tiistaiaamuna kävelevän ulos Good Morning Britain -ohjelman kuvauksista, koska hän oli suuttunut ohjelman meteorologille, joka oli huomauttanut Morganille tämän käytöksestä Marklea kohtaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ohjelmaa esittävä ITV-kanava kertoi tiistaina keskustelleensa Morganin kanssa Marklea koskevista kommenteista. ITV:n mukaan kanava edustaa monia ääniä eikä voi puuttua siihen, mitä Morgan sanoo Twitterissä.

Vuosi sitten Sussexin herttuapari kertoi jättävänsä taakseen kuninkaalliset velvoitteensa ja alkavansa elää itsenäistä elämää. He muuttivat Yhdysvaltoihin Kaliforniaan ja asuvat nykyään poikansa kanssa Santa Barbarassa. Pariskunta odottaa toista lastaan.

Lopullinen irtautuminen brittihovista tapahtui viime kuussa, kun herttuapari ilmoitti, ettei enää aio palata työskentelemään kuninkaallisen perheen jäseninä.

Kuningatar Elisabet ja hänen miehensä prinssi Philip kuvattuna kesäkuussa 2016.­

Kuningatar Elisabet ja Meghan Markle kesäkuussa 2018 vierailulla Chesterissä Luoteis-Englannissa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat