EU-parlamentti riisui syyte­suojan kolmelta mepiltä, joita Espanja syyttää kapinan lietsomisesta Kataloniassa - Ulkomaat | HS.fi

EU-parlamentti riisui syyte­suojan kolmelta mepiltä, joita Espanja syyttää kapinan lietsomisesta Kataloniassa

Päätös ei vielä tarkoita kolmikon luovuttamista tuomiolle Espanjaan, jossa heitä odottavat syytteet katalonialaisten kiihottamisesta virkavaltaa vastaan.

Katalonian aluehallituksen entiset edustajat Antoni Comín (vas.), Clara Ponsatí ja Carles Puigdemont esittelivät europarlamentin jäsenkorttejaan Brysselissä viime vuoden helmikuussa.­

9.3. 11:08 | Päivitetty 9.3. 11:22

Europarlamentti riisui syytesuojan kolmelta Espanjan mepiltä äänestyksessään tiistaiaamuna. Uutistoimisto AFP ja Reuters kertovat, että syytesuoja riisuttiin äänin 400–248.

Kyse on Espanjassa nostetuista syytteistä, joiden mukaan Carles Puigdemont, Antoni Comín ja Clara Ponsatí syyllistyivät kapinan lietsomiseen syksyllä 2017, jolloin Katalonian aluehallinto järjesti itsenäisyysäänestyksen välittämättä Espanjan keskushallinnon ja tuomioistuinten kielloista, ja julisti Katalonian itsenäiseksi.

Puigdemont oli tuolloin Katalonian aluehallituksen johtaja. Comín vastasi hallituksessa terveysasioista ja Ponsatí koulutusasioista. Puigdemont ja Comín ovat paenneet syytteitä Belgiaan, Ponsatí Skotlantiin. Yhdeksän heidän kollegaansa tuomittiin toissa syksynä 9–13 vuoden vankeustuomioihin.

Katalonian itsenäisyysmieliset ovat leimanneet syytteet ja tuomiot poliittisiksi, ja meppikolmikko on onnistunut tekemään asiasta koko Euroopan kysymyksen.

”Päätimme mennä Euroopan unionin sydämeen näyttääksemme, että tässä me olemme”, Puigdemont sanoi hiljattain Politico-lehdelle.

”Olemme Euroopan viranomaisten ja Euroopan tuomioistuinten käytettävissä.”

Europarlamentin päätös oli odotettu. Ennen äänestystä parlamentti korosti, että syytteet ovat ajalta ennen kolmikon meppikautta. Syytesuojan tarkoitus on varjella meppejä oikeudellisilta seurauksilta, joita voisi koitua heidän toimistaan europarlamentissa.

Espanja on tehnyt Puigdemontista, Comínista ja Ponsatísta eurooppalaisen pidätysmääräyksen, mutta europarlamentin päätös ei tarkoita heidän luovuttamistaan tuomiolle Espanjaan. Heitä ei pyynnöistä huolimatta luovutettu myöskään edes ennen virkakauttaan meppeinä. Tammikuussa belgialaisoikeus kieltäytyi Reutersin mukaan luovuttamasta myöskään Katalonian aluehallituksen entistä kulttuuriasiainjohtajaa Lluís Puigia, jota Espanja syyttää julkisten varojen väärinkäytöstä.

Syksyn 2017 yksipuolinen itsenäisyysjulistus ei suinkaan johtanut Katalonian itsenäistymiseen, vaan Espanjan hallitus hajotti Katalonian alueparlamentin ja järjesti uudet vaalit, joissa itsenäisyysmieliset säilyttivät paikka enemmistönsä – ja viime kuun vaaleissa vahvistivat sitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat