Media: Venäjä hidastaa Twitterin toimintaa, keskiviikkona kaatui osa valtion omista verkkosivuista - Ulkomaat | HS.fi

Media: Venäjä hidastaa Twitterin toimintaa, keskiviikkona kaatui osa valtion omista verkkosivuista

Venäjä kiisti arvelut, että valtion sivujen kaatuminen liittyisi Twitterin hidastamiseen.

Viranomaiset uhkaavat estää Twitterin toiminnan Venäjällä kokonaan.­

10.3. 10:52 | Päivitetty 10.3. 14:57

Venäjä ryhtyy hidastamaan Twitterin toimintaa. Asiasta kertoivat muun muassa Vtimes ja Vedomosti.

Valvova viranomainen Roskomnadzor perustelee päätöstä sillä, että palvelu ei ole pyynnöistä huolimatta poistanut kaikkea laitonta sisältöä. Viranomaisen ilmoituksessa mainitaan muun muassa lapsiporno ja huumeiden käyttö.

Viranomaiset uhkaavat Vtimesin mukaan estää Twitterin toiminnan Venäjällä kokonaan, jos se ei vastaisuudessakaan ota huomioon maan lainsäädäntöä ja poista kiellettyjä aineistoja.

Venäjällä oli keskiviikkona ongelmia myös valtionhallinnon verkkosivujen toiminnassa.

Muun muassa duuman, Kremlin ja hallituksen verkkosivut olivat joidenkin internetin käyttäjien saavuttamattomissa jonkin aikaa keskiviikkona, kertovat uutistoimisto Reuters ja venäläismediat.

Niiden lisäksi osalla käyttäjistä takkuilivat myös muun muassa Venäjän tutkintakomitean ja valtiovarainministeriön verkkosivut. Iltapäivällä Suomen aikaa tietoliikenneyhtiö Rostelekom ilmoitti korjanneensa vian ja tiedotti sivujen toimivan.

Venäjällä on epäilty sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa, että valtion sivujen kaatuminen liittyi Twitterin hidastamiseen.

Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Cepan (The Center for Policy Analysis) tutkija, tutkiva toimittaja Andrei Soldatov kirjoitti Twitterissä, että Venäjän kansallinen ”suvereenin internetin” testaus epäonnistui täydellisesti.

Pietarilaisen Fontanka-lehden mukaan Venäjällä koettiin samankaltaisia verkkoliikenteen häiriöitä myös silloin, kun Roskomnadzor esti pääsyn pikaviestipalvelu Telegramiin.

Venäjän valtion eri toimijat ovat kiistäneet, että valtion verkkosivujen toimintahäiriöt keskiviikkona johtuisivat samaan aikaan toteutetusta Twitterin hidastamisesta.

Tietoliikenneyhtiö Rostelekomin mukaan valtion verkkosivujen toimintahäiriöt johtuivat laiteviasta.

Uutistoimisto Tassin haastattelema Rostelekomin johtaja Mihail Osejevski kiisti, että Venäjän valtion sivujen häiriöt liittyisivät millään tavalla valvovan viranomaisen Roskomnadzorin toimintaan. Osejevskin mukaan kyse oli teknisestä viasta, joita sattuu ajoittain.

Venäjän tietoliikenneministeriö sanoi niin ikään Ria Novostille, että joukko valtion sivuja kaatui hetkellisesti Rostelekomin teknisen vian vuoksi, eikä sillä ole tekemistä Twitterin hidastamisen kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat