Yhdysvalloissa viranomaiset varoittavat liian aikaisesta siirtymästä takaisin ”normaaliin”, tartunnat lisääntyvät taas osassa maata - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvalloissa viranomaiset varoittavat liian aikaisesta siirtymästä takaisin ”normaaliin”, tartunnat lisääntyvät taas osassa maata

Vielä ei ole aika ottaa rennosti tai muutoin tähänastiset ponnistelut ovat olleet turhia, muistuttavat terveysalan asiantuntijat Yhdysvalloissa. Silti osassa maata valmistaudutaan siirtymään normaaliin elämään.

Mies ilmoittautui testattavaksi liikkuvassa testipisteessä New Yorkissa tiistaina.­

17.3. 13:01

Uusien koronavirustartuntojen määrä ehti vähentyä Yhdysvalloissa jo lupaavasti, kunnes osassa maata tartunnat ovat viimeksi kuluneiden parin viikon aikana taas alkaneet kasvaa. Asiasta kertoo The Washington Post -lehti (WP).

Terveysviranomaiset varoittavatkin, että liian aikainen siirtyminen normaaliin elämään uhkaa pitkittää terveydenhuollon hätätilaa samalla, kun helposti tarttuvat virusmuunnokset leviävät voimakkaasti.

Johns Hopkinsin yliopiston tietojen mukaan Yhdysvalloissa vahvistetaan nyt yli 50 000 uutta tartuntaa vuorokaudessa. Vielä vuoden alussa määrä oli noin 300 000.

Tilanne onkin kansallisella tasolla parantunut merkittävästi, mutta nyt kehityksen suunta on kääntynyt jälleen huonompaan esimerkiksi Keskilännessä ja osassa itärannikkoa.

Koronaviruksen takia sairaalaan tuotujen potilaiden ja positiivisten testitulosten määrä on kasvanut muun muassa Minnesotassa, Marylandissa ja New Jerseyssä, WP kertoo.

Uusien tartuntojen määrät eivät enää vähene New Yorkin kaupungissa eivätkä sen lähistöllä. Lehden tietojen mukaan Michiganissa yhden vuorokauden aikana vahvistettujen uusien tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut runsaasta tuhannesta noin 2 220:een.

”Viimeksi kuluneiden parin viikon aikana on tapahtunut selkeä muutos. Kyseessä on [tartuntojen] uusi nousu”, sanoo philadelphialaisen Children’s Hospital -sairaalan lääkäri David Rubin lehdelle.

Tilanne vaihtelee kuitenkin suuresti osavaltioiden välillä.

Rokotuksen covid-19-tautia vastaan saa tällä hetkellä noin kaksi miljoonaa yhdysvaltalaista päivässä, mutta WP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan nyt on käynnistymässä epidemian hankalin vaihe.

Heidän mukaansa varotoimenpiteiden höllentäminen tai niistä laistaminen voivat mitätöidä tähän mennessä saavutetun hyvän kehityksen tartuntavauhdin hillitsemisessä.

Kuluvalla viikolla Yhdysvalloissa aiotaan monin paikoin siirtyä laajasta eristyksestä hieman normaalimpaan elämään. Marylandissa on jo avattu uudelleen kaikki ravintolat, ja Pennsylvaniassa urheilustadioneille saa jälleen tulla enemmän yleisöä kuin sulkutilan aikana. New Yorkissa sallitaan tauon jälkeen hääjuhlat tietyin rajoituksin. Rajoituksia poistetaan laajalti myös Connecticutissa.

Myös maan sisäinen lentomatkailu on elpymässä, ja matkustajamäärät ovat olleet suurempia kuin koskaan aiemmin viime vuoden maaliskuun jälkeen. Samaan aikaan ihmiset alkavat olla väsyneitä tiukkoihin rajoituksiin.

Kesällä Yhdysvalloissa oltiin samankaltaisessa tilanteessa, kun useat osavaltiot ja kaupungit höllensivät rajoituksiaan terveysviranomaisten varoituksista huolimatta.

Seurauksena oli tartuntojen ennätysmäinen lisääntyminen muun muassa Keskilännen pohjoisosissa ja länsirannikolta itärannikolle ulottuvalla niin kutsutulla aurinkovyöhykkeellä. Näillä alueilla piti jälleen siirtyä tiukkoihin rajoituksiin ja sulkea toimintoja.

Nyt tilanne on kansallisella tasolla sikäli toisenlainen, että moni on jo rokotettu. Maanantaisten tietojen mukaan ainakin yhden rokoteannoksen saaneita oli Yhdysvalloissa yli 71 miljoonaa eli runsaat 20 prosenttia asukkaista.

Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n johtaja Rochelle Walensky mainitsi maanantaina Euroopan varoittavana esimerkkinä valppauden unohtamisesta virusmuunnosten iskettyä maanosaan.

”He yksinkertaisesti irrottivat katseensa pallosta”, Walensky kuvasi eurooppalaisten tilannetta WP:n mukaan.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä vahvistettu runsaat 29,5 miljoonaa covid-19-tapausta ja lähes 540 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Luvut perustuvat Johns Hopkinsin yliopiston tietoihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat