Pääministeri­puolue voitti Hollannin vaalit, Mark Rutten yli kymmenen vuoden valtakausi jatkunee - Ulkomaat | HS.fi

Pääministeri­puolue voitti Hollannin vaalit, Mark Rutten yli kymmenen vuoden valtakausi jatkunee

Rutte aloittaa torstaina keskustelut uuden hallituksen muodostamisesta.

VVD-puoluetta edustava pääministeri Mark Rutte antoi lausuntoja medialle Haagissa keskiviikkoiltana.­

17.3. 22:25 | Päivitetty 18.3. 8:25

Hollannin vaalit voitti odotetusti pääministeri Mark Rutten keskustaoikeistolainen VVD-puolue. Se oli saamassa 36 paikkaa 150 paikan parlamentista, kun äänistä oli uutistoimisto Reutersin mukaan laskettu torstaina 63 prosenttia.

VVD oli jo ennestään parlamentin suurin puolue, ja se oli saamassa neljä paikkaa lisää.

”Kohtaamamme haasteet ovat valtavia. Tulevien viikkojen ja kuukausien aikana meidän täytyy johtaa maamme pois koronakriisistä”, Rutte sanoi voitonpuheessaan.

Rutte sanoi, että uusi hallitus nykyisen hallituskumppanin, keskustavasemmistolaisen D66:n kanssa ”vaikuttaisi ilmeiseltä” ratkaisulta. D66 oli kasvattamassa paikkojensa määrää viidellä 24:ään.

Sen sijaan oikeistopopulistinen vapauspuolue ja vihreät olivat menettämässä paikkoja.

Koronaviruspandemia hallitsi vaalien alla käytyjä keskusteluja ja vei huomiota muilta aiheilta, mikä saattoi vaikuttaa esimerkiksi Geert Wildersin johtaman vapauspuolueen äänimäärään. Asetelma oli varsin erilainen kuin neljä vuotta sitten, jolloin maahanmuutto oli merkittävä teema ja Wildersin haaste Rutten VVD:lle nähtiin paljon suurempana.

Pandemian vuoksi vaalien äänestysaikaa oli tällä kertaa pidennetty. Varsinainen vaalipäivä oli keskiviikko, mutta osa äänestyspaikoista avasi ovensa jo maanantaina, jotta äänestys pystyttiin järjestämään koronaturvallisesti.

Hollanti oli ensimmäisiä merkittäviä Euroopan maita, joissa pidettiin vaalit koronaviruspandemian aikana. Vaaleissa oli käytössä erilaisia toimia, joilla tartuntojen leviämistä äänestyspaikoilla pyritään estämään. Esimerkiksi yli 70-vuotiaille oli annettu mahdollisuus postiäänestykseen.

Lue myös: Hollannin koronavaaleissa ajetaan polkupyörällä koppiin tai äänestetään auton suojista: HS tutustui ”suureen ihmiskokeeseen” paikan päällä

Rutte on johtanut Hollantia vuodesta 2010. Hänen VVD-puolueensa kannatus pomppasi selvästi koronapandemian alussa noin vuosi sitten, ja suosio on enimmäkseen säilynyt.

Ruttea kutsutaan myös teflonpääministeriksi, sillä hän on onnistunut sujuvasti selviämään erilaisista kriiseistä.

Tammikuussa Rutten hallitus kaatui skandaaliin, kun paljastui, että tuhansia vanhempia oli syytetty väärin perustein lastenhoitokustannuksiin tarkoitettujen tukien väärinkäytöstä. Hallitus jatkoi toimitusministeristönä vaaleihin asti, eikä kriisistä jäänyt ratkaisevaa kolhua Rutten suosioon.

Kaatuneessa hallituskoalitiossa olivat VVD:n ja D66:n lisäksi konservatiiviset kristillisdemokraatit (CDA) ja kristillinen liitto (CU).

Nainen äänesti teltassa Nijmegenissä Hollannissa keskiviikkona. Hollannin vaaleissa oli käytössä erityistoimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat