Oppositio­johtaja Tsihanouskaja pyytää valko­venäläisiä äänestämään mobiili­sovelluksella neuvotteluista Lukašenkan kanssa - Ulkomaat | HS.fi

Oppositio­johtaja Tsihanouskaja pyytää valko­venäläisiä äänestämään mobiili­sovelluksella neuvotteluista Lukašenkan kanssa

Svjatlana Tsihanouskajan mukaan YK ja Etyj ovat valmiita toimimaan sovittelijoina neuvotteluissa Valko-Venäjän nykyhallinnon kanssa.

Svjatlana Tsihanouskaja asuu maanpaossa Liettuassa.­

18.3. 13:26

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja pyytää valkovenäläisiä antamaan tukensa hänen vaatimuksilleen kansainvälisistä neuvotteluista maan presidentiksi julistautuneen Aljaksandr Lukašenkan hallinnon kanssa. Tukensa voi ilmaista anonyymillä äänestyksellä mobiilisovelluksen kautta.

Lausunnossaan Tsihanouskaja sanoi, että maan kriisi voidaan ratkaista kansainvälisillä neuvotteluilla ja että sekä YK että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ovat valmiita toimimaan sovittelijoina.

Ensimmäiset tulokset julkaistaan Tsihanouskajan mukaan ensi viikon torstaina niin kutsuttuna vapaudenpäivänä.

Tsihanouskaja on elänyt maanpaossa Liettuassa siitä asti, kun Valko-Venäjän hallinto alkoi väkivaltaisesti tukahduttaa presidentinvaalien jälkeisiä mielenosoituksia viime elokuussa.

Tsihanouskaja oli ehdolla vaaleissa, joiden voittajaksi Lukašenka julistautui. Länsimaat tuomitsivat vaalit vilpillisiksi eivätkä ole enää tunnustaneet Lukašenkaa Valko-Venäjän lailliseksi presidentiksi. Lisäksi maan korkeita virkamiehiä vastaan on asetettu pakotteita.

Opettajana työskennellyt Tsihanouskaja oli politiikassa vasta-alkaja. Hän lähti ehdokkaaksi, koska hänen bloggaajapuolisonsa Sjarhei Tsihanouskin ehdokkuus estettiin. Tsihanouskia on sittemmin syytetty väkivaltaisen vallankumouksen suunnittelusta, ja häntä uhkaa enimmillään 15 vuoden vankeustuomio.

Tsihanouskaja on vaalien jälkeen lobannut kansainvälisiä instituutioita ja ulkomaisia johtajia, jotta nämä tukisivat hänen vaatimuksiaan uusista vaaleista ilman Lukašenkaa. Lukašenka on ollut maan johdossa vuodesta 1994.

Äänestäminen onnistuu Viber- ja Telegram-viestisovelluksilla. Jo heti aamulla sivuston julkistamisen jälkeen tuhannet käyttäjät olivat äänestäneet neuvotteluiden puolesta, ja puolenpäivän aikaan näin oli tehnyt jo lähes 150 000 käyttäjää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat