Virolainen tutkija tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta Kiinan hyväksi - Ulkomaat | HS.fi

Virolainen tutkija tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta Kiinan hyväksi

Tarmo Kõuts ehti ennen pidätystään toimia muun muassa sotilasliitto Naton toimintaa tukevissa tehtävissä.

19.3. 14:05

Virolainen valtameritutkija Tarmo Kõuts on tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta Kiinan hyväksi, kertoo uutistoimisto AFP. Kõuts ehti toimia muun muassa sotilasliitto Naton toimintaa tukevissa tehtävissä.

Oikeus totesi Kõutsin syyllistyneen vakoiluun sekä ”perustuslain vastaisiin ja Viron tasavaltaa vastaan kohdistuvia toimintoja varten perustettuihin organisaatioihin kuulumisesta”.

Kyseessä oli AFP:n mukaan ensimmäinen esille tullut tiedustelutapaus, joka ei liity Venäjään.

Oikeus tuomitsi alansa eturivin tutkijoihin kuuluneen ja Tallinnan teknillisessä yliopistossa työskennelleen Kõutsin, 57, aiemmin maaliskuussa suljetuin ovin käydyn asiankäsittelyn jälkeen. Oikeus myös takavarikoi häneltä 17 000 euroa.

Kõuts ehti vaikuttaa vuodesta 2006 lähtien Naton merenalaisen tutkimuskeskuksen tieteellisessä komiteassa Italiassa. Keskus tekee tutkimustyötä tukeakseen Naton sotalaivojen ja sukellusveneiden toimintaa.

Lisäksi Kõuts on työskennellyt Viron puolustusministeriössä.

Viron sisäisen turvallisuuspalvelun varajohtaja Aleksander Toots on AFP:n mukaan kertonut medialle, että Kiina oli palkannut Kõutsin, joka oli toiminut asiantuntijoista koostuvassa organisaatiossa vuonna 2018. Hän ei kuitenkaan ollut viime syyskuussa tapahtuneeseen pidätykseensä mennessä paljastanut salassa pidettäviksi luokiteltuja Naton tai Viron valtion tietoja.

”Häntä motivoivat tavalliset inhimilliset heikkoudet, kuten raha ja tunnustuksen tarve”, Toots sanoi.

Kõutsin lisäksi pidätettynä on ollut toinenkin henkilö, jota ei kuitenkaan ole vielä tuomittu, AFP kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat