Trumpin ”lempilelu” lojuu rikkinäisenä sään armoilla: Boeing 757 ei ole noussut ilmaan Bidenin virkaan­astujaisten jälkeen - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin ”lempilelu” lojuu rikkinäisenä sään armoilla: Boeing 757 ei ole noussut ilmaan Bidenin virkaan­astujaisten jälkeen

”Trump Force One” oli Donald Trumpin menestyksen symboli. Nyt se seisoo sateiden piestävänä tyhjällä lentokentällä.

Presidenttiehdokas Donald Trump saapui yksityiskoneellaan kampanjoimaan Floridan Lakelandiin lokakuussa 2016.­

22.3. 10:10

Luksuslentokone, ”Trump Force One”, oli kerran presidentti Donald Trumpin menestyksen ja vaurauden symboli. Nyt se seisoo vesi- ja lumisateiden pieksemänä hiljaisella lentokentällä vajaan sadan kilometrin päässä Manhattanilta.

Loiston päivät ovat takana: yhdestä moottorista puuttuu osia, toinen on kääritty muoviin.

Donald Trumpin presidenttikausi päättyi 20. tammikuuta. CNN:n uutisoi, että presidentin yksityiskoneella ei ole lennetty kertaakaan sen jälkeen.

Trump Organization -konsernin edustajat eivät kertoneet CNN:lle, miksi kone on jätetty sään armoille tai aiotaanko sitä korjata pian. Uutiskanavan haastattelemat asiantuntijat ihmettelivät, ettei kallista konetta ollut siirretty suojaisampaan säilytyspaikkaan.

Viimeisten reilun kymmenen vuoden ajan Boeing 757 -mallinen luksuskone on ollut tärkeä osa Trumpin henkilöbrändiä. Trump osti koneen edesmenneeltä Microsoft-miljardööri Paul Allenilta vuonna 2010, ja on tämän jälkeen kuvaillut sitä ”lempilelukseen”.

Presidenttikampanjoiden aikana Trump Force One koreili tv- ja tienvarsimainoksissa. Trump kutsui koneeseen toimittajia ja merkkihenkilöitä, eikä jättänyt mainitsematta, että koneen turvavyöt on päällystetty 24 karaatin kullalla.

Nyt luksuskoneen kohtalo symboloi Trumpin valta-aseman murtumista. Poliittisen häviön lisäksi Trump on kärsinyt taloudellisia tappioita. Bloomberg uutisoi, että helmikuun 2016 jälkeen Trumpin liiketoiminnan arvo on laskenut kolmesta miljardista dollarista (noin 2,5 miljardista eurosta) 2,3 miljardiin dollariin noin (noin 1,9 miljardiin euroon).

Tiedossa ei ole, koska Boeing 757 pääsee takaisin ilmaan. CNN:n haastatteleman lentoasiantuntija David Soucien mukaan jokainen Trumpin yksityiskoneen ilmassa viettämä tunti maksaa noin 15 000–18 000 dollaria (noin 12 600–15 100 euroa). Ennen ilmaan pääsyä vähintään yksi koneen moottoreista vaatii myös kallista kunnostusta.

Donald Trumpin Boeing 757 odotti lähtöä Palm Beachin lentokentällä tammikuussa 2012. Trump oli ostanut lentokoneensa edellisenä vuonna.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat