Saudi-Arabia ehdottaa tulitaukoa Jemeniin – huthikapinalliset eivät suostu - Ulkomaat | HS.fi

Saudi-Arabia ehdottaa tulitaukoa Jemeniin – huthikapinalliset eivät suostu

Huthikapinalliset eivät kuitenkaan aio suostua tulitaukoon ennen kuin Jemeniin asetetut ilma- ja merisaarrot on purettu.

Jemeniläiset täyttävät kanistereita vedellä maanantaina pääkaupunki Sanaassa. Jemenin sota on YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen kriisi.­

22.3. 18:34

Saudi-Arabia on tarjonnut Jemenin huthikapinallisille tulitaukoa. Tulitauko koskisi koko maata, ja sitä valvoisivat YK:n edustajat.

Myös maan pääkaupungin Sanaan lentokenttä voitaisiin Saudi-Arabian mukaan avata tulitauon myötä. Pääkaupunki on huthikapinallisten hallussa.

Tulitauko tulisi Saudi-Arabian mukaan voimaan välittömästi sen jälkeen, kun huthikapinalliset hyväksyisivät sen. Myös rauhanneuvottelut voisivat alkaa Jemenin hallituksen ja kapinallisten välillä. Saudi-Arabia tukee Jemenin hallitusta.

Kapinalliset kertoivat kuitenkin, etteivät he aio suostua tulitaukoon ennen kuin Jemeniin asetetut ilma- ja merisaarrot on purettu. Kapinalliset jatkavat kuitenkin keskusteluja Saudi-Arabian kanssa.

”Saudi-Arabian täytyy ilmoittaa väkivaltaisuuksien lopettamisesta ja päättää saarrot kokonaan. Jo vuosia keskusteltujen ideoiden tuominen uudelleen esiin ei ole mitään uutta”, huthien edustaja Mohammed Abdulsalam sanoi.

Jemenin sisällissota on jatkunut jo kuusi vuotta. Kyseessä on YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen kriisi.

Sekä YK että Jemenin hallitus pitävät tulitaukosopimusta tervetulleena.

Saudi-Arabia on ollut halukas päättämään sodan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden totesi, ettei maa enää tukisi Saudi-Arabian puuttumista sotaan.

Lue lisää: HS-analyysi: Joe Biden lopetti Saudi-Arabian aseistamisen Jemenin sodassa, ja se vaikuttaa koko Lähi-idän tasa­painoon

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat