Seitsemänvuotias tyttö kuoli sotilaiden luoteihin Myanmarissa tiistaina, mielenosoittajat suunnittelevat lakkoa ja uusia mielenosoituksia - Ulkomaat | HS.fi

Seitsemänvuotias tyttö kuoli sotilaiden luoteihin Myanmarissa tiistaina, mielenosoittajat suunnittelevat lakkoa ja uusia mielenosoituksia

Syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeudenkäyntiä on lykätty toisen kerran.

Myanmarilaiset osoittivat mieltä Aung San Suu Kyin puolesta 23. maaliskuuta.­

24.3. 5:10 | Päivitetty 24.3. 9:42

Vallankaappausta vastustavat aktivistit suunnittelevat uusia mielenosoituksia ja lakkoa Myanmarissa päivä sen jälkeen, kun seitsemänvuotias lapsi kuoli sotilaiden luoteihin Mandalayssa.

Sotilaat olivat tehneet ratsian tytön perheen kotiin tiistaina. Paikallisen Myanmar Now -lehden mukaan perhe pakotettiin kerääntymään samaan huoneeseen, jonka jälkeen sotilaat olivat tentanneet perheen isältä, oliko talossa vielä muita ihmisiä. Sotilaat eivät lehden mukaan uskoneet isää, minkä seurauksena he ampuivat tätä, mutta osuivat isän sylissä istuneeseen 7-vuotiaaseen tyttöön.

Tyttö on uutistoimistojen mukaan nuorin Myanmarin helmikuussa alkaneissa väkivaltaisuuksissa kuollut uhri.

Sotilaat kaappasivat vallan Myanmarissa helmikuun alussa.

Maassa on sen jälkeen ollut useita vallankaappausta vastustavia mielenosoituksia, jotka ovat äityneet myös väkivaltaisiksi sotilaiden toimesta. Kansalaisjärjestöjen mukaan mielenosoituksissa on saanut surmansa yli 260 ihmistä, ja useita satoja on vangittu. Järjestöjen mukaan kuolleista ainakin 20 on alaikäisiä.

Paikallinen media uutisoi keskiviikkona, että viranomaiset olisivat vapauttaneet yli 600 mielenosoittajaa yangonilaisesta vankilasta. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tätä.

Maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeudenkäynnin oli määrä jatkua keskiviikkona.

Keskiviikkoaamuna Aung San Suu Kyin puolustus kertoi kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että oikeudenkäyntiä on lykätty taas. Puolustuksen mukaan oikeudenkäynnin on määrä jatkua 1. huhtikuuta.

Tämä on toinen kerta, kun oikeudenkäyntiä on siirretty. Viimeksi sitä siirrettiin viime viikolta tälle päivälle, koska maan verkkoyhteydet eivät toimineet eikä syytetty voinut osallistua oikeudenkäyntiin videolinkin välityksellä.

Syrjäytettyä johtajaa vastaan on nostettu ainakin neljä syytettä, jotka koskevat muun muassa koronavirussäännösten rikkomista ja levottomuuksien lietsomista.

Myanmarissa vallan kaapannut sotilasjuntta kertoi aikaisemmin saaneensa myös todisteita, joiden mukaan Aung San Suu Kyi olisi ottanut vastaan yli miljoonan dollarin arvosta rahaa ja kultaa.

Aung San Suu Kyi on kiistänyt syytteet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat