Lähipiiri pelkää vangitun Aleksei Navalnyin ”hengen ja terveyden puolesta” – Terveydentila heikentynyt nopeasti, vartijat herättävät tunnin välein - Ulkomaat | HS.fi

Lähipiiri pelkää vangitun Aleksei Navalnyin ”hengen ja terveyden puolesta” – Terveydentila heikentynyt nopeasti, vartijat herättävät tunnin välein

Venäläisen oppositiopoliitikon kerrotaan kärsivän ”vakavasta selkäkivusta” ja jalan turtumisesta. Navalnyin mukaan hänen hoitonsa on sisältänyt reseptin, jolla hän sai kaksi ibuprofeeni-kipulääketablettia.

Aleksei Navalnyi kuvattiin oikeussalissa Moskovassa 20. helmikuuta.­

24.3. 21:34 | Päivitetty 25.3. 18:18

Vankilassa olevan venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin lähipiiri pelkää hänen henkensä puolesta, kertoo Navalnyin asianajajaja uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Hän kärsii kovasta selkäkivusta ja kivusta oikeassa jalassaan. Kaikki pelkäävät hänen henkensä ja terveytensä puolesta”, asianajaja Olga Mihailova oli kertonut Dožd-tv-kanavalle torstaina.

Navalnyi kertoi asianajajien medialle välittämässä lausunnossa, ettei hänen anneta nukkua vankilassa. Hänen mukaansa kohtelu muistuttaa kiduttamista, uutistoimisto Reuters kertoo.

Vankilan viranomaiset ovat kertoneet pelkäävänsä, että Navalnyi karkaa vankeudesta. Sen takia hänet herätetään tunnin välein. Navalnyin mukaan herätyksestä vastaa vartija, joka kertoo tallentavalle videokameralle Navalnyin olevan yhä sellissään.

Navalnyi kertoi myös pyytäneensä siviililääkäriä tapaamaan häntä vankilaan, mutta siitä oli kieltäydytty. Hänen kerrotaan kärsineen terveysongelmista jo viikkojen ajan.

Navalnyin mukaan hänen hoitonsa on sisältänyt reseptin, jolla hän sai kaksi ibuprofeeni-kipulääketablettia.

Viranomaisten mukaan Navalnyin terveydentila on ”vakaa, tyydyttävä”, Medusa-uutissivusto kertoo.

Navalnyin vaimo Julija Navalnaja puolestaan luonnehtii miehensä kohtelua vankilassa ”kostoksi”, Reuters kertoo.

Navalnyi on presidentti Vladimir Putinin kova arvostelija.

Navalnyin asianajaja sanoi keskiviikkona, että Navalnyin terveydentila on ”heikentynyt jyrkästi” vankeudessa, kertoi brittilehti The Guardian.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Navalnyin asianajajien piti tavata Navalnyi keskiviikkona puolilta päivin Suomen aikaa, mutta heitä ei päästettykään tapaamiseen. Tapaaminen ei onnistunut myöskään torstaina.

Navalnyin asianajajat epäilevät vankilaviranomaisten yrittävän pimittää sen, että Navalnyi on jouduttu siirtämään sairaalahoitoon.

”Emme ymmärrä, missä Aleksei Navalnyi on ja miksi häntä piilotellaan asianajajiltaan”, he olivat kertoneet.

Keskiviikkona kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Navalnyi ei saapunut sovittuun tapaamiseen asianajajiensa kanssa.

Navalnyi siirrettiin aiemmin maaliskuussa Pokrovin vankileirille Vladimirin alueelle, noin sadan kilometrin päähän Moskovasta itään.

Navalnyi myrkytettiin hermomyrkky novitšokilla hänen vaalivalmisteluihin liittyneen Siperian-kiertueensa aikana viime elokuussa.

Hänet kiidätettiin tehohoitoon Saksaan, minkä jälkeen hän palasi Venäjälle. Kotimaassaan hänet pidätettiin ja passitettiin vankeuteen.

Helmikuun alussa oikeusistuin tuomitsi Navalnyin kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Oikeus muutti päätöksellään Navalnyin vanhan ehdollisen kolmen ja puolen vuoden tuomion ehdottomaksi mutta laski hänen kärsimänsä kymmenen kuukauden arestit tuomitun hyväksi.

Siten Navalnyin pitäisi istua vankilassa vielä runsaat kaksi ja puoli vuotta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat