Paavi määräsi kardinaalien ja pappien palkkoja leikattavaksi, jotta työntekijöitä ei tarvitsisi irtisanoa – turistikato vienyt Vatikaanilta tuloja - Ulkomaat | HS.fi

Paavi määräsi kardinaalien ja pappien palkkoja leikattavaksi, jotta työntekijöitä ei tarvitsisi irtisanoa – turistikato vienyt Vatikaanilta tuloja

Tavoitteena on välttää muiden työntekijöiden, kuten poliisien, pelastushenkilöstön, siivoojien ja kunnossapitäjien irtisanomiset.

Paavi Franciscus on pitänyt pandemian aikana livelähetyksiä Vatikaanista käsin. Kuvassa paavi livelähetyksessä 24. maaliskuuta.­

25.3. 7:52

Paavi Franciscus on määrännyt, että kardinaalien ja suurimman osan papeista palkkoja leikataan Vatikaanin tiukan taloustilanteen takia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Paavin jälkeen katolisen kirkon korkeimmassa asemassa olevien kardinaalien palkoista vähennetään kymmenen prosenttia. Pappien palkoista leikataan 3–8 prosenttia. Paavi itse ei saa palkkaa.

Pietarinkirkon ja Vatikaanin museoiden sisäänpääsyliput muodostavat merkittävän tulonlähteen Vatikaanille. Koronapandemian takia turistien määrä on ollut vähäinen tai kohteet ovat olleet suljettuna.

Paavin tavoitteena on välttää muiden työntekijöiden, kuten poliisien, pelastushenkilöstön, siivoojien ja kunnossapitäjien irtisanomiset. Monet heistä ovat perheellisiä ja asuvat Roomassa, jossa vuokrat ovat korkeita.

Sen sijaan kardinaalit saavat palkkaa 4 000–5 000 euroa kuussa, ja monet asuvat keskimääräistä vuokratasoa halvemmissa asunnoissa. Papit taas asuvat pitkälti uskonnollisten yhteisöjen tiloissa edullisesti, joten rahatilanteen muutos vaikuttaa heihin vähemmän kuin tavallisiin työntekijöihin.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun paavi on leikannut katolisen kirkon henkilöstön palkkoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat