Navalnyin jatkuva herättely venäläisellä vankileirillä vastaa kidutusta, sanoo suomalais­psykiatri – tällaisia vaikutuksia unideprivaatiolla voi olla - Ulkomaat | HS.fi

Navalnyin jatkuva herättely venäläisellä vankileirillä vastaa kidutusta, sanoo suomalais­psykiatri – tällaisia vaikutuksia unideprivaatiolla voi olla

Unideprivaation aiheuttaminen on klassinen kidutusmenetelmä ympäri maailmaa, sanoo psykiatri Iris Forsman Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksesta.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin mukaan hänen ei anneta öisin nukkua vankileirillä.­

26.3. 19:45

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelu venäläisellä vankileirillä vastaa kidutusta, kuten se on määritelty Istanbulin pöytäkirjassa YK:n yleissopimuksen mukaan, sanoo psykiatri Iris Forsman Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksesta.

Navalnyi on kertonut, että vankileirin työntekijä herättää hänet kerran tunnissa kahdeksan kertaa yössä, kuvaa hänet videokameralle ja sanoo ääneen tämän olevan yhä sellissään. Navalnyi ilmoitti torstaina, että ei saa toistuvien herätysten vuoksi nukuttua.

Forsmanin mukaan unideprivaation aiheuttaminen on klassinen kidutusmenetelmä ympäri maailmaa. Sitä voidaan tehostaa muun muassa kovin äänin, valoin, äärilämpötiloin ja voimakkain hajuin.

”Unen katkominen on varmin tie saada ihmisen psyyke romahtamaan, sillä ihmisen aivotoiminta tarvitsee palautuakseen yhtäjaksoista unta. Sen systemaattisella katkomisella pyritään heikentämään ihmisen henkistä kestokykyä.”

Vankilan viranomaiset ovat perustelleet herättämistä Navalnyin ”pakoalttiudella”. Navalnyi pitää menettelyä kidutuksena.

Kidutus on kielletty Venäjän perustuslaissa, minkä lisäksi Venäjä on ratifioinut kansainvälisen kidutuksenvastaisen sopimuksen.

Navalnyi kertoi läpi yön jatkuvasta herättelystä ensimmäisen kerran viime viikon maanantaina, jolloin hän oli ehtinyt olla vankileirillä muutaman päivän. Tuolloin hän kirjoitti Instagramissa nukahtavansa herätyksen jälkeen rauhallisesti uudelleen.

Navalnyin yöunen häirintää on kestänyt nyt parisen viikkoa, mikäli se on ollut säännöllistä. Torstaina Navalnyi toimitti asianajajiensa välityksellä julkisuuteen tiedonannon, jossa hän kutsui kohteluaan unettomuudella kiduttamiseksi.

Lue lisää: Lähipiiri pelkää vangitun Aleksei Navalnyin ”hengen ja terveyden puolesta” – Terveydentila heikentynyt nopeasti, vartijat herättävät tunnin välein

Forsmanin mukaan riippuu yksilöstä, kuinka kauan unettomuutta sietää. Ihminen ei pääse missään vaiheessa palauttavan unen vaiheeseen, jos hänet herätetään kahdeksan kertaa yössä.

”Ei tarvita kuin muutama uneton yö, niin ihminen menettää ajan ja paikan tajun. Osa ihmisistä romahtaa kerralla. Viimeistään viikon tai kahden kuluttua alkaa mennä huonosti.”

Forsman kertoo hoitaneensa potilaita, joilla pitkään jatkunut unideprivaatio on aiheuttanut pysyviä persoonallisuuden muutoksia. Muun muassa kyky ajatella heikkenee.

”Mennään hissillä alempiin kerroksiin ja persoona alkaa muuttua primitiivisemmäksi. Ihminen alkaa muistuttaa häkkieläintä”, Forsman kuvailee.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on kertonut, että Pokrovin vankileirin työntekijä käy herättämässä hänet joka tunti kahdeksan kertaa yössä.­

Forsman sanoo, että unideprivaatiolla on saatu romahtamaan myös vangiksi jääneitä sotilaita ja poliiseja, jotka on koulutettu kestämään äärimmäistä stressiä tai painetta. Navalnyin henkistä ja fyysistä taakkaa lisää syksyinen murhayritys myrkyttämällä.

”Hän on aika haavoittuvassa tilassa ja tarvitsisi monenlaista fyysistä ja psyykkistä hoitoa toipuakseen murhayrityksestä. Mutta se, mitä hän saa osakseen kotimaassa, täyttää määritelmän valtiollisen toimijan harjoittamasta kidutuksesta.”

Amnesty Internationalin asiantuntija Anu Tuukkanen pitää herättelyä keinona, jolle ei löydy perusteita.

”Navalnyi on kovan kurin laitoksessa, joten peruste hänen karkaamisestaan ei ole vakuuttava, vaan herättely vaikuttaa olevan rankaisutoimi.”

Navalnyin tukijoukot mukaan ovat vaatineet Navalnyin välitöntä vapauttamista, jotta tämä saisi tarvitsemaansa sairaanhoitoa.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Kreml ei aio vastata vapautusvaatimuksiin. Peskovin mukaan vaatimukset tulee esittää valtion vankilapalvelulle, eikä Kremlille.

Peskov lisäsi, että Venäjän kansalaisia pidetään ulkomaalaisissa vankiloissa paljon karummissa ja epäinhmillisemmissä olosuhteissa kuin Navalnyitä Pokrovin vankileirillä.

Fakta

Kidutuksella tarkoitetaan kaikkia tekoja, joilla aiheutetaan jollekulle tahallisesti kovaa kipua tai kovaa joko henkistä tai ruumiillista kärsimystä esimerkiksi tietojen tai tunnustuksen saamiseksi, pelottelemiseksi tai pakottamiseksi, kun virkamies tai muu virallisessa asemassa toimiva henkilö aiheuttaa sellaista kipua tai kärsimystä, yllyttää tai suostuu niiden aiheuttamiseen tai hyväksyy sen hiljaisesti.

Lähde: YK:n yleissopimus, Istanbulin pöytäkirja

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat