Lauantai oli Myanmarin sotilas­juntan verisin päivä, yli sata ihmistä tapettiin – Useat maat tuomitsevat väkivaltaisuudet - Ulkomaat | HS.fi

Lauantai oli Myanmarin sotilas­juntan verisin päivä, yli sata ihmistä tapettiin – Useat maat tuomitsevat väkivaltaisuudet

Helmikuista vallankaappausta vastustavien protestien väkivaltaisessa tukahduttamisessa on kuollut jo yli 400 ihmistä. Lauantai oli yksi verisimmistä päivistä sen jälkeen, kun mielenosoitukset alkoivat. Monet maat ovat tuominneet väkivallan käytön.

27.3. 11:26 | Päivitetty 28.3. 9:45

Lauantai oli todennäköisesti yksi verisimmistä päivistä Myanmarissa sen jälkeen, kun sotilasjuntta kaappasi vallan maassa helmikuussa. Mielenosoituksissa kerrotaan kuolleen ainakin 114 ihmistä lauantain aikana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalliset uutismediat ja silminnäkijät kertovat turvallisuusjoukkojen surmanneen protesteissa lauantain aikana yhteensä ainakin 114 ihmistä. Uutistoimisto AFP kertoo varhain sunnuntaiaamuna vahvistaneensa 91 kuolonuhria paikallisen väkivaltaisuuksia seuraavan järjestön tietojen perusteella.

Sukulaiset surivat hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin liittyneen poliisin ruumiin äärellä Yangonissa lauantaina. Kuva on välitetty kuvatoimisto AFP:lle Facebookin kautta.­

Myanmarin asevoimien hävittäjät hyökkäsivät ilmaiskuilla kylään lähellä Thaimaan rajaa. Aluetta hallitsee vähemmistökansa karenien etninen, aseistettu ryhmittymä, jonka mukaan hävittäjät hyökkäsivät Day Pu Noen kylään noin kahdeksan aikaan illalla paikallista aikaa.

Ryhmittymän tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että kahden henkilön on kerrottu kuolleen ja kahden loukkaantuneen, mutta uhriluvun pelätään nousevan.

Karenit ovat Myanmarin toiseksi suurin etninen vähemmistö.

Myanmar on ollut vallankaappauksesta asti myllerryksessä, kun kansalaiset ovat osoittaneet mieltä sotilasvaltaa vastaan. Turvallisuuskoneisto on käyttänyt kovia otteita mielenosoittajia vastaan.

Sotilasjuntta varoitti ennen lauantain mielenosoituksia, ettei kaduille kannata lähteä. Vaarana voi olla, että tulee ammutuksi ”päähän tai selkään”, sanottiin valtiollisella MRTV-kanavalla perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myanmarilaiset lähtivät kuitenkin lauantaina osoittamaan mieltään muun muassa maan suurimman kaupungin, Yangonin, kaduille. Myös muissa Myanmarin kaupungeissa protestoitiin.

Arvio siitä, kuinka monta ihmistä on kuollut yhteensä sotilasvallankaappauksen jälkeisissä mielenosoituksissa vaihtelee, mutta luku on todennäköisesti yli 400.

Savu peitti Tamwen aluetta Yangonissa lauantaina kun turvallisuusjoukot jatkoivat mielenosoitusten tukahduttamista.­

Osa kuolleista on lapsia. Mediatietojen mukaan lauantaina yksi kuolleista oli viisivuotias poika. Mandalayn kaupungissa kuoli 13-vuotias tyttö, ja Meiktilan kaupungissa 14-vuotias tyttö, kerrottiin uutistoimistoille.

Tiistaina poliisin ratsiassa seitsemänvuotias tyttö ammuttiin kodissaan isänsä syliin.

”He tappavat meitä kuin eläimiä, jopa koteihimme. Jatkamme mielenosoituksia siitä huolimatta. Emme voi luovuttaa, ennen kuin sotilasjuntta on syrjäytetty vallasta”, sanoi yksi mielenosoittajista, Thu Ya Zaw, Reutersille.

Monet maat tuomitsivat viikonloppuna Myanmarin sotilaiden väkivaltaisuudet mielenosoittajia kohtaan.

Puolustusministeriöt Kreikasta, Saksasta, Britanniasta, Tanskasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Japanista, Kanadasta, Uudesta-Seelannista, Italiasta, Hollannista ja Etelä-Koreasta julkaisivat lauantaina yhteisen lausunnon, jossa sotilaiden käyttämä vakava väkivalta aseettomia mielenosoittajia kohtaan tuomittiin.

”Ammattimainen armeija noudattaa kansainvälisiä toimintatapoja ja on vastuussa kansalaistensa suojelemisesta, ei vahingoittamisesta. Vaadimme Myanmarin armeijaa lopettamaan väkivallan ja pyrkimään palauttamaan menetetyn kunnioituksensa ja uskottavuutensa myanmarilaisten silmissä”, harvinaisessa yhteislausunnossa kirjoitettiin.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kuvaili lauantaina Twitterissä uutisia Myanmarista järkyttäviksi.

”Väkivalta ei ole hyväksyttävää, armeijan tulee lopettaa voimankäyttö viattomia siviilejä kohtaan”, kirjoitti Haavisto.

Juntta on yrittänyt saada kansainvälisen yhteisön tunnustusta vallalleen, mutta huonolla menestyksellä.

Maan armeija vietti lauantaina vuotuista juhlapäiväänsä ja järjesti näyttävän paraatin pääkaupungissa Naypyidawissa. Vallanpitäjien mukaan armeijan lauantain juhlallisuuksiin osallistui kahdeksan ulkomaista delegaatioita, niiden joukossa Kiina ja Venäjä.

Maata hallitsevaa sotilasjunttaa johtava kenraali Min Aung Hlaing puolusti juhlinnan yhteydessä jälleen armeijan helmikuista vallankaappausta ja lupasi juntan luopuvan vallasta uusien vaalien jälkeen. Vaalien ajankohtaa ei kuitenkaan ole kerrottu.

Kunniavieraat seurasivat Myanmarin armeijan paraatia Naypyidawissa lauantaina.­

Samalla kenraali uhkasi junttaa vastustavia mielenosoittajia puhumalla väkivaltaisesta toiminnasta, joka voi olla haitaksi maan rauhalle ja turvallisuudelle ja jota ei niin ollen voi hyväksyä.

Maan syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin oikeudenkäynnin oli määrä jatkua tämän viikon keskiviikkona, mutta sitä lykättiin toistamiseen. Nyt oikeudenkäynnin on tarkoitus jatkua 1. huhtikuuta.

Syrjäytettyä johtajaa vastaan on nostettu ainakin neljä syytettä, jotka koskevat muun muassa koronavirussäännösten rikkomista ja levottomuuksien lietsomista.

Ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltä sotilasvaltaa vastaan Dawein kaupungissa Myanmarin eteläosassa launtaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat