Valko-Venäjällä poliisit pidättivät yli sata mielenosoittajaa, joukossa median edustajia - Ulkomaat | HS.fi

Valko-Venäjällä poliisit pidättivät yli sata mielenosoittajaa, joukossa median edustajia

Aljaksandr Lukašenkan 27 vuotta kestänyttä hallintoa vastustavien kanavien keskeisiä hahmoja pidätettiin lauantaina.

Valko-Venäjän poliisijoukot partioivat Minskin kaduilla torstaina, kun oppositio oli kutsunut koolle Aljaksandr Lukašenkan vastaisia mielenosoituksia juhlistamaan vanhaa Venäjästä itsenäistymisen merkkipäivää.­

27.3. 16:11 | Päivitetty 27.3. 19:56

Valko-Venäjällä poliisi ryhtyi jälleen torjumaan mielenosoituksia uusilla pidätyksillä, kun se otti lauantaina kiinni yli 100 mielenosoittajaa. Uutistoimistojen mukaan pidätettyjen joukossa on ainakin neljä riippumattoman median toimittajaa.

Aiemmin lauantaina arviot pidätettyjen mielenosoittajien määristä liikkuivat joissakin kymmenissä.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet lähes tauotta elokuusta alkaen. Tuolloin Valko-Venäjää vuodesta 1994 hallinnut Aljaksandr Lukašenka julisti voittaneensa presidentinvaalit. Mielenosoittajien mukaan vaalit olivat epärehelliset esimerkiksi siitä syystä, ettei vastaehdokkaita saanut asettaa vapaasti.

Lukašenkan vastustajat ryhtyivät kutsumaan mielenosoituksia kokoon entistä ponnekkaammin niiden kutistuttua pienemmiksi viime kuukausina. Lauantaina päivällä pääkaupunki Minskin keskusaukiolla oli tarkoitus aloittaa mielenosoitus, mutta poliisit sulkivat aukion ja sinne vievät kulkureitit sekä piirittivät aukion poliisiautoilla ja pidätysbusseilla.

Pidätettyjen joukossa ovat Tut.by-oppositiomedian toimittajat Galina Ulasik ja Anna Kaltygina sekä Naša Niva -julkaisun päätoimittaja Yahor Martsinovitš sekä mukanaan olleet Naša Nivan valokuvaaja ja toimittaja.

Tut.by:lla on viestipalvelu Telegramissa reilut 400 000 seuraajaa ja Naša Nivalla noin 90 000 seuraajaa.

Valko-Venäjän viranomaiset tiedottivat aiemmin lauantaina, että mielenosoituksiin osallistuminen on rikosasia, josta voidaan nostaa syyte. Pääkaupunki Minskin rikostutkintakomitea tiedotti käynnistävänsä rikostutkinnan niitä ihmisiä vastaan, jotka kirjoittavat Telegramiin mielenosoituksiin kannustavia viestejä.

Mielenosoituksista tehtiin pidätyksiä Valko-Venäjällä jo torstaina. Tuolloin pidätettiin joitakin kymmeniä ihmisiä.

Yhteensä yli 34 000 ihmistä on pidätetty protestoinnin takia Valko-Venäjällä elokuun vaalien jälkeen.

Valko-Venäjällä mielialoihin vaikuttaa nyt myös se, että maan osallistuminen Euroviisuihin hylättiin perjantaina, sillä se ei onnistunut lähettämään järjestäjätaho EBU:n sääntöjen mukaista lauluehdokasta määräajassa.

Molemmat kisakappaleet, joilla Valko-Venäjä yritti viisuihin, ovat yhtyeeltä joka on julkaissut mielenosoituksia kritisoivia lauluja. Ensimmäisen ehdokaskappaleen nimi oli Я научу тебя (I’ll Teach You), eli suomeksi ”Opetan sinua”. Kappaleessa laulettiin muun muassa ”opetan sinut tottelemaan”, mikä tulkittiin oppositiossa tuenosoitukseksi mielenosoittajiin kohdistetulle väkivallalle.

Valko-Venäjän yleisradioyhtiö moitti viisuratkaisua poliittiseksi. Presidentiksi elokuussa julistautunut Aljaksandr Lukašenka on kiistänyt vaalien väärentämisen ja syyttänyt länttä, läntisiä tiedustelupalveluita ja monia muita tahoja opposition toiminnasta.

Lukašenka on ollut Valko-Venäjän johdossa 27 vuotta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat