Galápagossaarilta yritettiin salakuljettaa matkalaukussa 185 maakilpikonnaa, poliisi pidätetty epäiltynä - Ulkomaat | HS.fi

Galápagossaarilta yritettiin salakuljettaa matkalaukussa 185 maakilpikonnaa, poliisi pidätetty epäiltynä

Eläinten salakuljettaminen pois saarelta voi johtaa 1–3 vuoden vankeustuomioon.

Galápagoksenjättiläiskilpikonnat elävät nimensä mukaisesti vain Galápagossaarilla. Ne on jaettu noin viiteentoista alalajiin, joista kuvassa on yksi pienimmästä (chelonoidis hoodensis).­

29.3. 5:03 | Päivitetty 30.3. 5:34

Ecuadorissa pidätettiin maanantaina poliisimies, jota epäillään maakilpikonnien salakuljetusyrityksestä. Viranomaiset olivat kertoneet sunnuntaina, että Galápagossaarten lentoaseman henkilökunta oli löytänyt 185 nuorta maakilpikonnaa matkalaukusta, joka oli matkalla mantereen puolelle Ecuadoriin.

Ecuadorin ympäristöministeriö kertoi Twitterissä, että eläimet löydettiin rutiinitarkastuksen yhteydessä. Kilpikonnat ovat ministeriön tekstin ja julkaiseman kuvan perusteella nuoria yksilöitä, jotka oli pakattu muoviin.

Kymmenen poikasta löydettiin kuolleina. Myöhemmin poikasia on kuollut viisi lisää, mahdollisesti niiden kokeman stressin vuoksi, Ecuadorin ympäristöministeriö kertoi maanantaina.

Korkeintaan muutaman kuukauden ikäisiksi arvioidut kilpikonnanpoikaset on siirretty hoitoon paikalliseen kilpikonnien kasvatuskeskukseen. Eläinlääkärin lausunnon mukaan laukusta löytyneet poikaset eivät voi kovin hyvin.

Galapagos Conservancy -järjestön johtaja Wacho Tapia arvioi sunnuntaina lausunnossa, että poikaset oli viety pesistä Santa Cruzin saarella.

”Poikaset olivat löydettäessä karmeassa kunnossa ja vaikuttivat erittäin alipainoisilta”, Tapia kuvaili.

Ympäristöministeri Marcelo Mata paheksui omassa twiitissään ”rikoksia villieläimiä ja ecuadorilaisten luonnonperintöä kohtaan”.

Syyttäjän mukaan pidätettyä poliisimiestä syytetään luontoon ja villieläimiin kohdistuneesta rikoksesta. Eläinten salakuljettaminen Ecuadorille kuuluvilta saarilta voi johtaa 1–3 vuoden vankeustuomioon.

Jättiläiskilpikonnistaan tunnetut Ecuadorille kuuluvat saaret ovat YK:n kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteita.

Maailmankuulut jättiläiskilpikonnat saapuivat saarille kolmesta neljään miljoonaa vuotta sitten. Niiden uskotaan tulleen saarelle merivirtojen mukana. Sittemmin kilpikonnista kehittyi 15 erillistä lajia, joista kolme on kuollut sukupuuttoon.

Nyt kilpikonnapopulaatio on kooltaan noin 10–15 prosenttia siitä, minkä sen on arvioitu olleen, järjestö kertoo. Kilpikonnien katoamiseen ovat vaikuttaneet metsästys ja ihmisen saarille tuomat vieraslajit, kertoo Galapagos Conservancy -järjestö.

Galápagossaarten tunnettuutta lisäsi lajien syntyä tutkinut britannialainen luonnontieteilijä Charles Darwin. 1800-luvulla elänyt Darwin vieraili itsekin saarilla, joilla hän teki osan havainnoistaan.

Saaret sijaitsevat noin tuhat kilometriä länteen Ecuadorin rannikosta. Galápagossaarilla asuu vakituisesti vain noin 30 000 ihmistä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat