Australiassa kaksi ministeriä siirrettiin vähemmän näkyviin pesteihin raiskauskohujen seurauksena - Ulkomaat | HS.fi

Australiassa kaksi ministeriä siirrettiin vähemmän näkyviin pesteihin raiskauskohujen seurauksena

Oikeusministeri Christian Porter siirrettiin teollisuusministeriksi, puolustusministeri Linda Reynolds hallintoministeriksi.

Australian kohujen keskiössä ovat ministerit Christian Porter ja Linda Reynolds.­

29.3. 10:48

Kaksi australialaisministeriä joutui vaihtamaan kevyempiin salkkuihin maanantaina, kun hallitseva liberaalipuolue yrittää tehdä tiliä kahdesta yhtäaikaisesta raiskauskohusta.

Oikeusministeri Christian Porter ja puolustusministeri Linda Reynolds joutuivat luopumaan salkuistaan, kertoo uutistoimisto AFP.

He pysyvät kuitenkin yhä hallituksessa, vaikkakin vähemmän näkyvissä tehtävissä. Porter jatkaa teollisuus-, tiede- ja teknologiaministerinä, kun taas Reynoldsista tulee hallintoasioista vastaava ministeri.

Viikkojen kiivas julkinen paine pakotti ahdinkoon joutuneen pääministeri Scott Morrisonin taipumaan ministerisiirtoihin.

Porterin on väitetty raiskanneen 16-vuotiaan tytön vuonna 1988. Ministeri on kiistänyt syytöksen ja jäänyt sairauslomalle, kuten HS kertoi maaliskuun alussa.

Raiskaussyytös esitettiin kirjeessä, joka lähetettiin muun muassa pääministeri Morrisonille 26. helmikuuta.

Kirjeen mukana oli lausunto, jonka oli antanut viime kesäkuussa itsemurhan tehnyt nainen. Hän oli kertonut poliisille tulleensa Porterin raiskaamaksi 16 vuoden iässä vuonna 1988. Porter täytti tuona vuonna 18.

Nainen perui ilmoituksensa poliisille ennen itsemurhaansa.

Linda Reynoldsia puolestaan on syytetty raiskaustapauksen laiminlyönnistä.

Liberaalipuolueen entinen työntekijä Brittany Higgins oli kertonut medialle, että toinen liberaalipuolueen työntekijä raiskasi hänet Reynoldsin toimistossa juhlien jälkeen vuonna 2019. Tuolloin Reynolds oli senaattori.

Reynolds jäi kiinni siitä, että hän kutsui Higginsiä ”valehtelevaksi lehmäksi”. Luonnehdinnan tultua julki Reynolds pyysi Higginsiltä anteeksi ja sanoi, että ”ei tarkoittanut sitä siinä merkityksessä kuin se on ehkä ymmärretty”.

Higgins hyväksyi anteeksipyynnön.

Myös Linda Reynolds on ollut viime viikot sairauslomalla.

Raiskaustapaukset ovat kuohuttaneet Australiaa ja johtaneet muun muassa suurmielenosoituksiin.

AFP:n mukaan viime viikkoina on tullut julki myös lukuisia muita politiikkaan kytkeytyviä raiskaus-, ahdistelu- ja häirintätapauksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat