Myanmarin mielen­osoituksissa kuollut ainakin 44 lasta, kertoo tarkkailu­järjestö – YK:n turvallisuus­neuvosto tuomitsi mielen­osoittajiin kohdistuneen väkivallan - Ulkomaat | HS.fi

Myanmarin mielen­osoituksissa kuollut ainakin 44 lasta, kertoo tarkkailu­järjestö – YK:n turvallisuus­neuvosto tuomitsi mielen­osoittajiin kohdistuneen väkivallan

Kansalaisjärjestöjen mukaan pitkälle yli 500 ihmistä on saanut surmansa mielenosoituksissa sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Myanmarilaiset osoittivat jälleen kerran mieltään sotilasjunttaa vastaan 1. huhtikuuta Yangonin kaupungissa.­

2.4. 5:05 | Päivitetty 2.4. 11:07

Myanmarin turvallisuusjoukot ovat olleet osallisina jo yli 40 lapsen kuolemaan tukahduttaessaan vallankaappausta vastustavia mielenosoituksia, kertoo paikallinen tarkkailujärjestö Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Helmikuun alun jälkeen mielenosoituksissa on kuollut yli 540 siviiliä, joista 44 on lapsia.

Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan väkivalta on jatkanut kiihtymistään ja yli puolet alaikäisistä uhreista on kuollut viimeisten 12 päivän aikana.

”Olemme järkyttyneitä siitä, että näitä kuolettavia hyökkäyksiä kohdistetaan yhä lapsiin huolimatta useista vetoomuksista lasten suojelemiseksi. Erityisen kauhistuttavaa on se, että useat näistä lapsista on tiettävästi tapettu kotonaan, missä heidän olisi pitänyt olla turvassa”, järjestö sanoi tiedotteessaan.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi torstaina Myanmarin sotilasjuntan mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan, jonka seurauksena on kuollut jo satoja ihmisiä. Turvallisuusneuvosto julkaisi asiasta yksimielisen lausunnon kahden päivän neuvottelujen jälkeen.

YK:n turvallisuusneuvoston yksimielinen lausunto ei syntynyt ilman vääntöä.

Muutoksia tekstin muotoiluun vaati erityisesti Kiina. Uutistoimisto AFP:n mukaan lausunnossa esimerkiksi puhutaan Kiinan vaatimuksesta mielenosoittajien kuolemista, kun aiemmassa, uutistoimiston haltuunsa saamassa tekstiluonnoksessa puhuttiin mielenosoittajien tappamisesta.

Lisäksi lausunnosta on poistettu aiemmasta luonnoksesta löytynyt maininta valmiudesta harkita lisätoimia eli käytännössä kansainvälisiä pakotteita Myanmaria vastaan. Diplomaattilähteiden mukaan Kiina, jota pidetään Myanmarin lähimpänä liittolaisena, vaati myös tämän kohdan poistamisen tekstistä.

Myös Venäjä tyrmäsi tekstin useita kertoja, lähteet kertovat. Venäjä halusi, että tekstissä huomioitaisiin myös juntan turvallisuusjoukkojen jäsenten kuolemat mielenosoitusten yhteydessä.

Myanmarin syrjäytettyä ja vangittua johtajaa Aung San Suu Kyitä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä muun muassa koronamääräysten rikkomisesta ja laittomista radiopuhelimista.

Turvallisuusneuvoston torstaisessa lausunnossa vaadittiin jälleen myös juntan vangitsemien ihmisten vapauttamista.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita ovat Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat. Vaihtuvia jäsenmaita on kymmenen.

Sanamuotokiistoista ja pitkittyneistä neuvotteluista huolimatta yksimielinen lausunto lähettää tärkeän viestin, yksi AFP:n diplomaattilähteistä sanoi.

Myanmarin armeija teki maassa sotilasvallankaappauksen helmikuun alussa, minkä jälkeen YK:n turvallisuusneuvosto on laatinut tilanteesta kaksi muutakin lausuntoa. Kiina on vaatinut muotoiluihin lievennyksiä jokaisessa lausunnossa. Turvallisuusneuvoston kannanotoilla ei vaikuta olleen vaikutusta Myanmarin juntan toimintaan.

Myanmarin tilanteen on pelätty kiihtyvän sisällissodaksi, sillä muutamat maan aseellisista kapinallisryhmistä ovat ilmoittaneet olevansa mielenosoittajien puolella ja taistelevansa sotilashallintoa vastaan. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan mielenosoitukset jatkuivat ympäri maata perjantaina. Sotilasjuntta on yrittänyt hallita viestiyhteyksiä, jotta uutisia maan tilanteesta ei leviäisi ulkomaailmaan, ja torstaina se määräsi langattomat internetyhteydet suljettaviksi koko maassa.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön (HRW) mukaan juntta on myös kaapannut satoja ihmisiä niin, että heidän olinpaikastaan ei ole tietoa eivätkä he ole saaneet puhua asianajajille.

”Sotilasjuntta näyttää käyttävän laajoja mielivaltaisia kiinniottoja ja pakotettuja katoamisia herättääkseen pelkoa vallankaappausta vastustavissa mielenosoittajissa”, sanoi HRW:n Aasian-johtaja Brad Adams.

”Asiasta huolestuneiden ulkovaltojen tulisi vaatia kaikkien kadonneiden vapauttamista ja asettaa juntan johtajiin kohdistettuja talouspakotteita, jotta tämä julma armeija saataisiin vastuuseen teoistaan.”

Britannia ilmoitti uusista talouspakotteista, jotka kohdistuisivat juntan laajoihin liiketoimiin, sekä noin puolen miljoonan punnan eli noin 600 000 euron rahoituksesta YK:n pyrkimyksille dokumentoida Myanmarin vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat