Kreikka syyttää Turkkia tahallisesta provokaatiosta, maahan­muutto­ministerin mukaan siirtolaisia on saatettu maan aluevesille - Ulkomaat | HS.fi

Kreikka syyttää Turkkia tahallisesta provokaatiosta, maahan­muutto­ministerin mukaan siirtolaisia on saatettu maan aluevesille

Turkki puolestaan syyttää Kreikkaa siirtolaisten kuolemaan jättämisestä ja ”rikoksesta ihmisyyttä vastaan”.

Uusi pakolais- ja siirtolaisleiri Lesboksen saarella Kreikassa 30. maaliskuuta 2021.­

3.4. 22:01

Kreikka ja Turkki ajautuivat uuteen diplomaattiseen riitaan Välimeren siirtolaistilanteen vuoksi. Kreikan mukaan Turkki avusti siirtolaisia maan aluevesille pyrkimyksenään provosoida. Turkki puolestaan syyttää Kreikkaa ”rikoksesta ihmisyyttä vastaan” ja sanoo pelastaneensa siirtolaisia, jotka naapurimaa jätti kuolemaan Välimereen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi kertoi, että maan rannikkovartiosto raportoi useista perjantain aikana tapahtuneista tilanteista, joissa Turkin rannikkovartiosto ja laivasto olivat saattaneet siirtolaisia kuljettaneita veneitä Euroopan unionin rajalle.

Turkin rannikkovartioston alus oli saattanut Kreikan aluevesille pyrkinyttä venettä, joka kuljetti siirtolaisia. Erillisessä tilanteessa kaksi turkkilaista alusta työnsivät siirtolaisia kuljettanutta kumivenettä kohti Kreikan aluevesiä. Lisäksi kolmannessa raportoidussa välikohtauksessa Turkin rannikkovartioston alus oli tullut Kreikan aluevesille Lesboksen saaren lähellä ja häirinnyt kreikkalaista partiovenettä.

Kreikan maahanmuuttoministerin mukaan Turkki pyrki toimillaan tahallaan provosoimaan naapuriaan.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että nämä siirtolaiset lähtivät Turkin rannoilta. Ja ottaen huomioon, että Turkki tuki heitä, he eivät olleet vaarassa”, Mitarachi sanoi äänitetyssä lausunnossa. ”Pyydämme Turkkia rauhoittumaan ja lopettamaan tämän perusteettoman provosoinnin.”

Mirachi muistutti Turkkia myös EU:n kanssa viitisen vuotta sitten solmitusta pakolaissopimuksesta ja vaati tätä ”täyttämään lupauksensa”. Pakolaissopimuksen nojalla Turkin tehtävä olisi pitää siirtolaiset Turkissa ja estää heidän pääsynsä EU-alueelle.

Turkin versio tapahtumista poikkeaa jyrkästi Kreikan versiosta. Turkin apulaissisäministeri İsmail Çataklı vastasi Kreikan maahanmuuttoministerin syytöksiin Twitterissä. Çataklın mukaan kreikkalaisministeri valehteli ja vääristeli totuutta.

Turkin mukaan maan tarkoituksena ei ollut provosoida Kreikkaa, vaan pelastaa siirtolaisia, jotka Kreikka oli jättänyt heitteille Välimereen. Çataklı syyttikin puolestaan Kreikkaa 231 siirtolaisen käännyttämisestä seitsemässä eri tilanteessa.

”On rikos ihmisyyttä vastaan panetella Turkin rannikkovartiostoa teidän kuolemaan jättämienne ihmisten pelastamisesta. Tämä on tyypillistä sinulta!”, Çataklı kirjoitti.

Useat tahot, kuten ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, ovat syyttäneet EU:n Turkin kanssa solmimaa pakolaissopimusta epäinhimilliseksi ja ihmisoikeuksia loukkaavaksi.

Kreikan ja Turkin kiistat Välimerellä ja Egeanmerelle ovat jatkuneet jo vuosia. Aluekiistat itäisellä Välimerellä johtuvat erityisesti alueen runsaista luonnonvaroista, eli kaasusta ja öljystä.

Viime elokuussa maiden välit tulehtuivat entisestään, kun turkkilainen kaasunetsintäalus Oruç Reis aloitti toimintansa itäisellä Välimerellä. Turkki lähetti aluksensa tutkimaan kreikkalaisen Kastellorizon saaren rannikkoa, useiden laivaston alusten saattelemana. Kreikka vastasi lähettämällä oman laivastonsa tarkkailemaan tilannetta.

Turkin luvaton kaasunetsintä- ja poraustoiminta Välimerellä johtivat lopulta siihen, että EU asetti Turkille pakotteita.

Tänä vuonna Kreikka ja Turkki ovat yrittäneet purkaa jännitteitä. Alkuvuodesta Turkki ja Kreikka aloittivat neuvottelut merirajoista ja energiaoikeuksista itäisellä Välimerellä. AFP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Kreikka ja Turkki käyvät keskusteluja kaasukiistoistaan.

Viimeisimmät neuvottelut käytiin maaliskuun lopulla, mutta merkittävää edistystä ei tiettävästi ole tapahtunut.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat