Jordanian hallinto syyttää entisen kruunun­prinssin suunnitelleen ulkomaalaisten toimijoiden kanssa maan vakautta uhannutta hanketta - Ulkomaat | HS.fi

Jordanian hallinto syyttää entisen kruunun­prinssin suunnitelleen ulkomaalaisten toimijoiden kanssa maan vakautta uhannutta hanketta

Kotiarestiin määrätty entinen kruununprinssi kertoi asianajajansa BBC:lle välittämällä videolla, että hän ei saa lähteä ulos tai olla yhteydessä kehenkään.

4.4. 5:39 | Päivitetty 5.4. 10:50

Jordanian entinen kruununprinssi Hamzah bin al-Hussein on määrätty kotiarestiin. Prinssi kertoi asiasta kahdella Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle toimitetulla videolla.

Kuningas Abdullah II:n velipuoli on aiemmin kritisoinut maan johtoa muun muassa korruptiosta ja häirinnästä.

Jordanian varapääministeri Ayman Safadi syytti prinssiä sunnuntaina tiedotustilaisuudessa yhteyksistä ulkomaalaisiin tahoihin, BBC ja uutistoimisto Reuters kertovat. Safidi väitti yhteydenpidon liittyneen maan vakautta uhanneeseen suunnitelmaan. Safidin mukaan prinssiä on tarkkailtu jo jonkin aikaa.

Maassa pidätettiin lisäksi useita korkea-arvoisia ihmisiä, joita syytetään vallankaappausyrityksen suunnittelusta. Safadi kertoi tiedotustilaisuudessa, että 14–16 ihmistä on pidätetty suunnitelmaan liittyen. BBC:n mukaan pidätettyjen joukossa ovat kuninkaalliseen perheeseen kuuluvat Hassan bin Zaid ja entinen talousministeri Bassem Awadallah.

Safadi väitti myös, että ulkomainen tiedustelupalvelu olisi ollut yhteydessä Hamzahin vaimoon ja tarjoutunut järjestämään pariskunnalle lennon pois Jordaniasta, Reuters kertoo.

Lue myös: ”On hyvin mahdollista, että jotain on tapahtumassa” – Jordanian kuningashuoneen huoli vallankaappauksesta on ainakin osin aiheellinen, arvioi professori

Korkean tason poliittiset pidätykset ovat BBC:n mukaan harvinaisia Jordaniassa, joka on yksi Yhdysvaltain pääliittolaisia Lähi-idässä.

Prinssi Hamzah on kiistänyt BBC:n mukaan osallistuneessa rikkomuksiin tai mihinkään salaliittoon.

Lähi-idässä sijaitsevan maan asevoimat kiisti aiemmin, että prinssi olisi kotiarestissa. BBC:n mukaan asevoimista kuitenkin todettiin, että sitä on käsketty pysäyttämään maan vakautta ja turvallisuutta uhkaavat toimet.

Prinssi kertoi asianajajansa välittämällä videolla, ettei hän saa lähteä ulos, olla yhteydessä ihmisiin tai tavata ketään. Hän avasi videolla, että aresti liittyisi esimerkiksi tapaamisiin, joissa prinssin on kerrottu olleen läsnä ja joissa on kritisoitu maan hallintoa.

Prinssi sanoi maanantaina julkaistussa äänitteessä, ettei aio noudattaa määräyksiä yhteydenpidon katkaisemisesta.

Jordanian entinen kruununprinssi Hamzah bin al-Hussein on kiistänyt osallistuneessa rikkomuksiin tai salaliittoon. Kuva syyskuulta 2015.­

Videolla hän sanoi, että häntä itseään ei syytetä kritiikistä.

”En ole vastuussa hallinnon epäonnistumisesta, korruptiosta ja epäpätevyydestä, joka on vallinnut hallintorakenteissa viimeisten 15–20 vuoden ajan ja joka on vain pahentunut. En myöskään ole vastuussa siitä, että ihmiset eivät luota instituutioihin”, prinssi sanoi.

”On saavutettu piste, jossa kukaan ei voi puhua tai ilmaista mielipidettään ilman kiusaamista, pidätyksiä, häirintää ja uhkailua.”

Jordanialla on laaja tiedustelupalvelu, joka on saanut koronaviruspandemian aikana lisää oikeuksia. Tämä on kirvoittanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä.

Useat Lähi-idän maat sekä Yhdysvallat ovat ilmaisseet tukensa kuningas Abdullahille.

”Seuraamme tarkasti raportteja ja olemme yhteydessä Jordanian viranomaisiin. Kuningas Abdullah on Yhdysvaltojen keskeinen kumppani, ja hänellä on meidän täysi tukemme”, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi medialle uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuningas Abdullah on hallinnut Jordaniaa vuodesta 1999, jolloin hänen isänsä kuningas Hussein kuoli.

Qatarilaismedia al-Jazeera kirjoittaa, että kuningas Abdullah oli nimennyt veljensä kruununprinssiksi vain tunteja heidän isänsä kuoleman jälkeen. Muutamaa vuotta myöhemmin kuningas poisti tittelin.

Jordanian Kuningas Abdullah II kuvattuna maaliskuussa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat