Unionistit polttivat autoja ja heittelivät poltto­pulloilla poliiseja Pohjois-Irlannissa - Ulkomaat | HS.fi

Unionistit polttivat autoja ja heittelivät poltto­pulloilla poliiseja Pohjois-Irlannissa

Viimeöiset levottomuudet olivat jatkoa edellisen yön mellakoinnille toisessa unionistien asuttamassa lähiössä.

Poliisi kulki tulessa olleen poliisiauton ohi Belfastin pohjoispuolella sijaitsevassa Newtownabbeyssa lauantaina.­

4.4. 18:48

Pohjois-Irlannissa Britannia-mieliset unionistit polttivat autoja ja heittelivät polttopulloilla poliiseja viime yönä Belfastin pohjoisessa lähiössä, kertoo Pohjois-Irlannin poliisi. Levottomuudet olivat jatkoa edellisen yön mellakoinnille toisessa unionistien asuttamassa lähiössä.

Poliisin paikallisjohdon mukaan mellakoimassa oli viime yönä kolmisenkymmentä miestä, joista osa oli naamioitunut. Poliisi otti kiinni 47-vuotiaan miehen, joka pysyy toistaiseksi pidätettynä.

Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin unionistit ovat olleet tyytymättömiä Britannian pääministerin Boris Johnsonin junailemaan brexit-sopimukseen. Sopimuksessa Pohjois-Irlannin huteraa rauhaa pyritään turvaamaan estämällä niin sanotun kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja EU:hun kuuluvan Irlannin välille.

Sopimuksen ansiosta Irlannin rajalla ei tehdä raja- ja tullitarkastuksia, mutta samalla kova raja on siirtynyt Pohjois-Irlannin ja Britannian välille. Unionistien mielestä kauppaesteiden muodostaminen Britannian ja Pohjois-Irlannin välille heikentää Pohjois-Irlannin suhdetta muuhun Britanniaan.

Lisäksi tunnelmaa Pohjois-Irlannissa on kiristänyt se, että aiemmin viikolla 24:ää itsenäisyysmielisen Sinn Féin -puolueen jäsentä vastaan ei nostettu syytettä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n merkittävän jäsenen hautajaisiin osallistumisesta. Osallistuminen hautajaisiin rikkoi alueen koronarajoituksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat