Teollisuuden jätevesiä sisältävässä altaassa havaittiin vuoto Floridassa, satoja ihmisiä määrätty evakuoitavaksi - Ulkomaat | HS.fi

Teollisuuden jätevesiä sisältävässä altaassa havaittiin vuoto Floridassa, satoja ihmisiä määrätty evakuoitavaksi

Vuotoa on yritetty tukkia siinä onnistumatta jo päivien ajan.

4.4. 19:17 | Päivitetty 5.4. 9:13

Teollisuuden jätevesiä sisältävässä altaassa Floridan osavaltiossa Yhdysvalloissa on havaittu vuoto, jota on yritetty tukkia jo useiden päivien ajan. Asiasta kertoo esimerkiksi uutistoimisto AFP. Vuodon vuoksi alueella on määrätty yli 300 taloa evakuoitaviksi.

Vettä on paikallisen viranomaisen mukaan yli kaksi miljardia litraa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Pelkona on, että vesi voi päästä tulvimaan ympäristöön.

Alueella säilytetään lannoitteiden valmistamisen sivutuotteena syntynyttä fosfokipsiä, jota voi uutistoimisto AFP:n mukaan pitää radioaktiivisena sen sisältämien aineiden vuoksi.

Lauantaina 3. huhtikuuta otettu ilmakuva alueelta.­

Vettä on jo jouduttu pumppaamaan paineen helpottamiseksi Tampa Bayn alueen vesiin miljoonien litrojen verran, kertoo esimerkiksi floridalainen Sarasota Herald-Tribune -lehti.

Jo pelkästään sen on pelätty aiheuttavan ongelmia alueen ympäristölle, sillä vedessä on paljon esimerkiksi fosforia. Suurin välitön uhka kohdistuu kuitenkin alueen asutukseen, kertoi Noah Valenstein Floridan ympäristönsuojelusta vastaavasta virastosta Tampa Bay Times -lehdelle.

Floridan kuvernööri Rob DeSantis julisti piirikuntaan lauantaina hätätilan vuodon vuoksi. Hätätilan julistaminen helpottaa esimerkiksi apuvälineiden lähettämistä alueelle. DeSantis matkusti sunnuntaina alueelle.

”Yritämme nyt estää katastrofaalisen tilanteen. Valmistaudumme myös tarvittaessa vastaamaan sellaiseen”, DeSantis sanoi lehdistötilaisuudessa sunnuntaina sen jälkeen, kun hän oli tarkkaillut altaan tilaa helikopterista.

DeSantisin mukaan altaalta pumpataan päivittäin noin 33 miljoonaa gallonaa eli noin 125 miljoonaa litraa vettä. Hän kertoi, että kontrolloitu veden poispäästäminen on paikalle olevien insinöörien mukaan välttämätöntä katastrofin välttämiseksi.

Sarasota Herald-Tribune -lehden mukaan vastaavanlaisia ongelmia on ollut alueella aiemminkin.

Osa evakuointimääräyksen saaneista ei ollut aikeissa poistua kodeistaan, kirjoittaa Tampa Bay Times.

”Me kaikki tiedämme, että siellä on paljon vettä”, 76-vuotias Kenneth Rexford sanoi lehdelle.

”Mutta se on päälle mailin [yli 1,6 kilometrin] päässä täältä. Tämän paikan ja sen paikan välillä on paljon kukkuloita ja laskeumia.”

Tekoaltaan sortumisvaaran takia 345 vankia on jouduttu evakuoimaan Manateen piirikunnassa sijaitsevan vankilan ensimmäisestä kerroksesta, Tampa Bay Times kertoo.

Paikallisen sheriffin mukaan kaikkien vankien siirtäminen vankilan toiseen kerrokseen olisi liian suuri turvallisuusriski. Sen sijaan vankeja on siirretty bussilla toiseen paikkaan, jonka sijaintia sheriffi ei suostunut lehden mukaan kertomaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat