Englannissa kaikki aikuiset saamassa kaksi ilmaista korona­pikatestiä viikossa – Boris Johnson linjasi maan osittaisesta avaamisesta - Ulkomaat | HS.fi

Englannissa kaikki aikuiset saamassa kaksi ilmaista korona­pikatestiä viikossa – Boris Johnson linjasi maan osittaisesta avaamisesta

Mahdollinen rokotuspassi jakaa rajusti mielipiteitä. Hankkeella on vastustajia myös Johnsonin omassa konservatiivipuolueessa.

Britannian pääministeri Boris Johnson tiedotustilaisuudessa maanantaina.­

5.4. 16:28 | Päivitetty 5.4. 20:00

Lontoo

Englannissa kaikki asukkaat ovat saamassa kaksi ilmaista koronapikatestiä viikossa, kun maata ollaan pikkuhiljaa taas avaamassa ensi viikon maanantaista lähtien.

Ilmaistestien jakaminen alkaa perjantaina. Testien tilaaminen kotiin tai nouto apteekista ei edellytä koronaoireita, hallitus vahvisti maanantaina.

Pikatestit (lateral flow tests) ovat paljastaneet hallituksen mukaan aiemmin jo 120 000 tartuntatapausta, jotka olisivat jääneet muuten piiloon.

Massatestaus koskee tällä haavaa vain Englantia. Yhdistyneen kuningaskunnan eri maat – Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – päättävät koronatoimista itsenäisesti.

Konservatiivihallituksen kaavailema niin sanottu korona- eli rokotuspassi herättää sen sijaan epäröintiä sekä vastustusta läpi puoluekentän.

Britannian pääministeri Boris Johnson myönsi maanantai-iltana tiedotustilaisuudessa, että mahdolliseen koronapassiin liittyy monia ”eettisiä ja käytännön ongelmia”.

Koululainen otti nielustaan koronatestinäytteen maaliskuussa Cheshiressa.­

”Toisaalta se voi olla hyvin käyttökelpoinen ulkomaanmatkailussa – – selvitämme asiaa ja testaamme pilotteja tulevien viikkojen aikana”, pääministeri sanoi viitaten urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.

Johnson linjasi maanantaina myös koronarajoitusten höllentämisestä.

Englannin koronarajoituksia aletaan purkaa ensi viikon maanantaina. Erikoisliikkeet, kuntosalit ja kampaamot avautuvat jälleen yli kolmen kuukauden kiinniolon jälkeen, kuten myös ravintoloiden, kahviloiden ja pubien ulkotarjoilu.

”Aion itsekin mennä pubiin maanantaina 12. päivä ja kohottaa tuopin huulilleni”, Johnson sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hän kehotti ihmisiä kuitenkin varovaisuuteen: tekemään koronatestejä ja ottamaan rokotuksen.

”Itsetyytyväisyyteen ei ole varaa.”

Maanantaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Johnson itse joutui sairaalaan saatuaan koronavirustartunnan.

Brittihallitusta neuvovan tiedeasiantuntijaryhmän mukaan nyt päätetty rajoitusten höllentäminen ei rasita kohtuuttomasti terveydenhuoltojärjestelmää, vaikka tartunnat jonkin verran lisääntyisivätkin. Maaliskuun lopussa tehty arvio julkistettiin maanantaina.

Skotlannissa kampaamot ja osa erikoisliikkeistä avautuivat jo tänään.

Britanniassa ensimmäisen koronarokotuksen on saanut jo yli 31 miljoonaa aikuista, viralliset luvut kertovat. Toisenkin annoksen on saanut yli viisi miljoonaa ihmistä. Asukkaita Britanniassa on noin 67 miljoonaa.

Vaikka rokotukset ovatkin edenneet kovaa vauhtia, sisältyy koronarajoitusten purkamiseen paljon riskejä. Kaikille halukkaille Englannissa jaettavien ilmaisten pikatestien uskotaan olevan osa ratkaisua.

”Paluu vapaaseen normaaliin elämään riippuu nyt siitä, että me kaikki teemme säännöllisesti koronatestin”, Britannian terveysministeri Matt Hancock twiittasi maanantaina.

Johnsonin oli määrä valottaa maanantaina myös sitä, milloin Englannista saa taas lähteä laillisesti lomamatkalle ulkomaille. Aiemman suunnitelman mukaan ulkomaanmatkailu vapautuisi toukokuun 17. päivästä lukien.

Varmaa tietoa avautumisesta ei saatu, vaan Johnsonin mukaan lisätietoa kerrotaan myöhemmin tällä viikolla.

”Olen asian suhteen toiveikas.”

Ongelmana matkailun sallimisessa on se, että esimerkiksi Manner-Euroopan koronatilanne on huono. Britanniassa pelätään, että lomailijat tuovat mukanaan virusmuunnoksia, joihin osa rokotteista antaa täystehoa heikomman suojan.

Ennakkotietojen mukaan Johnsonin hallitus jakaisi muut maat liikennevalojen tapaan punaisiin, oransseihin ja vihreisiin maihin.

Vihreisiin maihin saisi matkustaa, kunhan tekee koronatestin mennessä ja tullessa. Oransseihinkin maihin olisi luvallista mennä, jos jää kotiin tullessa karanteeniin.

Maiden väriluokitus riippuisi siitä, kuinka paljon niissä on tartuntoja ja kuinka paljon ihmisiä on rokotettu. Luokitus on määrä paljastaa myöhemmin keväällä.

Brittihallituksessa mahdollista rokotuspassia (covid certification) valmistelee avainministereihin kuuluva Michael Gove. Goven mukaan on todennäköistä, että monet muut maat tulevat vaatimaan vierailijoilta tai matkalle lähteviltä omilta asukkailtaan todistusta rokotuksesta, tuoreesta koronatestistä tai muuten saaduista vasta-aineista.

”Siksi on tärkeää, että tutkimme ystäviemme ja liittolaistemme kanssa kuinka tällainen todistus toimisi”, Gove kirjoitti hallitusta lähellä olevassa The Daily Telegraph -lehdessä lauantaina.

Rokotuspassista voi tulla myöhemmin keväällä pääsylippu Englannin isoihin urheilutilaisuuksiin, konsertteihin, yökerhoihin ja muihin tapahtumiin, joissa on paljon väkeä. Kokeilut alkavat mahdollisesti jo lähiaikoina, BBC uutisoi sunnuntaina.

Lue lisää: Englannin liigacupin finaalissa testataan yleisön paluuta katsomoihin

Rokotuspassit herättävät Britanniassa myös vastustusta. Esimerkiksi noin 40 kansanedustajaa Johnsonin omasta konservatiivipuolueesta on passia vastaan. Monien kriitikoiden mukaan passi rajoittaisi liikaa kansalaisten perusvapauksia.

Jos konservatiivien kapinalliset saavat yhdistettyä voimansa opposition kanssa, voi rokotuspassihanke kaatua alahuoneessa – edellyttäen että hanke sinne asti pääsee.

Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on suhtautunut epäilevästi passi-ideaan, vaikkakaan ei pidä asiaa mustavalkoisena.

Skotlannissa pääministeri Nicola Sturgeon sanoi pääsiäisviikonloppuna, että passia voisi mahdollisesti kokeilla, vaikka siihen liittyykin isoja kysymyksiä tasa-arvosta ja etiikasta.

Brittihallituksen Gove taas on jo ilmoittanut, että rokotuspassia ei tultaisi missään tapauksessa vaatimaan ruokakaupassa, apteekissa tai lääkärikäynnin yhteydessä. Johnsonin mukaan passia ei tarvita myöskään pubien ulkoanniskelussa, kampaajakäynnillä tai muissa ensi maanantaina avautuvissa palveluissa.

Jos rokotuspassiin päädytään, toimisi se todennäköisesti älypuhelimen sovelluksessa kuten esimerkiksi julkisen terveydenhuollon eli NHS:n sovelluksen yhteydessä. Jos henkilöllä ei ole älypuhelinta, tarvitsisi hän paperiversion.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat