Navalnyi siirrettiin vankisairaalaan – useita tukijoita otettu kiinni lääkärien mielenosoituksesta vankilan edestä - Ulkomaat | HS.fi

Navalnyi siirrettiin vankisairaalaan – useita tukijoita otettu kiinni lääkärien mielenosoituksesta vankilan edestä

Lääkärit ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaativat varmistamaan Navalnyin asianmukaisen hoidon.

5.4. 21:45 | Päivitetty 6.4. 16:05

Vankilassa oleva venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi sanoo sairastuneensa mutta jatkavansa syömälakkoaan siitä huolimatta, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters. Hänet on siirretty vankisiirtolan sairaalatiloihin.

Navalnyi istuu rangaistustaan Pokrovin vankisiirtolassa noin sadan kilometrin päässä Moskovasta. Hän kertoi viime viikolla ryhtyneensä syömälakkoon protestina sille, ettei ole saanut riittävää hoitoa selkä- ja jalkakipuihinsa.

Maanantaina Navalnyin Instagram-tili kertoi, että hänellä on voimakasta yskää ja yli 38 astetta kuumetta.

Samana päivänä venäläinen Izvestija-lehti kertoi, että Navalnyi olisi siirretty sairaalaosastolle mahdollisen hengitystietulehduksen takia. Izvestijan mukaan Navalnyille on tehty myös koronavirustesti.

44-vuotias Navalnyi on valittanut esimerkiksi vakavista selkäkivuista ja tunnottomuudesta jaloissaan. Hänen mukaansa hän on saanut vain särkylääkkeitä eikä häntä ole tutkittu kunnolla.

Navalnyi on kertonut aiemmin, että hänet herätetään joka yö kahdeksan kertaa, koska vankilaviranomaiset haluavat varmistaa, ettei hän ole paennut sellistään.

Venäjän vankeinhoitolaitos on kuitenkin sanonut, että Navalnyille on järjestetty kaikki tarvittava lääkärinapu. Lisäksi yölliset tarkastukset eivät laitoksen mukaan häiritse muita vankeja.

Tiistaina Navalnyita tukevan lääkäriliiton edustajia kokoontui osoittamaan mieltään Pokrovin vankisiirtolan edustalle. He vaativat, että Navalnyin asianmukainen hoito varmistetaan. Kiinni otettujen tarkka määrä ei ole tiedossa, mutta heidän joukossaan on lääkärijärjestön puheenjohtaja Anastasia Vasiljeva, joka on uutistoimisto AFP:n mukaan Navalnyin henkilökohtainen lääkäri.

Myös yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n kirjeenvaihtaja kertoi olevansa Porkovissa kiinni otettujen joukossa.

Vaatimuksen Navalnyin hoidon takaamisesta esitti maanantaina illalla ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteeri Anges Callamard. Hän huomautti, että terveydentila vaatii erityistä ammattitaitoa, sillä Navalnyi yritettiin elokuussa myrkyttää kemiallisella aseella.

Callamard kertoi viestipalvelu Twitterissä lähestyneensä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia asiassa ja vaativansa samalla, että Navalnyi vapautetaan.

Helmikuussa kahden ja puolen vuoden vankeustuomion saanut Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle saatuaan hoitoa Saksassa viimekesäisen myrkytyksensä jälkeen. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän hallintoa.

Navalnyin tuomiota pidetään yleisesti luonteeltaan poliittisena, sillä hän on presidentti Putinin hallinnon näkyvin kriitikko.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat