Ukrainalaissotilaita kuollut taisteluissa, Ukraina kehotti Natoa kiirehtimään jäsenyyttään sotilasliitossa - Ulkomaat | HS.fi

Ukrainalaissotilaita kuollut taisteluissa, Ukraina kehotti Natoa kiirehtimään jäsenyyttään sotilasliitossa

Venäjä ja Yhdysvallat keskustelivat maanantaina Itä-Ukrainan tilanteesta, kertoi Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov.

Ukrainalaisia sotilaita partioimassa maanantaina Avdiivkan kaupungin lähellä Donetskin alueella Itä-Ukrainassa.­

6.4. 11:51 | Päivitetty 6.4. 14:26

Itä-Ukrainassa venäläismieliset separatistit ovat tappaneet kaksi ukrainalaista sotilasta, kertoi Ukrainan armeija uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ampumisista toinen sattui Avdiivkan kaupungin lähellä Donetskissa ja toinen Zoloten liepeillä Luhanskissa.

Tilanne Ukrainan ja Venäjän rajalla on kiristynyt kuluneella viikolla. Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi uutistoimisto Tassille, että Venäjä ja Yhdysvallat keskustelivat Ukrainan tilanteesta maanantaina.

Aiemmin Yhdysvallat oli pyytänyt Venäjää selittämään sotilasjoukkojen lisäämisen ja ”provokaation” Ukrainan rajalla.

Rjabkovin mukaan Venäjä puolestaan oli varoittanut Yhdysvaltoja Ukrainan ja tukijoidensa ”provokatiivisen politiikan” seurauksista Itä-Ukrainassa.

Ukraina on syyttänyt Venäjää sotilasjoukkojensa lisäämisestä Ukrainan vastaisella rajalla sekä miehitetyllä Krimin niemimaalla. Samalla separatistien ja Ukrainan hallituksen joukkojen välisten yhteenottojen on raportoitu lisääntyneen merkittävästi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tänä vuonna on tapettu jo ainakin 23 ukrainalaista sotilasta, kun koko viime vuoden vastaava luku oli 50.

Nato on ilmoittanut olevansa huolissaan Venäjän sotilaallisen voiman kasvattamisesta Itä-Ukrainassa Donbassissa, missä Ukrainan joukot ovat taistelleet Venäjän tukemia separatisteja vastaan vuodesta 2014.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tiistaina soittaneensa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille ja ilmaisseensa sotilasliiton olevan vakavasti huolissaan Venäjän armeijan toimista.

”Nato tukee tiukasti Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Olemme edelleen sitoutuneita läheiseen kumppanuuteen”, Stoltenberg sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Zelensky patisteli tiistaina Natoa nopeuttamaan Ukrainan jäsenyystoimintasuunnitelmaa, joka olisi viimeistelevä vaihe ennen täysjäsenyyttä.

Zelensky kirjoitti puhelun jälkeen Stoltenbergille lähettämässään twiitissä, että Ukrainan jäsenyystoimintasuunnitelma (membership action plan) olisi Venäjälle todellinen merkki.

”Olemme sitoutuneita uudistamaan armeijaamme ja puolustussektoriamme, mutta uudistukset yksinään eivät pysäytä Venäjää.”

Natolla on ollut kumppanuussopimus Ukrainan kanssa vuodesta 1997.

Venäjä vastasi tiistaina, että sen näkökulmasta Ukrainan Nato-jäsenyys vain pahentaisi tilannetta sodan runtelemassa Itä-Ukrainassa. Venäjä huomautti, että alueen asukkaat eivät haluaisi Ukrainan liittyvän Natoon.

”Epäilemme syvästi, että jäsenyys auttaisi Ukrainaa selvittämään sisäisen ongelmansa”, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet väkivallan lisääntymisestä ja viime vuonna solmitun tulitauon rapauttamisesta toisiaan.

Kreml sanoi maanantaina, että Venäjän armeijan liikkeet Ukrainan vastaisella rajalla eivät muodosta uhkaa Ukrainalle tai millekään muulle maalle. Venäjän mukaan se liikuttaa joukkojaan maansa alueella tarpeen mukaan.

Naton lisäksi Yhdysvallat, Britannia ja EU ovat ilmaisseet tukensa Ukrainalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat