Hollantilainen rahtilaiva ajelehtii merihädässä Norjan rannikolla – video näyttää, kuinka miehistöä pelastettiin helikopterilla - Ulkomaat | HS.fi

Hollantilainen rahtilaiva ajelehtii merihädässä Norjan rannikolla – video näyttää, kuinka miehistöä pelastettiin helikopterilla

Kallistuneella rahtialuksella on satoja tonneja öljyä. Sen pelastus- ja hinausoperaation aloittamista haittaa huono sää.

6.4. 18:11 | Päivitetty 7.4. 15:01

Hollantilainen rahtialus joutui merihätään Norjan rannikolla pääsiäismaanantaina myrskyn vuoksi, eikä sitä ole saatu turvalliseen hinaukseen tiistaina eikä keskiviikkona.

Norjan rannikkovartiosto pelasti aluksen miehistön maanantaina sen jälkeen, kun alus lähetti hätäkutsun. Osa miehistöstä oli ehtinyt jo hypätä alukselta mereen.

Dramaattinen tilanne tallentui rannikkovartioston kuvaamille videoille. Vartioston edustaja kuvaili Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle pelastusolosuhteita vaikeiksi: aallot olivat noin 15 metriä korkeita.

Eemslift Hendrika -nimisen laivan rahti on päässyt liikkumaan aluksessa merenkäynnin takia. Tämä on aiheuttanut sen, että aluksen painopiste on muuttunut ja alus on kallistunut. Norjalaismedian havaintojen mukaan rahtia on myös pudonnut kannelta mereen. 116-metrinen alus kuljettaa pienempiä veneitä. Tiistaina otetuissa kuvissa näkyy, että kannelta puuttuu ainakin vihreä työvene.

Venerahti ei kuitenkaan huoleta rannikkovartiostoa yhtä paljon kuin se, että aluksen kyydissä on myös noin 350 tonnia öljyä ja 50 tonnia dieseliä. Jos Eemslift Hendrika uppoaa, voi seurauksena olla öljyturma.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastatteleman rannikkovartioston edustajan mukaan Eemslift Hendrikan kallistuma oli tiistaina päivällä 30–40 astetta.

Eemslift Hendrika on kallistunut. Kuva on otettu maanantaina 5. huhtikuuta, kun aluksen miehistö evakuoitiin.­

Norjan rannikkovartioston mukaan Eemslift Hendrikaa on tarkoitus ryhtyä hinaamaan satamaan torstaina aamulla. Sääolosuhteet olivat siihen liian rajut sekä tiistaina että keskiviikkona. Aikaisin keskiviikkoaamuna aluksen luo saatiin kaksi hinaajaa: yksi Bergenistä ja toinen Kristiansundista. Jotta hinaus voitaisiin aloittaa, Eemslift Hendrikalle täytyy kuitenkin laskea helikopterilla ammattilaisia jotka kiinnittävät tarvittavat hinausköydet ja tasapainottavat aluksella olevan lastin.

Keskiviikkona helikopteri kävi Eeemslift Hendrikan luona, mutta rannikkovartiosto totesi operaation liian vaaralliseksi.

”Henkilöstön henki ja terveys ovat aina tällaisissa tilanteissa etusijalla, ja aluksen pelastamisen täytyy olla turvallista”, sanoi rannikkovartioston tilannejohtaja Hans Petter Mortensholm vartioston tiedotteen mukaan.

Rannikkovartiosto on varoittanut, että riski aluksen kaatumisesta ja ympäristöturmasta ei ole vielä ohi.

Eemlift Fredrikan turmapaikka sijaitsee Pohjanmerellä Länsi-Norjassa. Maailman meriliikennettä tarkkailevan Marinetraffic-sivuston mukaan alus oli matkalla Saksan Bremerhavenista Norjan Kolvreidiin.

Oikaisu 7.4. 2020 klo 21.50: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että turma-aluksen nimi olisi Eemslift Fredrika. Aluksen nimi on Eemslift Hendrika.

Kypäräkamerakuva näyttää haastavan evakuoinnin.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat