Amnesty: Navalnyin olosuhteet vankilassa vastaavat kidutusta, mikä saattaa vähitellen tappaa hänet - Ulkomaat | HS.fi

Amnesty: Navalnyin olosuhteet vankilassa vastaavat kidutusta, mikä saattaa vähitellen tappaa hänet

Ihmisoikeusjärjestön pääsihteeri on huolissaan oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtelusta vankilassa.

Pokrovin vankileiri, jossa Aleksei Navalnyi suorittaa tuomiotaan.­

7.4. 8:56

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi, että oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin olosuhteet vankilassa vastaavat kidutusta, mikä saattaa hitaasti tappaa hänet.

Järjestön keskiviikkoisesta lausunnosta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Amnestyn mukaan viime vuonna myrkytetty Navalnyi altistetaan nyt unideprivaatiolle eli häntä valvotetaan. Hänellä ei myöskään ole vankilassa pääsyä lääkärille, johon hän voisi luottaa.

”Venäjä ja Venäjän viranomaiset saattavat asettaa hänet tilanteeseen, josta koituu hidas kuolema. He yrittävät salata sen, mitä hänelle tapahtuu”, sanoi Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard Reutersille.

”Venäjän viranomaiset rikkovat selvästi hänen oikeuksiaan. Meidän täytyy tehdä enemmän”, Callamard totesi.

”He ovat jo yrittäneet tappaa hänet, nyt he ovat pidättäneet hänet ja määränneet vankilaolosuhteisiin, jotka vastaavat kidutusta.”

Maanantaina Callamard vaati, että Navalnyille taataan asianmukainen terveydenhoito.

Navalnyi aloitti viime viikolla Pokrovin vankileirillä nälkälakon tavoitteenaan saada vankila tarjoamaan hänelle kunnollista terveydenhoitoa selkä- ja jalkavaivoihin.

Kreml on kieltäytynyt kommentoimasta Navalnyin terveyttä ja sanonut sen kuuluvan valtion vankeinhoidolle. Vankeinhoitolaitos kommentoi viime viikolla, että Navalnyi saa kaiken tarpeellisen hoidon.

Navalnyi siirrettiin alkuviikolla vankileirin sairaalaosastolle. Venäläismedian mukaan hänen epäillään sairastuneen hengitystietulehdukseen.

Helmikuussa kahden ja puolen vuoden vankeustuomion saanut Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle sairaalahoidosta Saksasta viimekesäisen myrkytyksensä jälkeen. Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän hallintoa.

Navalnyin tuomiota pidetään poliittisena, sillä hän on presidentti Putinin hallinnon näkyvin kriitikko.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat