Hittisovellus Clubhouse sai ihmiset Irakissa ja Egyptissä puhumaan tabuista kuten kunniamurhista ja seksuaalisuudesta, mutta saako vapaus jatkua? - Ulkomaat | HS.fi

Hittisovellus Clubhouse sai ihmiset Irakissa ja Egyptissä puhumaan tabuista kuten kunniamurhista ja seksuaalisuudesta, mutta saako vapaus jatkua?

Ainakin Oman, Jordania ja Kiina ovat jo kieltäneet keskustelusovelluksen. Uutuudenviehätys saa ihmiset varomattomiksi, arvioi tutkija.

Clubhouse-sovellus App storessa.­

7.4. 19:51

Julkkisten ja startup-sijoittajien markkinoima Clubhouse on löytänyt arabimaissa ilmaisunvapautta harjoittavan yleisön. Konservatiivissa ja uskonnollisissa Lähi-idän maissa Clubhouseen eivät ole Yhdysvaltain tapaan pesiytyneet rikkaat vaan vapaamieliset. He keskustelevat sovelluksessa asioista, joista ei keskustella kasvokkain. Näihin kuuluvat esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen ja kunniamurhat.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Uutistoimisto kysyy perustellusti, kuinka vapaa keskustelu saa jatkua – Oman ja Jordania kielsivät sovelluksen maaliskuussa.

Clubhouse on toistaiseksi ainoastaan Iphone-laitteilla toimiva ääneen perustuva sovellus, johon perustetaan eri teemoihin keskittyviä keskusteluhuoneita. Käyttäjiin kuuluvat esimerkiksi Elon Musk ja Mark Zuckerberg. Sovelluksen ystävät kehuvat sitä, miten se purkaa sosiaalisia hierarkioita ja tekee käyttäjistään sovelluksessa tasa-arvoisempia kuin he olisivat muualla arjessa.

Irakilaisten parissa Clubhousessa toimii esimerkiksi keskusteluhuone nimeltä Feminismi ja homoseksuaalisuus Irakissa. Siellä on purettu ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä esimerkiksi siitä, että homoseksuaalisuuteen liittyisi pedofilia sekä puitu sitä, ovatko islaminusko ja LGBT-kulttuuri ristiriidassa keskenään. Reutersin mukaan eriävistä näkemyksistä huolimatta perusteltua keskustelua on käyty kunnioittavassa sävyssä.

Kun eräs nainen totesi, ettei voisi koskaan hyväksyä homoseksuaalisuutta normaalina asiana, transnainen vastasi hänelle, ettei tarvitsekaan, kunhan kunnioittaa heitä.

Egyptissä Clubhousessa keskustellaan esimerkiksi lakiuudistuksesta, jolla on vaikutuksia naisten oikeuksiin.

”Elämme vuotta 2021 ja vieläkään Egyptissä nainen ei saa matkustaa ilman isän tai aviomiehen lupaa. Häpeällistä”, sanoi eräs egyptiläisnainen huoneessa, joka oli perustettu juuri lakiuudistuksesta keskustelemista varten.

Toinen huone perustettiin kunniamurhista keskustelemista varten, kun yksi nainen joutui henkirikoksen uhriksi sen jälkeen kun hänen kotonaan oli nähty mies.

”Mitä ihmeen tekemistä tuolla on kunnian kanssa? Onko oikeasti moraalista heittää nainen alas kotinsa parvekkeelta”, kysyi yksi naispuolinen käyttäjä.

Monet vastaavat puheenaiheet ja mielipiteet ovat Lähi-idässä edelleen tabuja. Clubhouse on olemassaolollaan rohkaissut purkamaan niitä.

Eri asia sitten, onko tabujen purkaminen turvallista.

Marc Owen Jones on digitaaliseen yhteiskuntaan liittyvien kysymysten apulaisprofessori. Qatarin Hamad Bin Khalifan yliopistossa työskentelevä Jones uumoili Reutersille, että Clubhousen kuherruskuukausi Lähi-idässä saattaa päättyä, kun sovelluksen latausmäärät vain jatkavat kasvuaan.

”Uutuudenviehätys luo tilanteita, joissa ihmiset sanovat asioita, joita eivät tavallisesti sanoisi, koska pelkäävät valtion reaktioita”, Jones sanoi. Hän arvioi, että muutamalla tapauksella, joissa valtiot puuttuisivat ihmisten puheisiin, olisi heti hyytäviä vaikutuksia.

”Ihmiset laskevat suojauksensa ja saattavat unohtaa, että se poliittinen konteksti, jossa he kuitenkin elävät ei ole muuttunut.”

Arabiemiraatit on saattanut jo puuttua Clubhousen toimintaan. Käyttäjät ovat viime aikoina kertoneet huomattavista yhteyshäiriöstä ja siitä, että sovelluksen käyttö onnistuu ainoastaan VPN-yhteydellä. VPN kierrättää käyttäjänsä verkkoliikenteen ylimääräisen, usein ulkomailla, sijaitsevan yhteyspisteen kautta.

On mahdollista, että Arabiemiraattien viranomaiset ovat estäneet Clubhousen toiminnan verkoissaan tai muuten hidastavat ja hankaloittavat sen verkkoliikennettä.

Reuters ei tavoittanut Arabiemiraattien verkkoliikenne­viranomaista kommentoimaan asiaa.

Oman esti sovelluksen maaliskuussa sillä perusteella, ettei sillä ollut toimintalisenssiä. Jordanian viranomaiset seurasivat pian perässä kertoen, että ryhtyvät ”samankaltaisiin toimenpiteisiin”. Reuters ei tavoittanut Jordanian viestintäministeriön edustajia.

Egyptin pääkaupungin Kairon amerikkalaisen yliopiston sosiaalisen median kouluttaja Fady Ramzy arvioi Reutersille, että Lähi-idässä sovelluksen suosio huolettaa viranomaisia, sillä kymmenen vuotta sitten vallankumouksia aiheuttanut arabikevät on vielä tuoreessa muistissa.

Arabikeväässä muutosta vaatineet ihmisjoukot hyödynsivät erityisesti Facebookia, ja Lähi-itää ravistelleet mullistukset muistetaan maailman ensimmäisinä ”some-vallankumouksina.”

Lähi-idän maat eivät ole ainoita. Kiina esti Clubhousen toiminnan helmikuussa sen jälkeen kun tuhannet Manner-Kiinassa asuvat ihmiset liittyivät keskusteluihin, jotka käsittelivät Kiinan hallinnon mielestä kiellettyjä puheenaiheita. Reuters listaa uiguurien sorron ja Xinjiangin työleirit, Taiwanin itsenäisyyden ja Hongkongin turvallisuuslain.

Kiinaa seurasivat Thaimaa ja Indonesia. Ne varoittivat Clubhousen käyttäjiä rikkomasta lakia. Indonesia uhkasi kieltää Clubhousen kokonaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat