Jordanian kuningas julisti televisiossa ”kapinan kukistetuksi”, prinssi Hamzahin kerrottiin olevan perheensä kanssa - Ulkomaat | HS.fi

Jordanian kuningas julisti televisiossa ”kapinan kukistetuksi”, prinssi Hamzahin kerrottiin olevan perheensä kanssa

Jordaniassa kuningas Abdullahin velipuoli, prinssi Hamzah kritisoi hallintoa. Hänen väitetään vehkeilleen ulkomaalaisten tahojen kanssa.

Prinssi Hamzah bin al-Hussein ja hänen puolisonsa prinsessa Basma vuonna 2012.­

7.4. 20:04

Jordanian kuningas Abdullah II piti kansalaisille televisiopuheen keskiviikkona illalla Suomen aikaa. Kuninkaan mukaan hänen velipuolensa prinssi Hamzah bin al-Husseiniin liittynyt kriisi on ollut Jordanian vakavin poliittinen kriisi vuosikymmeniin.

”Viime päivien haaste on ollut vaarallisin maamme vakaudelle – mutta se oli kaikkein kivuliain minulle”, kuningas Abdullah sanoi tv-puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Kapina on kukistettu”, kuningas Adullah sanoi.

Kriisillä ja kapinalla kuningas tarkoitti tapahtumaketjua, jossa Jordanian hallinto on syyttänyt prinssin suunnitelleen ulkomaalaisten tahojen kanssa maan vakautta uhannutta hanketta. Prinssi itse on kertonut joutuneensa kotiarestiin.

Prinssi Hamzahin velipuoli, kuningas Abdullah II on hallinnut Jordaniaa vuodesta 1999, jolloin heidän isänsä kuningas Hussein kuoli. Abdullah poisti Hamzahilta kruununprinssin tittelin vuonna 2004.

Tyytymättömyys kansan keskuudessa on lisääntynyt sen jälkeen, kun yhdeksän koronaviruspotilasta kuoli lisähapen loputtua uudessa valtiollisessa sairaalassa. Huolimattomuudesta syytettiin korruptiota ja huonoa johtoa. Mielenosoituksia hajotettiin kyynelkaasulla, mikä lisäsi maan jännitteitä.

Jordanian kuningas Abdullah II.­

Prinssi Hamzah kävi esittämässä kuolleiden perheille surunvalittelunsa, mitä pidettiin kuninkaan uhmaamisena.

Prinssi Hamzah kertoi kotiarestistaan kahdella BBC:lle toimitetulla videolla viikonloppuna. Prinssi myös kritisoi maan johtoa korruptiosta ja häirinnästä.

Lisäksi Jordaniassa pidätettiin useita korkea-arvoisia ihmisiä, joita syytetään vallankaappausyrityksen suunnittelusta. Viranomaiset kertoivat, että 14–16 ihmistä on pidätetty suunnitelmaan liittyen.

Toisaalta maanantaina prinssi Hamzah kuitenkin vakuutti olevansa Jordanian johdolle uskollinen. Kuningas Abdullah vakuutti televisiopuheessaan, että prinssi Hamzah on turvassa ja perheensä seurassa.

Jordanian kuninkaallinen perhe tiedotti jo maanantaina, että kiista on sovittu. Aiemmin perhe oli kertonut sovittelumenettelystä kuninkaallisen perheen riitojen ratkaisemiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat