Aleksei Navalnyin tila heikkenee, kertovat asianajajat: välilevyn pullistumat vaivaavat, käsistä katoamassa tunto - Ulkomaat | HS.fi

Aleksei Navalnyin tila heikkenee, kertovat asianajajat: välilevyn pullistumat vaivaavat, käsistä katoamassa tunto

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tarvitsee hoitoa yhteen tai useampaan välilevyn pullistumaan, kertovat Navalnyin keskiviikkona tavanneet asianajajat.

Aleksei Navalnyi oikeudenkäynnissä Moskovassa helmikuussa 2021.­

7.4. 23:10

Venäjän vangitseman oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tila on heikko, kertoo Navalnyin asianajaja. Navalnyi on ollut yli viikon nälkälakossa, ja hänen käsistään on alkanut kadota tunto.

Navalnyin asianajajatiimi pääsi tapaamaan asiakastaan keskiviikkona. Tiimin jäsen Olga Mihailova kertoi Navalnyin tilanteesta uutiskanava Doždille.

”Hänellä on edelleen kipuja selässä ja jaloissa. Sen lisäksi, että tunto on jo aiemmin kadonnut jaloista, se on alkanut nyt kadota myös käsistä”, Mihailova sanoi.

”Kuume on laskenut lämmöksi, mutta sen tilanne vaihtelee. Samalla hän yskii. Totta kai hän on uuvuksissa, koska nälkälakko jatkuu ja hän juo vain vettä.”

Yskä on huolettava oire, sillä maanantaina Navalnyi kertoi Instagram-tilillään, että kolmella vankitoverilla olisi todettu tuberkuloosi. Vankihallinto on kiistänyt tämän.

Koronavirusta Navalnyilla ei ainakaan ole, asianajajat kertoivat aiemmin keskiviikkona, sillä hänen koronavirustestinsä tulos oli negatiivinen.

Navalnyi suorittaa ehdollisesta ehdottomaksi muutettua tuomiotaan Pokrovin vankisiirtolassa noin sadan kilometrin päässä Moskovasta. Hänet on siirretty vankisiirtolan hoitoyksikköön.

Asianajajatiimin toinen jäsen Vadim Kobzev kommentoi päämiehensä tilannetta venäläiselle Interfax-uutistoimistolle. Kobzevin mukaan Navalnyilla on välilevyn pullistumia.

”Kukaan ei edes aio hoitaa häntä”, Mihailova sanoi Doždille.

Hänen mukaansa Navalnyille yritetään määrätä lääkkeitä, tulehduskipulääke diklofenaakkia sekä niasiinia. Niitä ei ole käytetty yleisesti enää 30 vuoteen, Mihailova sanoi.

Pokrovin vankisiirtola, viralliselta nimeltään IK-2.­

Asianajaja Kobzevin mukaan vankisiirtolan lääkintähenkilökunta kuitenkin pelkää samalla, että siirtolaan tulisi todellisia asiantuntijoita ja henkilökunnan oma osaamattomuus paljastuisi.

Asianajajien mukaan Navalnyi tulisi siirtää pois vankisiirtolan sairaalayksiköstä sellaiseen paikkaan, jossa hän voi saada asianmukaista hoitoa.

Saman vaatimuksen esitti maanantaina ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pääsihteeri Anges Callamard. Hän muistutti, että Navalnyi tarvitsee erityistä lääketieteellistä osaamista, sillä hän on edelleen toipumassa poikkeuksellisesta murhayrityksestä, joka tehtiin kemiallisella aseella.

Navalnyi syyttää elokuussa tapahtuneesta murhayrityksestä avoimesti presidentti Vladimir Putinia.

Lue lisää: Amnesty: Navalnyin olosuhteet vankilassa vastaavat kidutusta, mikä saattaa vähitellen tappaa hänet

Avointen lähteiden järjestelmälliseen tutkimiseen erikoistunut yhteisö Bellingcat osoitti, että Venäjän sisäisen turvallisuuden palvelussa FSB:ssä toimivan myrkky-yksikön työntekijät olivat seuranneet Navalnyita jo pitkään. Eräs yksikön jäsen jopa tunnusti murhayrityksen, kun Navalnyi huijasi häntä puhelimitse.

Myös Yhdysvaltain presidentinhallinto eli Valkoinen talo ilmaisi huolensa Navalnyin terveydentilasta keskiviikkona illalla.

”Tiedot siitä, että herra Navalnyin terveydentila heikkenee, ovat meistä häiritseviä”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki.

”Painotamme Venäjän viranomaisille, että heidän tulisi tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet hänen vointinsa turvaamiseksi. Niin kauan kuin hän on vankilassa, Venäjän hallitus on vastuussa hänen terveydestään ja hyvinvoinnistaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat