Biden julkisti uusia määräyksiä aseväkivallan hillitsemiseksi Yhdysvalloissa - Ulkomaat | HS.fi

Biden julkisti uusia määräyksiä aseväkivallan hillitsemiseksi Yhdysvalloissa

8.4. 5:09 | Päivitetty 8.4. 21:26

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti uusia määräyksiä, joiden tavoitteena on hillitä maan aseväkivaltaa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Uudet säädökset rajoittaisivat erityisesti niin kutsuttuja aaveaseita (engl. ghost guns). Termillä tarkoitetaan kotikutoisia ampuma-aseita, jotka on valmistettu erillisistä osista ja joilla ei ole valmistajan sarjanumeroa. Viranomaiset eivät voi jäljittää tällaisia aseita rikostutkinnoissa.

Politicolle puhuneiden lähteiden mukaan presidentin määräyksen myötä aaveaseiden rakennusosien ostajilta edellytettäisiin jatkossa taustatarkastuksia.

Tämän lisäksi Biden aikoo lisätä väkivaltaa vastaan kamppailevien tahojen tukemista ja vaatia kattavaa raporttia Yhdysvaltojen asekaupasta.

Bidenin mukaan Yhdysvaltain kongressi voisi tehdä paljon nykyistä enemmän aseväkivallan hillitsemiseksi.

”On rukoiltu tarpeeksi, nyt on tekojen aika.”

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen tulisi kieltää myös rynnäkköaseet yksityishenkilöiltä. Biden kuitenkin vakuuttaa etteivät uudet rajoitukset loukkaa Yhdysvaltain perustuslain toista lisäystä, joka turvaa oikeuden aseen omistamiseen.

Vaalikampanjansa aikana Biden lupasi puuttua aseväkivallan ongelmaan heti ensimmäisenä päivänään virassa. Presidenttiä toimettomuudesta arvostelleet turhautuivat entisestään, kun Yhdysvalloissa koettiin Bidenin kaudella jälleen uusia joukkoampumisia Coloradossa, Georgiassa ja Kaliforniassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat