Levottomuudet jatkuvat Pohjois-Irlannissa, mellakoijat sytyttivät bussin tuleen ja heittelivät poliiseja kivillä - Ulkomaat | HS.fi

Levottomuudet jatkuvat Pohjois-Irlannissa, mellakoijat sytyttivät bussin tuleen ja heittelivät poliiseja kivillä

Pohjois-Irlannin unionistit ovat turhautuneita muun muassa uusiin kauppaesteisiin, jotka brexit aiheutti Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

8.4. 9:11

Pohjois-Irlannissa nuorisojoukot ovat sytyttäneet kaappaamansa linja-auton tuleen ja heitelleet poliiseja kivillä Britannia-mielisten unionistien asuinalueella Belfastissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Öinen väkivaltainen kahakointi jatkuu Britanniaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa jo toista viikkoa.

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti olevansa syvästi huolestunut väkivallasta, joka on viime päivinä vahingoittanut kymmeniä poliiseja, kun ihmiset ovat polttaneet autoja ja heitelleet poliiseja polttopulloilla.

”Erimielisyydet tulisi ratkaista keskustelemalla, eikä väkivallan tai rikollisuuden keinoin”, Johnson kirjoitti Twitterissä.

Belfastissa poltettiin autoja keskiviikkoiltana.­

Levottomuudet ovat seurausta Pohjois-Irlannin unionistien turhautumisesta muun muassa uusiin kauppaesteisiin, jotka syntyivät Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille Britannian EU-eron myötä.

Lisäksi tunnelmaa Pohjois-Irlannissa ovat kiristäneet itsenäisyysmielisen Sinn Féin -puolueen jäsenten koronarajoitusten rikkeet.

Parikymmentä puolueen jäsentä päätettiin hiljattain jättää syyttämättä osallistumisesta Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n merkittävän jäsenen hautajaisiin viime vuonna. Osallistuminen hautajaisiin rikkoi alueen koronarajoituksia.

Sinn Féin puolestaan on moittinut Demokraattista unionistipuoluetta (DUP) uuden kauppasopimuksen kiivaasta vastustamisesta ja vaatimuksesta erottaa alueen poliisipäällikkö.

Pohjois-Irlannin poliisin mukaan viime päivien väkivaltaa ovat osaltaan lietsoneet rikolliset, jotka ovat auttaneet järjestämään iskuja.

Keskiviikkoillan kahakat järjestettiin Länsi-Belfastissa Shankill Roadin alueen lähellä niin sanotulla rauhanmuurilla, joka erottaa pääasiassa unionistien asuttaman Shankillin ja tasavaltalaisten Falls Roadin toisistaan.

Sekä Sinn Féinin että Demokraattisen unionistipuolueen johtajat tuomitsivat väkivallan, erityisesti bussin kaappaamisen ja Belfast Telegraph -sanomalehden valokuvaajan kimppuun käymisen.

DUP:n johtaja Arlene Foster sanoi tekojen olevan häpeäksi Pohjois-Irlannille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat