Norjassa merihädässä ajelehtinut alus saatiin hinattua satamaan – Video näyttää, miten miehistö pelastettiin pääsiäisenä merestä - Ulkomaat | HS.fi

Norjassa merihädässä ajelehtinut alus saatiin hinattua satamaan – Video näyttää, miten miehistö pelastettiin pääsiäisenä merestä

Norjan rannikolla maanantaista lähtien ajelehtinut rahtialus oli vaarassa kaatua. Myöhään keksiviikkona alkanut pelastusoperaatio päättyi torstai-iltana onnellisesti.

Norjan rannikkovartioston kuvaa torstailta. Hinausalus näkyy hurjasti kallistuneen Eemslift Hendrikan vasemmalla puolella.­

8.4. 21:37

Maanantaista asti Norjan rannikolla ilman virtaa ajelehtinut rahtilaiva saatiin torstaina alkuillasta viimein turvallisesti satamaan, kertoo Norjan rannikkovartiosto verkkosivuillaan.

Hollantilainen Eemslift Hendrika -alus oli pahasti kallistunut, koska sen rahti oli siirtynyt kovassa merenkäynnissä. Aluksen lastina oli enimmäkseen toisia veneitä joista yksi putosi mereen, mutta myös 350 tonnia öljyä ja 50 tonnia dieseliä. Jos alus olisi kaatunut, vaarana olisi ollut öljyturma.

Pitkin viikkoa huolena on ollut paitsi Eemslift Hendrikan kaatuminen myös se, että alus ajelehti kohti rannikkoa. Pohjakosketuksessa olisi ollut vastaavia riskejä.

Eemslift Hendrikaa yritettiin saada hinaukseen jo varhain keskiviikkona. Sääolosuhteet olivat kuitenkin niin vaaralliset, että ihmisiä olisi voitu laskea kallistuneelle alukselle kiinnittämään hinausvaijereita.

”Henkilöstön henki ja terveys ovat aina tällaisissa tilanteissa etusijalla, ja aluksen pelastamisen täytyy olla turvallista”, sanoi rannikkovartioston tilannejohtaja Hans Petter Mortensholm keskiviikkona vartioston tiedotteen mukaan.

Maanantaina osa aluksen miehistöstä jouduttiin pelastamaan merestä, johon he olivat hypänneet. Noin 15 metrin korkuisen aallokon vaikeuttama hurja pelastusoperaatio tallentui rannikkovartioston videolle.

Kahdella hinausaluksella toteutettu siirto-operaatio saatiin käyntiin myöhään keskiviikkoiltana. Alusta hinattiin koko torstain vastainen yö ja torstaipäivä. Se saapui Ålesundin satamaan torstaina alkuillasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat