Ranska aikoo kieltää lyhyet kotimaanlennot, lain on määrä edistää maan ilmastotavoitteita - Ulkomaat | HS.fi

Ranska aikoo kieltää lyhyet kotimaanlennot, lain on määrä edistää maan ilmastotavoitteita

Jos kaupunkien välinen matka taittuu junalla alle kahdessa ja puolessa tunnissa, niiden välillä ei saa vastedes olla reittilentoyhteyttä.

Näkymä Pariisin Orlyn lentokentän terminaalista vuodelta 2014.

11.4. 15:49

Ranskassa kielletään lyhyet kotimaanlennot, päätti kansalliskokous eli parlamentin alempi kamari lauantai-iltana. Äänestyksestä kertoivat uutistoimisto Reuters sekä lukuisat ranskalaismediat.

Lakiesitys menee vielä ylempään kamariin senaattiin ja sen jälkeen vielä kertaalleen kansalliskokoukseen.

Käytännössä laki tarkoittaa, ettei Ranskassa saa vastedes olla maan sisäisiä reittilentoyhteyksiä kaupunkien välillä, jos matka taittuu junalla alle kahdessa ja puolessa tunnissa.

Ranskalaiset ovat ylpeitä huippunopeasta TGV-verkostostaan. Luotijunalla pääsee Pariisista esimerkiksi Lyoniin, Strasbourgiin tai Nantesiin kuhunkin parissa tunnissa.

Lyhyiden lentojen kielto perustuu Ranskan ilmastotavoitteisiin ja on osa laajempaa lakipakettia. Hallitus haluaa vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Kansalliskokouksen äänestystä edelsi ”erityisen myrskyisä väittely”, kuten ranskalainen Europe 1 -kanava luonnehti.

Lakia oli kuitenkin jo vesitetty alkuperäisistä kaavailuista, joiden mukaan rajapyykiksi olisi asetettu kahden ja puolen tunnin sijasta neljä tuntia. Tätä ajoi presidentti Emmanuel Macronin asettama kansalaisten ilmastofoorumi, jonka tehtävänä on ollut ideoida keinoja Ranskan ilmastopolitiikan toteuttamiseksi.

Hankkeen vastustajat pitävät järjettömänä, että lentoliikennettä rajoitetaan keskellä pandemiakriisiä, kun lentoyhtiöt ovat jo muutenkin hätää kärsimässä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat