Iranin ydinlaitoksen sähkökatkon aiheutti ”pieni” räjähdys, jonka tuhojen korjaaminen voi tiedustelu­lähteiden mukaan viedä yhdeksän kuukautta - Ulkomaat | HS.fi

Iranin ydinlaitoksen sähkökatkon aiheutti ”pieni” räjähdys, jonka tuhojen korjaaminen voi tiedustelu­lähteiden mukaan viedä yhdeksän kuukautta

Iranin ulkoministeri on vannonut kostoa Israelille. Isku tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Iran ilmoitti aloittaneensa uraanin rikastamisen kehittyneillä sentrifugeilla Natanzin ydinlaitoksessa.

Natanzin ydinlaitos sijaitsee 250 kilometriä Iranin pääkaupungista Teheranista etelään. Kuva vuodelta 2005.­

11.4. 20:10 | Päivitetty 12.4. 20:34

Iranissa Natanzin ydinlaitoksessa tapahtui sunnuntaina laaja sähkökatkos. Iranin atomienergia­järjestö kertoi maanantaina, että sähkökatkoksen aiheutti ”pieni räjähdys” sähkönjakelukeskuksessa.

Iran on kutsunut tapahtunutta terrori-iskuksi ja sabotaasiksi. Natanz on Iranille merkittävä ydinlaitos.

Israelilaislehti The Jerusalem Post kertoi sunnuntaina, että länsimaisten tiedustelulähteiden mukaan iskun teki Israelin tiedustelupalvelu Mossad.

Lehti kertoi myös aiemmin, että ydinlaitos vaurioitui pahemmin kuin mitä Iran antoi ymmärtää tapahtuneesta. Maanantaina Iranin atomienergiajärjestö vakuutti, että vauriot ovat nopeasti korjattavissa.

The New York Timesin saamien tiedustelutietojen mukaan räjähdys oli suuri ja se tuhosi täysin uraania rikastavien sentrifugien sähkönjakelun. Yhdysvaltalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan Iranilla voi mennä jopa yhdeksän kuukautta Natanzin tuotannon saamisessa entiselleen.

Maanantaina Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif syytti Israelia iskusta ja vannoi kostoa valtiollisen televisiokanavan välittämässä lausunnossa.

Ulkoministeriön edustaja Saeed Khatibzadeh puolestaan luonnehti tapahtumaa ”iskuksi ihmisyyttä vastaan” lehdistötilaisuudessa. Maanantaina päivällä Iran myös kertoi, että on tunnistanut iskun tekijän, joka katkaisi virrantulon ydinlaitokseen. Tunnistuksesta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan iranilainen Nournews-sivusto, joka lainasi tiedustelulähteitä.

Tekijästä ei kerrottu muita tarkempia tietoja. Hänet aiotaan pidättää.

Lue lisää: HS-analyysi: Mieskuoro ylisti Iranin ydinohjelmaa, mutta seuraavana päivänä räjähti: Lisääkö Israel painetta käynnissä oleviin ydinsopimuksen neuvotteluihin?

Israel vaikuttaa myös itse myöntävänsä, että on iskun takana. Valtion radiokanava siteerasi sunnuntaina tiedustelulähteitä, joiden mukaan Mossad olisi laitokseen kohdistuneen kyberiskun takana, kertoo uutistoimisto AFP. Kanava ei kertonut, minkä maan tiedustelulähteistä oli kyse.

Israel ei kuitenkaan ole virallisesti kieltänyt eikä myöntänyt osallisuuttaan tapahtuneeseen. Iranin mukaan Israel haluaa kostaa, koska Iran on neuvottelemassa Yhdysvaltojen kanssa paluusta ydinsopimukseen ja pakotteiden purkamisesta.

Iskun uutisointi Israelissa oli poikkeuksellista brittilehti The Guardianin mukaan. Israelissa on aiemmin usein rajoitettu vastaavien tapahtumien uutisointia, mutta nyt iskusta kerrottiin avoimesti mediassa.

Kukaan ei loukkaantunut iskussa eikä tilanteessa vapautunut säteilyä. Iranin atomienergiajärjestö ilmoitti AFP:n mukaan sunnuntaiaamuna, että onnettomuuden syynä oli sähkökatkos.

Illasta järjestö kuitenkin tiedotti, että tapahtunut johtuikin terrori-iskusta. Se ei tarkentanut, mitä maata tai tahoa syytös koskee vaan totesi ainoastaan, että hyökkäyksen takana ovat Iranin vastustajat, jotka pyrkivät estämään maan ydinteollisuuden kehityksen.

Isku tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Iran ilmoitti aloittaneensa uraanin rikastamisen kehittyneillä sentrifugeilla Natanzissa. Presidentti Hassan Ruhani osallistui lauantain avajaisiin, jotka näytettiin televisiossa.

Sentrifugeja käytetään uraanin rikastamiseen. Iranin pelätään käyttävän rikastettua uraania ydinaseen valmistamiseen.

Iranin ydinlaitoksiin on kohdistunut tuhotöitä aiemminkin.

Vastaava tilanne sattui viimeksi heinäkuussa, kun Natanzissa syttyi tulipalo. Palo aiheutti vaurioita varastorakennukseen, jossa kootaan sentrifugeja. Tuolloin palon epäiltiin johtuneen kyberhyökkäyksestä, jonka takana olisi myös ollut Mossad.

Lisäksi 2000-luvulla Yhdysvallat ja Israel käyttivät parin vuoden ajan haittaohjelmaa, joka vakoili ja rikkoi Natanzin laitoksen tietokoneita.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kuitenkin vakuutti maanantaina, ettei Yhdysvallat ollut osallisena sunnuntain iskussa.

Yhdysvallat ja Iran neuvottelevat parhaillaan Itävallan Wienissä mahdollisuuksista palata ydinsopimukseen. Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois sopimuksesta vuonna 2018 ja asetti Iranille pakotteita.

Iran on aina väittänyt, että sen ydinvoimaohjelma on rauhanomainen. On kuitenkin epäilty, että ohjelman varjolla kehitellään ydinasetta.

Iran on viime kuukausina ryhtynyt rikastamaan uraania entistä enemmän yli sopimuksessa sallittujen rajojen sekä pyristellyt irti lopuistakin maata koskevista ydinsopimuksen velvoitteista. Maa rajoitti helmikuussa kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n tarkastajien pääsyä ydinlaitoksiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat