Ukraina: Putin ei ole vastannut presidentti Zelenskyin tapaamis­pyyntöön, rajojen tuntumaan on marssitettu tuhansia sotilaita lisää - Ulkomaat | HS.fi

Ukraina: Putin ei ole vastannut presidentti Zelenskyin tapaamis­pyyntöön, rajojen tuntumaan on marssitettu tuhansia sotilaita lisää

Tiedottaja Iuliia Mendelin mukaan Venäjä on marssittanut 40 000 sotilasta Ukrainan itärajalle ja yli 40 000 sotilasta Krimille. G7-maat syyttivät Venäjää ”provokaatiosta”.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy matkustaa Pariisiin keskustelemaan kärjistyneestä tilanteesta Itä-Ukrainassa.­

12.4. 12:14 | Päivitetty 12.4. 21:38

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vastannut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin pyyntöön tavata, kertoi Zelenskyi tiedottaja Iuliia Mendel uutistoimisto Reutersille maanantaina.

Zelenskyi on ehdottanut tapaamista, sillä Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti Itä-Ukrainassa on kiihtynyt viime viikkoina.

”Emme ole saaneet vielä vastausta, ja toivomme kovasti, että tämä ei tarkoita keskustelusta kieltäytymistä”, Mendel sanoi.

Mendelin mukaan Venäjä on marssittanut yli 40 000 sotilasta Ukrainan itärajalle ja yli 40 000 sotilasta Krimille. Viikko sitten Ukraina sanoi, että sen rajan tuntumassa Rostovin, Voronežin ja Brjanskin alueilla olisi noin 20 000 Venäjän sotilasta ja Krimillä reilut 32 000 sotilasta.

Mendel kertoi Zelenskyin matkustavan Pariisiin keskustelemaan Venäjän joukoista ja Donbassin konfliktin kärjistymisestä.

Lontoossa koolla olleet rikkaiden teollisuusmaiden niin kutsutun G7-ryhmän ulkoministerit puolestaan tuomitsivat maanantai-iltana Venäjän toimet.

”Laajamittaiset joukkojensiirrot ilman etukäteisilmoitusta edustavat uhkaavia ja epävakautta lisääviä toimia”, ministereiden julkilausumassa sanottiin uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Vaadimme Venäjää lopettamaan provokaatiot ja vähentämään jännitteitä kansainvälisten velvollisuuksiensa mukaisesti.”

Lännen diplomaattinen sukkulointi jatkuu tiistaina, kun Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba matkustaa sotilasliitto Naton päämajaan Brysseliin ja tapaa siellä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sekä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken että puolustusministeri Lloyd Austin ovat samoihin aikoihin Brysselissä. Yhdysvaltain ministereiden asialistalle kuuluvat Iranin ja Afganistanin kysymysten lisäksi Ukrainan ja Venäjän ongelmat.

Kuleban ja Blinkenin mahdollisesta tapaamisesta ei maanantaina kerrottu.

Blinken teki ensivisiittinsä Naton ministerikokoukseen Brysseliin vajaat kolme viikkoa sitten. Hän osallistui sotilasliiton Venäjän-asioiden palaveriin ja keskusteli samalla muun muassa aiheesta kuullun Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston kanssa.

Venäjän presidentinhallinto Kreml ilmoitti viime viikon keskiviikkona, että Venäjä aikoo pitää asevoimiensa joukot Ukrainan itärajalla niin kauan kuin katsoo tarpeelliseksi.

Kremlin edustajan mukaan väkivaltaisuuksien kiihtyminen Itä-Ukrainassa olisi lopun alku Ukrainan valtionhallinnolle. Ukrainaan liittyvistä asioista vastaavan presidentinhallinnon varajohtajan Dmitri Kozakin lausunnoista kertovat uutistoimistot Interfax ja Tass sekä niitä lainaava uutistoimisto Reuters.

”Venäjä on pakotettu puolustamaan Donbassissa asuvia kansalaisiaan, jos konfliktin laajuus sitä edellyttää”, Kozak sanoi Tassin mukaan.

Ukrainan itäosassa on jatkunut vuodesta 2014 yli 13 000 ihmistä surmannut asemasota, jonka taistelut ovat kiihtyneet viime päivinä. Pääsiäisen aikaan sosiaalisen median käyttäjät havainnoivat useita Venäjän asevoimien kaluston ja joukkojen siirtoja sekä Venäjän valtaamalle Krimille että Ukrainan itärajan tuntumaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat