Pubit ja vaate­kaupat avautuivat Englannissa lähes neljän kuukauden sulun jälkeen: Oluelle on vaikea päästä ilman pöytä­varausta, ja kauppoihin jonotettiin kadulla asti - Ulkomaat | HS.fi

Pubit ja vaate­kaupat avautuivat Englannissa lähes neljän kuukauden sulun jälkeen: Oluelle on vaikea päästä ilman pöytä­varausta, ja kauppoihin jonotettiin kadulla asti

Pubeissa ja ravintoloissa avautuvat aluksi vain ulkoterassit, jotta tartuntariski olisi mahdollisimman pieni.

12.4. 19:02

Lontoo

Pubit, kampaamot ja erikoisliikkeet avautuivat maanantaina Englannissa lähes neljän kuukauden kiinniolon jälkeen, kun pääministeri Boris Johnsonin konservatiivihallituksen koronarajoitusten höllennykset tulivat voimaan.

Osaan kaupoista jonotettiin Lontoossa maanantaiaamupäivällä jopa kadulla asti.

Isojen brändien ylijäämiä halvalla myyvän TK Maxx -kaupan edessä Lontoon Hammersmithissä oli maanantaina jonoa.­

Suosituimpiin pubeihin oli turha yrittää ilman pöytävarausta.

”Meidän ketjulle tuli tälle viikolle 75 000 pöytävarauspyyntöä”, kertoi Thamesin varrella sijaitsevan The Blue Boat -pubiravintolan päällikkö Thomas Martin maanantaina.

Tuhansien varauksien tulvasta ovat kertoneet myös monet muut pubit ja ravintolat Englannissa.

Fullers-ketjun pubeista avautui maanantaina noin 80 eli ne, joissa asiakkaat on mahdollisuus istuttaa terassille. Sisäruokailu ja -juominen on kielletty vielä toukokuun puolivälin tienoille asti.

”Kysyntä on nyt todella kovaa. Meillä maanantai on täysin loppuunmyyty. Keskellä viikkoa löytyy vielä pikkuisen tilaa”, Martin sanoi ennen asiakkaiden saapumista.

The Blue Boat -pubiravintolan päällikkö Thomas Martin kertoi pöytävarausten tulvasta. Maanantaiaamuna terassia valmisteltiin asiakkaita varten.­

Pöytien välissä pitää olla vähintään metri. Seurueiden koko on rajoitettu kuuteen. Jokaisen pitää jättää henkilökunnalle nimensä ja yhteystietonsa mahdollisten tartuntojen jäljittämiseksi.

Käsidesitonkat sisäänkäynnillä ovat itsestäänselvyys, kuten myös se, että asiakkaat pitävät saapuessaan maskia.

Ensimmäisen aukioloviikon hittituotteeksi Martin ennusti London Pride -hanaolutta.

”Ruokapuolella menevät perinteiset pubiruoat kuten fish and chips (kalaa ja ranskalaisia) sekä hampurilaiset.”

The Chancellors -pubin omistaja Carl McCluskey oli valmis vastaanottamaan asiakkaansa maanantaina.­

Omaa The Chancellors -pubiaan pyörittävä Carl McCluskey sen sijaan kertoi, että hän ei ole edes halunnut vastaanottaa kaikkia asiakkailta tulvivia pöytävarauksia.

”Englannissa pubin luonteeseen kuuluu se, että sinne voi pistäytyä kadulta hetken mielijohteesta. Sen mahdollisuuden halua antaa asiakkailleni nytkin.”

Perinteet velvoittavat, sillä The Chancellors on kuulunut McCluskeyn perheelle jo yli 30 vuoden ajan.

Puolenpäivän aikaan terassilla oli vielä tyhjää, mutta McCluskey ennusti illasta tulevan hyvin vilkkaan. Ulos oli kannettu lisäpöytiä.

Toisin kuin monelle muulle brittiläiselle baarille, pubille ja ravintolalle, McCluskeyn pubille viime vuosi oli kuulemma taloudellisesti yllättävän hyvä. Uskolliset kanta-asiakkaat tulivat ostamaan noutoruokaa, ja Thamesin läheisyys toi paikalle myös uusia asiakkaita.

Maanantaina Lontoossa liikkeelle lähtivät myös ostosten tekijät, kun kivijalkakaupat viimein avautuivat.

Merkkibrändien ylijäämiä halvalla myyvän TK Maxx -ketjun Hammersmithin-liikkeen edessä oli maanantaina pitkä jono. Vilkasta oli myös halpoja vaatteita myyvän Primark-ketjun myymälässä.

Lontoolainen Makda Hiskyas lähti heti maanantaina ostamaan vaatteita tyttärelleen ja veljensä perheelle.­

”En ole kova shoppailemaan, mutta teini-ikäiselle tyttärelle piti saada käyttövaatteita. Lähetän vaatteita myös veljeni perheelle Keniaan”, Primarkista muhkean paperikassin kanssa poistunut Makda Hiskyas kertoi.

Toisin kuin monet muut vaateketjut, Englannissa suosittu Primark ei ole panostanut kunnolla verkkokauppaan.

Sosiaalityöntekijänä työskentelevän Hiskyasin mukaan parhaat löydöt tekee muutenkin aina paikan päällä: ”Haluan nähdä mitä ostan.”

Primarkin kautta oli maanantaiaamulla mennyt myös Länsi-Lontoossa asuva latvialainen sairaanhoitaja Anita Bikavina:

”Tarvitsin sukkia ja hiuslenkkejä, ja matkaan tarttui vielä farkutkin.”

Pubiin menolla hän ei sen sijaan aio pitää kiirettä.

”Ehkä viikonloppuna mennään ystävien kanssa viimein ulos kahville tai syömään”, vastasyntyneiden hoitoon erikoistunut Bikavina kertoi.

Jo pelkässä kahville lähdössä on nyt aivan uudenlaista viehätystä. Viimeisen noin neljän kuukauden ajan Lontoon kahviloista on saanut vain noutokahvia.

Sairaanhoitaja Anita Bikavina ostoksilla Lontoossa maanantaina, kun kivijalkakaupat avautuivat.­

Asiakasvirtoja mittaavan Springboard-yhtiön mukaan asiakasmäärät ostoskaduilla ja ostoskeskuksissa yli kaksinkertaistuivat maanantaihin puoleenpäivään mennessä, jos vertaa tilannetta viikon takaiseen. Yhtiön laskelmista raportoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Koronattomaan aikaan eli huhtikuuhun 2019 verrattuna liikkeellä oli kuitenkin vähemmän ihmisiä.

Maanantainen rajoitusten purku koskee vain Englantia. Yhdistyneen kuningaskunnan eri maat – Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – päättävät kukin koronatoimista itsenäisesti.

Esimerkiksi Skotlannissa erikoisliikkeiden on määrä avautua vasta kahden viikon kuluttua. Samalla avautunevat myös ravintolat: alkoholin tarjonta alkaa ulkotiloissa, ja ruokailu myös sisätiloissa.

Pääministeri Johnson ilmoitti viikko sitten, että myös hän juhlisi maanantaista pubien avautumassa oluttuopilla.

Prinssi Philipin perjantainen kuolema muutti kuitenkin suunnitelmat. Britanniassa on nyt suruaika, jota ainakin johtavat poliitikot noudattavat. Maanantaina kansanedustajat lausuivat alahuoneessa muistosanoja koko päivän.

Englannissa maanantaina avautuivat erikois- ja ravitsemusliikkeiden lisäksi myös muun muassa kauneuden­hoitoyritykset sekä kuntosalit ja kirjastot. Jotkut kampaamot ja parturit alkoivat ottaa asiakkaita jo heti vuorokauden vaihduttua.

Museot sen sijaan joutuvat olemaan suljettuina vielä toukokuun puoliväliin asti, mikä on närkästyttänyt monet kulttuurin ystävät.

Koronarajoituksia höllennetään, koska Yhdistyneen kuningaskunnan rokottaminen on edennyt ripeästi. Koronatartunnat ja -kuolemat ovat kääntyneet selvään laskuun.

Maanantaihin mennessä ensimmäisen koronarokote­annoksen oli saanut jo yli 32 miljoonaa ihmistä. Toisenkin annoksen oli saanut noin seitsemän ja puoli miljoonaa aikuista.

Maassa on yhteensä noin 67 miljoonaa asukasta. Covid-virukseen kuolleita on laskentatavasta riippuen noin 127 000–150 000.

Lontoossa skoolattiin maanantaina pubien avautumiselle. Tarjoilu rajoittuu toistaiseksi terasseille ja sisäpihoille.­

Englanti avautuu pikkuhiljaa

Englanti höllensi koronarajoituksiaan maanantaina, jolloin avautuivat muun muassa erikoisliikkeet, kampaamot, kirjastot ja kuntosalit sekä pubien ja ravintoloiden terassit.

Seuraavan kerran rajoituksia on määrä purkaa viiden viikon kuluttua.

Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti päättävät koronatoimista itsenäisesti.

Noin 67 miljoonan asukkaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa ensimmäisen rokotusannoksen on saanut jo yli 32 miljoonaa ihmistä.

Toisen annoksen on saanut 7,5 miljoonaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat