Eurooppaan virtaa niin paljon kokaiinia, että olemme katkeamispisteessä, varoittaa Europolin johtaja - Ulkomaat | HS.fi

Eurooppaan virtaa niin paljon kokaiinia, että olemme katkeamispisteessä, varoittaa Europolin johtaja

Huumekauppa lietsoo Europolin mukaan korruptiota ympäri EU:ta, ja se vaikuttaa kaikkiin aina satamatyöntekijöistä poliitikkoihin.

Kokaiinia salakuljetetaan Eurooppaan entistä enemmän. Kuvassa viime vuonna Dominkaanisessa tasavallassa takavarikoituja kokaiinipaketteja, joiden epäiltiin olleen matkalla Kolumbiasta Hollannin Rotterdamiin.­

12.4. 20:01

Eurooppaan tuodaan valtavia määriä kokaiinia, ja rikollisjärjestöt soluttautuvat yhä syvemmälle yhteiskunnallisiin rakenteisiin, varoittaa EU-maiden poliisiorganisaatioiden yhteenliittymä Europol.

”Vakava ja järjestäytynyt rikollisuus ei ole koskaan aiemmin muodostanut yhtä suurta uhkaa EU:lle ja sen kansalaisille”, Europol arvioi maanantaina tiedotteessa, joka vetää yhteen järjestäytynyttä rikollisuutta käsittelevän raportin havaintoja.

Poliisijärjestön mukaan pandemia saattaa hyödyttää järjestäytynyttä rikollisuutta tulevina vuosina.

”Olemme katkeamispisteessä”, sanoo Europolin johtaja Catherine De Bolle uutistoimisto AFP:lle.

Eurooppaa kohtaava uhka johtuu Europolin mukaan huumekaupasta, etenkin kokaiinista. EU:n alueelle salakuljetetaan ennennäkemättömiä määriä ennennäkemättömän puhdasta kokaiinia, mikä tuo rikollisille niin Euroopassa kuin Etelä-Amerikassakin miljardien eurojen tuottoja, Europol arvioi.

Helmikuussa Saksan ja Belgian viranomaiset kertoivat takavarikoineensa ennätyksellisen suuren lastin, kun maiden satamista löytyi kerralla 23 tonnia kokaiinia. Maaliskuussa Costa Ricassa takavarikoitiin yli 3000 kiloa Eurooppaan kuljetettavaksi aiottua kokaiinia.

Europol ja Espanjan poliisi julkaisivat maaliskuussa kuvan Málagassa takavarikoidusta sukellusveneestä, jota epäillään käytetyn huumeiden salakuljetuksessa.­

Mittavia huumevyyhtejä on paljastunut viime vuosina Suomessakin. Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg tuomittiin viime viikolla yli 10 vuoden vankeuteen niin sanotussa Katiska-vyyhdissä, joka oli syytteiden lukemiseen mennessä paisunut Helsingin käräjäoikeuden siihenastisen historian suurimmaksi huumejutuksi. Vyyhdissä Suomeen tuotiin muun muassa 11,5 kiloa kokaiinia, yli 119 kiloa amfetamiinia ja yli 75 000 ekstaasitablettia.

Jätevesitutkimusten mukaan myös huumeidenkäyttö näyttää yleistyvän Suomessa. Kasvussa on ollut etenkin amfetamiinin käyttö.

Kasvanut huumekauppa näkyy Euroopassa myös väkivaltana. Rikolliset eivät pelkää käyttää aseita, käsikranaatteja ja kidutusta, Europolin De Bolle sanoo AFP:n mukaan.

Rikolliset tappavat viattomia sivullisia sekä murhaavat toimittajia ja asianajajia tavalla, joka on ”suora hyökkäys demokratioitamme vastaan”, Euroopan sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson arvioi AFP:n mukaan raportin julkistustilaisuudessa Lissabonissa.

Huumekauppa lietsoo Europolin mukaan korruptiota ympäri EU:ta, ja se vaikuttaa kaikkiin kansalaisiin aina satamatyöntekijöistä poliitikkoihin. Huumerahat takaavat rikollisjärjestöille resurssit, joiden avulla soluttautua syvemmälle talouteen, julkisiin instituutioihin ja yhteiskuntaan, poliisijärjestö katsoo.

Europolin mukaan rahanpesun laajuus on aiemmin aliarvioitu, ja ammattimaiset rahanpesijät ovat todellisuudessa pystyttäneet alamaailmalle ”rinnakkaisen rahoitusjärjestelmän”. Kuvassa Europolin päämaja Haagissa Hollannissa.­

Monista pandemian takia taloudelliseen ahdinkoon ajautuneista yrityksistä taas uhkaa tulla helppoja saaliita rikollisjärjestöille, jotka pyrkivät esimerkiksi pesemään rikollisin keinoin hankittua rahaa.

Europolin mukaan rikolliset tienaavat ja pesevät rahaa vuosittain miljardien eurojen edestä. Sen mukaan rahanpesun laajuus on aiemmin aliarvioitu, ja ammattimaiset rahanpesijät ovat todellisuudessa pystyttäneet alamaailmalle ”rinnakkaisen rahoitusjärjestelmän”.

Rikollisjärjestöt ovat muutoinkin mukautuneet ketterästi pandemian aikaan. Ne tekevät rahaa yhteiskunnan tarpeilla ja peloilla, sanoi komissaari Johansson.

Europolin De Bolle kuvailee rikollisen toiminnan muuttuneen pandemian aikana. Ensin yleistyivät väärennetyt kasvomaskit ja käsidesit, sittemmin väärennetyt rokotteet ja kotitestit.

Kun yhä suurempi osa monien maiden kansalaisista on siirtynyt etätöihin, myös kyberrikollisuuden määrä on kasvanut. Erilaisten huijausten ja petosten lisäksi niin ikään yhteiskunnan kriittiseen infrastruktuuriin kohdistetut hyökkäykset jatkuvat tulevina vuosina, Europol arvioi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat