Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja pysymään poissa Venäjältä ja Krimiltä sekä syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa Ukrainan muuttamisesta ”ruuti­tynnyriksi” - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä varoittaa Yhdysvaltoja pysymään poissa Venäjältä ja Krimiltä sekä syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa Ukrainan muuttamisesta ”ruuti­tynnyriksi”

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan riski välikohtauksiin on erittäin korkea.

Ukrainalaisia sotilaita partioi eturintaman läheisyydessä Donetskin alueella huhtikuun alussa. Jännitteet Venäjän ja Ukrainan välillä ovat kiristyneet alkuvuoden aikana.­

13.4. 10:59 | Päivitetty 13.4. 13:03

Riski Venäjän ja Yhdysvaltojen välisiin selkkauksiin on erittäin suuri, Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov sanoo venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan. Tämän takia hän varoittaa Yhdysvaltoja pysymään poissa Venäjältä ja Krimin niemimaalta.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Lisäksi Venäjän ulkoministeriö syyttää venäläisten uutistoimistojen mukaan Yhdysvaltoja ja Natoa Ukrainan muuttamisesta ”ruutitynnyriksi” tarjoamalla maalle lisääntyvässä määrin aseita ja muita sotatarvikkeita. Venäjä tekee Rjabkovin mukaan kaikkensa turvallisuutensa takaamiseksi tilanteessa, jossa Ukrainan tilanne kärjistyy.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan vaati Venäjää lopettamaan joukkojen keskittämisen Ukrainan rajalle.

”Venäjän täytyy lopettaa sotilaallinen valmistelu Ukrainassa ja sen liepeillä, päättää provokaationsa ja lieventää tilannetta välittömästi”, Stoltenberg sanoi yhdessä Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää: Ukraina: Putin ei ole vastannut presidentti Zelenskyin tapaamispyyntöön, rajojen tuntumaan on marssitettu tuhansia sotilaita lisää

Ukrainan mahdollisesta liittymisestä Natoon päättävät Stoltenbergin mukaan Naton jäsenmaat, eivätkä sen ulkopuoliset tahot. Ukrainan hallinto on aiemmin patistellut Natoa nopeuttamaan maan jäsenyys­toiminta­suunnitelmaa, joka olisi viimeistelevä vaihe ennen täysjäsenyyttä.

”Naton 30 jäsenmaata päättävät, milloin Ukraina on valmis jäsenyyteen. Kenelläkään muulla ei ole minkäänlaista oikeutta sekaantua tai häiritä tätä prosessia. Venäjä yrittää luoda uudelleen jonkinlaista etupiiriä, jossa he voisivat päättää, mitä heidän naapurinsa voivat tehdä”, Stoltenberg sanoi.

Naton ja lännen täytyy Kuleban mukaan toimia nopeasti, jotta tilanne Venäjän ja Ukrainan välillä ei eskaloidu väkivaltaiseksi. Tällaisia nopeita toimia olisivat Kuleban mukaan muuan Venäjään kohdistuvat lisäsanktiot ja Ukrainalle annettava sotilaallinen apu.

Kahden Yhdysvaltojen sotalaivan on määrä saapua Mustallemerelle tämän viikon aikana. Rjabkov luonnehtii tätä ”provokaatioksi”.

Venäjä on marssittanut Ukrainan hallinnon mukaan yli 40 000 sotilasta Ukrainan itärajalle ja 40 000 sotilasta Krimille. Viikko sitten Ukraina sanoi, että sen rajan tuntumassa Rostovin, Voronežin ja Brjanskin alueilla olisi noin 20 000 Venäjän sotilasta ja Krimillä reilut 32 000 sotilasta.

Venäjä puolustaa Rjabkovin mukaan nyt ja tulevaisuudessa Donbassin alueella asuvia ihmisiä. Donbassin alue on Venäjää lähellä olevien separatistien hallussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat