Venäjän puolustus­ministerin mukaan maan joukot harjoittelevat Ukrainan rajalla, syynä Naton ”uhkaava sotilaallinen toiminta” – Putin ja Biden keskustelivat puhelimessa - Ulkomaat | HS.fi

Venäjän puolustus­ministerin mukaan maan joukot harjoittelevat Ukrainan rajalla, syynä Naton ”uhkaava sotilaallinen toiminta” – Putin ja Biden keskustelivat puhelimessa

”Olemme reagoineet sotilasliiton Venäjää uhkaavaan sotilaalliseen toimintaan tilannetta vastaavilla tavoilla”, sanoi puolustusministeri Sergei Šoigu.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu marraskuussa 2020.­

13.4. 17:51 | Päivitetty 13.4. 19:40

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu vahvisti tiistaina Ukrainan ja läntisten lähteiden tiedot Venäjän joukkojen siirroista Ukrainan-vastaiselle rajalle.

Šoigu kertoi asiasta vierailullaan pohjoisen laivaston päämajassa Severomorskissa Kuolan niemimaalla. Asiasta raportoi valtiollinen uutistoimisto Tass.

”Viimeksi kuluneiden kolmen viikon aikana kaksi armeijaa ja kolme maahanlasku­joukkojen yhtymää on siirretty nopeasti Venäjän länsirajoille taistelukoulutusalueille”, Šoigu sanoi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä myöntää Ukrainan esittämät väitteet joukkojen siirroista rajalle. Venäjän edustajat eivät ole asiaa aiemmin kiistäneet mutta ovat sanoneet, etteivät Venäjän joukkojen liikkeet Venäjällä kuulu muille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat tiistaina puhelimessa muun muassa Ukrainan tilanteesta.

Valkoisen talon julkaiseman referaatin mukaan Biden ilmaisi huolensa Venäjän joukkojen siirtymisestä Krimille ja Ukrainan rajalle ja vaati Venäjää ”vähentämään jännitteitä”.

Puolustusministeri Šoigun mukaan Venäjän joukkojen siirrossa on kyse suuresta sotaharjoituksesta, jonka tarkoitus on osoittaa Venäjän puolustusvalmiutta ”Naton uhkaavan sotilaallisen toiminnan” vuoksi.

”Olemme reagoineet sotilasliiton Venäjää uhkaavaan sotilaalliseen toimintaan tilannetta vastaavilla tavoilla”, Šoigu sanoi.

”Kontrolloivien toimenpiteiden puitteissa ja talviharjoituskauden päätteeksi on suoritettu nopea läntisen ja eteläisen sotilaspiirin valmiuden tarkastus.”

Joukot osoittivat olevansa täysin valmiita tehtäviin maan turvallisuuden varmistamiseksi, Šoigu arvioi.

”Mainitut yhtymät ovat tällä hetkellä edelleen harjoituksissa. Kaikki kontrollitoimenpiteet on suunnitelman mukaan suoritettu kahden viikon kuluessa.”

Ukrainalainen sotilas oli vartiossa Marinkassa Donetskissa maanantaina.­

Šoigu ei kertonut, mitkä armeijat tai armeijakunnat ja mitkä maahanlaskujoukot harjoitukseen osallistuvat. Niinpä Venäjän Ukrainan-vastaiselle rajalle siirrettyjen joukkojen kokonaisvahvuudesta ei hänen kertomansa perusteella voi sanoa tarkasti mitään.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tiedottaja Julija Mendel kertoi maanantaina, että venäläisiä joukkoja olisi Ukrainan rajalla 40 000 sotilaan verran ja että saman verran väkeä olisi Krimillä.

Ukrainan asevoimien komentaja Ruslan Homtšak antoi pääsiäisen alla aiheesta selonteon Ukrainan parlamentille ja kertoi, että Venäjällä olisi rajan takana nopean toiminnan joukkoja noin 20 000 sotilaan verran. Krimillä taas olisi ollut peräti 32 000 sotilasta. Niinpä alueelle olisi Ukrainan tietojen mukaan siirretty noin 30 000 sotilasta lisää.

Šoigun mainitsemat armeijat tai armeijakunnat ja yhtymät tai divisioonat tarkoittaisivat, etteivät Ukrainan esittämät arviot ole menneet ainakaan yläkanttiin.

Venäjän suurharjoituksista tiedetään entuudestaan ainakin se, mikä yksikkö ne aloitti. Venäjän pääesikunnan mukaan ensimmäiseen maaliskuun sotaharjoitukseen Krimillä osallistui joukkoja eteläisestä Stavropolista sekä Novorossijskista ja Anapasta Mustanmeren itärannalta. Harjoitus oli nimenomaan Novorossijskin maahanlasku­divisioonan harjoitus.

Novorossijskissa päämajaansa pitävä 7. kaartin maahanlasku­divisioona piti neuvostoaikana majaansa Kaunasissa Liettuassa. Se osallistui kansannousujen tukahduttamiseen Unkarissa vuonna 1956 ja Tšekkoslovakiassa vuonna 1968.

Brittiläisen tutkimuslaitos Rusin tutkijan Igor Sutjaginin selvityksen mukaan divisioonan ilmahyökkäysrykmentti osallistui taisteluihin Itä-Ukrainan Donbassissa vuonna 2014.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat