Iran väittää rikastavansa 60-prosenttista uraania - Ulkomaat | HS.fi

Iran väittää rikastavansa 60-prosenttista uraania

Iran on parin vuoden aikana ilmoittanut tasaisin väliajoin rikastaneensa yhä voimakkaampaa uraania. Geneven neuvottelut alkavat huonoissa tunnelmissa, Yhdysvallat esiintyi sovinnollisena.

Iran jakoi videokuvaa Natanzin ydinlaitokselta lauantaina Iranin ydinvoiman vuosipäivän kunniaksi.­

13.4. 18:39 | Päivitetty 13.4. 21:15

Iran ilmoittaa aloittaneensa uraanin rikastamisen 60 prosentin väkevyysasteeseen. Asiasta kertoi Iranin ydinasioiden pääneuvottelija Abbas Araqchi Iranin valtiollisille tiedotusvälineille tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat ja Iran ovat aloittamassa Genevessä neuvotteluita Iranin ydinsulkusopimuksen uudistamisesta. Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoi edeltäjänsä Barack Obaman solmiman sopimuksen irti kolme vuotta sitten.

Asiantuntijoiden mukaan uraanin rikastaminen 60 prosentista 90 prosenttiin käy nopeasti. 90-prosenttinen uraani on ydinasekelpoista ja Iranin epäillään rikastavan uraania ydinlatausta varten.

Yhdysvallat esiintyi Araqchin ilmoituksen jälkeen sovinnonhaluisena. Valkoinen talo ilmoitti tiistai-iltana Suomen aikaa, että se on edelleen sitoutunut ydinsopimusneuvotteluihin huolimatta Teheranin ”provokatiivisesta” uraanin rikastustahdista.

”Olemme aivan varmasti huolestuneita näistä provosoivista ilmoituksista”, Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin lehdistöpäällikkö Jen Psaki kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Uskomme, että diplomaattinen reitti on paras tapa edetä asiassa”, Psaki jatkoi. ”Ja keskustelu, vaikka epäsuorakin, on paras tapa päästä ratkaisuun.”

Araqchin ilmoitus tuli kaksi päivää sen jälkeen, kun Natanzin ydinlaitoksessa Iranissa tapahtunut räjähdys aiheutti sähkökatkon. Iran on syyttänyt Israelia ydinlaitoksensa sabotoinnista, Israel puolestaan ei ole asiaa myöntänyt eikä kiistänyt.

Trumpin hylkäämä sopimus salli Iranin rikastaa uraania vain 3,67-prosenttiseksi. Iran on parin vuoden aikana ilmoittanut tasaisin väliajoin rikastaneensa yhä voimakkaampaa uraania. Viimeksi tammikuun alussa kerrottiin 20-prosenttisen uraanin tuotannosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat