Niinistö keskusteli Putinin kanssa ja esitti vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä Venäjän ja Ukrainan rajalla - Ulkomaat | HS.fi

Niinistö keskusteli Putinin kanssa ja esitti vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä Venäjän ja Ukrainan rajalla

Presidentin kanslian mukaan myös Aleksei Navalnyin kohtalosta keskusteltiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vuonna 2019 Helsingissä.­

13.4. 20:27

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät tiistai-iltana pitkän puhelinkeskustelun, kertoo tasavallan presidentin kanslia tiedotteessaan.

Presidentit puhuivat jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Presidentti Niinistö esitti tiedotteen mukaan ”vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä” ja toi samalla esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.

”Jännitteiden vähentäminen” on sama termi, jota Yhdysvaltain presidentti Joe Biden käytti hieman aiemmin puhelinkeskustelussaan Putinin kanssa. Biden korosti Yhdysvaltain tukevan Ukrainaa ja vaati Venäjältä maltillista käytöstä.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan Putin kertoi Niinistölle keskustelustaan Bidenin kanssa ja myös tapaamisesta, jota Biden ja Putin suunnittelevat. Kanslia ei mainitse, tarjosiko Niinistö mahdollisesti Helsinkiä tapaamispaikaksi, kuten usein on tehty.

Lisäksi Putinin ja Niinistön keskustelussa käsiteltiin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vankilaoloja.

Presidentti Niinistö kertoi Putinille myös aloitteestaan ”50-vuotiaan Helsingin hengen vahvistamiseksi” vuonna 2025. Aiheesta käytiin Niinistön esikunnan mukaan keskustelu ”myönteisessä hengessä”.

Niinistö ehdotti Helsingin Sanomain Vieraskynä-palstalla maaliskuun lopussa Helsinkiin huippukokousta Etykin vuoden 1975 turvallisuuskokouksen hengessä. Niinistö korosti kirjoituksensa lopuksi seuraavansa mahdollista juhlakokousta kotisohvalta ex-presidenttinä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat