Mustan miehen Minnesotassa ampunut poliisi saa syytteen kuolemantuottamuksesta, poliisi ja esimies erosivat - Ulkomaat | HS.fi

Mustan miehen Minnesotassa ampunut poliisi saa syytteen kuolemantuottamuksesta, poliisi ja esimies erosivat

Minneapolisin mielenosoitukset eivät laantuneet.

13.4. 23:27 | Päivitetty 15.4. 7:26

Mustan miehen Yhdysvaltojen Minnesotassa ampunut poliisi Kim Potter, 48, saa syytteen toisen asteen kuolemantuottamuksesta. Syyttäjä Pete Orput kertoi asiasta keskiviikkoiltana Suomen aikaa sanomalehti The New York Timesille.

Toisen asteen tappo tai kuolemantuottamus on Yhdysvalloissa toisen asteen murhaa eli suomalaisittain suunnilleen tappoa vastaavaa surmatyötä lievempi rikos.

Potterin kerrottiin aiemmin irtisanoutuneen työstään. Myös hänen esimiehensä, paikallinen poliisipäällikkö Tim Gannon irtisanoutui tapauksen vuoksi. Molemmat ilmoittivat lähdöstään sen jälkeen, kun Minneapolisin kaupunginvaltuusto oli päättänyt erottaa heidät tehtävistään. Potter ehti toimia poliisina vuodesta 1995.

Potter ampui 20-vuotiasta Daunte Wrightia pidätystilanteessa sunnuntaina Brooklyn Centerin kaupungissa Minneapolisin ulkopuolella Minnesotan osavaltiossa.

Poliisipäällikkö Gannon on kertonut Potterin vetäneen vahingossa esiin aseensa etälamauttimen sijasta. Gannonin mukaan Wright kuoli vahinkolaukaukseen.

Tapahtumien kulku tallentui poliisin haalarikameraan. Videolla kuuluu, kuinka Wrightin ampunut Potter huutaa ”taser” eli etälamautin ennen kuin hän vetää aseensa esiin ja ampuu laukauksen. Huudolla varoitetaan toisia poliiseja etälamauttimen käytöstä.

Laukauksen jälkeen videolla kuuluu, kuinka Potter huudahtaa ilmeisen järkyttyneenä ampuneensa Wrightia.

Daunte Wrightin läheiset sytyttivät kynttilöitä miehen muistolle tapahtumapaikalla.­

Autolla liikkunut Wright oli alun perin pysäytetty liikennerikkomuksen vuoksi, mutta poliisit yrittivät ottaa häntä kiinni voimassaolevan pidätysmääräyksen vuoksi.

Wright pakeni autoon, jolloin poliisi ampui häntä. Ampumisen jälkeen Wright ajoi autolla useiden korttelien matkan ennen kuin törmäsi toiseen ajoneuvoon ja kuoli tapahtumapaikalla.

Tapaus on saanut sadat ihmiset lähtemään Brooklyn Centerin kaduille protestoimaan kolmena peräkkäisenä yönä. Edes asetta käyttäneen poliisin ja poliisipäällikön ero eivät hillinneet mielenosoittajia.

Wrightin kuolema on saanut Brooklyn Centerin kaduille satoja poliisiväkivaltaa vastustavia mielenosoittajia useana päivänä.­

”Jos Daunte olisi ollut valkoinen, hän olisi elossa” lukee mielenosoittajan kyltissä.­

Tilanne yltyi tiistai-iltana kaupungin poliisiaseman edustalla, ja poliisi ampui mielenosoittajia kyynelkaasulla, kertoo CNN. Noin 60 ihmistä pidätettiin.

Myös maanantain ja tiistain välisenä yönä poliisi käytti kyynelkaasua useita kertoja. Noin 40 ihmistä pidätettiin. Lähialueilla tapahtui myös vahingontekoja ja ryöstelyä.

Alueelle on asetettu ulkonaliikkumiskielto mielenosoitusten takia.

Wrightin tapaus on kolmas Minneapolisin alueella runsaasti huomiota saanut mustan miehen kuolema poliisin käsissä viimeisen viiden vuoden aikana. Vuonna 2016 Philando Castile kuoli poliisin luoteihin pysäytyksen yhteydessä Falcon Heightsin lähiössä Minneapolisin vieressä.

Viime vuonna puolestaan George Floyd kuoli poliisin painaessa polveaan hänen niskansa päälle Minneapolisissa. Floydin kuolema toimi kipinänä poliisiväkivaltaa vastustaville mielenosoituksille ympäri Yhdysvaltoja ja muutakin maailmaa.

Tilanne Minneapolisissa on ollut viime viikkoina jo valmiiksi kireä Floydin kuolemaan liittyvän oikeudenkäynnin vuoksi.

Oikaisu 15.4.2021 kello 7.22: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Kim Potter olisi 26-vuotias. Todellisuudessa hän on 48-vuotias ja toiminut poliisina 26 vuotta.

Mielenosoittajia Brooklyn Centerin poliisiaseman lähellä tiistaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat