Venäjä harkitsee Putinin ja Bidenin välistä huippukokousta, Suomi kertonut osapuolille valmiudesta isännöintiin - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä harkitsee Putinin ja Bidenin välistä huippukokousta, Suomi kertonut osapuolille valmiudesta isännöintiin

Valkoinen talo kertoi tiistaina, että Biden ehdotti Putinille puhelinkeskustelussa huippukokousta tulevina kuukausina kolmannessa maassa.

Suomi on tarjoutunut isännöimään Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdollista huippukokousta.­

14.4. 12:15 | Päivitetty 14.4. 14:45

Venäjä kertoo harkitsevansa ehdotusta huippukokouksen järjestämiseksi maan presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kesken, kertoo uutistoimisto AFP.

Valkoinen talo kertoi tiistaina, että Biden ehdotti Putinille puhelinkeskustelussa huippukokousta tulevina kuukausina kolmannessa maassa. Putin ja Biden keskustelivat tiistaina jännitteiden lievittämiseksi Ukrainassa. Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotajoukkojaan Ukrainan rajoille.

Suomi puolestaan on tarjoutunut isännöimään Bidenin ja Putinin mahdollista huippukokousta. Putin tapasi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin Helsingissä vuonna 2018.

”Suomi on aina tarjonnut diplomaattisia hyviä palveluksiaan. Mitä tulee tähänkin mahdolliseen tapaamiseen, valmius sen järjestelyihin on esitetty kummallekin taholle”, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan HS:lle.

Suomi on siis ilmoittanut valmiudestaan, mutta ainakaan vielä Suomelta ei ole pyydetty tapaamisen isännöintiä.

Tarjoutumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Putin kävivät tiistai-iltana pitkän puhelinkeskustelun, kertoo tasavallan presidentin kanslia tiedotteessaan.

Presidentit puhuivat jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Presidentti Niinistö esitti tiedotteen mukaan ”vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä” ja toi samalla esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.

Niinistö ehdotti Helsingin Sanomain Vieraskynä-palstalla maaliskuun lopussa Helsinkiin huippukokousta Etykin vuoden 1975 turvallisuuskokouksen hengessä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat