Kokenut poliisi sekoitti etä­lamauttimen ja aseen ampuessaan mustan miehen Minnesotassa – Miten se on mahdollista? - Ulkomaat | HS.fi

Kokenut poliisi sekoitti etä­lamauttimen ja aseen ampuessaan mustan miehen Minnesotassa – Miten se on mahdollista?

Etälamauttimia on arvosteltu siitä, että ne näyttävät ja tuntuvat käsiaseilta.

15.4. 14:11 | Päivitetty 16.4. 15:55

”Etälamautin!” huudahtaa yhdysvaltalaispoliisi Kim Potter kolme kertaa ennen kuin vetää etälamauttimen sijasta aseen esiin ja ampuu laukauksen.

Huudolla Potter yrittää varoittaa toisia poliiseja etälamauttimen käytöstä.

Laukauksen jälkeen hän toteaa ilmeisen järkyttyneenä ampuneensa 20-vuotiasta afroamerikkalaista Daunte Wrightia. Wright kuoli hetkeä myöhemmin.

Kyseinen välikohtaus tapahtui sunnuntaina Minnesotan osavaltiossa Minneapolisin lähistöllä. Tapauksen seurauksena poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoittajat ovat protestoineet Brooklyn Centerin kaupungissa jo neljänä päivänä. Tilanne alueella oli jo ennestään kireä George Floydin kuolemaa käsittelevän oikeudenkäynnin vuoksi.

Keskiviikkona syyttäjä ilmoitti poliisin tehtävistään eronneen Potterin saavan syytteen toisen asteen kuolemantuottamuksesta.

Nainen näyttää itkevän mielenosoituksissa Brooklyn Centerin poliisilaitoksen edustalla.­

Jo neljä päivää kestäneissä mielenosoituksissa poliisi on käyttänyt muun muassa kyynelkaasua.­

Tapaus on nostanut esiin kysymyksen siitä, miten 26 vuotta poliisina ja tapahtumahetkellä kouluttajana toiminut Potter, 48, onnistui sekoittamaan etälamauttimen ja aseen keskenään. Entä kuinka todennäköistä tämä olisi Suomessa?

Poliisiammattikorkeakoulun voimankäytön amk-koulutuksen vastuuopettaja, ylikomisario Jani Vainio pitää kaikkea mahdollisena, mutta ei ota kantaa todennäköisyyteen.

Vainion mukaan Suomessa poliisien voimankäyttökoulutus on monien mittareiden mukaan hyvällä tasolla, eikä Yhdysvaltojen poliisien toimintatapoja voi suoraan verrata Suomeen.

”Meillä on eri lähtökohdat ja eri lainsäädännöt. Lopulta kaikki lähtee siitä, miten varmaa tekeminen on”, hän kertoo.

Suomen poliiseilla molemmat välineet ovat omissa koteloissaan varustevyöllä, pääsääntöisesti eri puolilla. Voimakeinojen käyttö perustuu poliisilakiin.

”Poliisi valitsee aina tilanteeseen toimivimman lievimmän välineen, minkä hän pystyy perustelemaan”, sanoo Vainio.

Yhdysvaltojen mittapuulla aseen sekoittaminen etälamauttimeen on harvinaista, mutta ei täysin poikkeuksellista. Virallisia tilastoja tapauksista ei ole, mutta vuonna 2012 julkaistu tutkimus löysi Yhdysvalloista vuosilta 2001–2009 yhteensä yhdeksän tapausta, joissa poliisi oli sekoittanut etälamauttimen ja aseen. Kaksi tapauksista johti kuolemaan, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Lisäksi sanomalehti The New York Timesin mukaan Yhdysvalloista löytyy samanlaisia tapauksia ainakin vuosilta 2015, 2018 ja 2019.

Ehkäistäkseen kahden välineen sekoittumisen Brooklyn Centerin poliisien käsikirjassa ohjeistetaan pitämään etälamautinta ja virka-asetta varustevyön eri puolilla, kertoo The New York Times.

”Eli jos olet oikeakätinen, pidät virka-asetta oikealla puolella ja etälamautinta vasemmalla”, tapauksen takia eronnut paikallinen poliisipäällikkö Tim Gannon kertoi medialle.

Käsikirjan mukaan poliisien vuosittaisen kouluttautumisen tulisi sisältää harjoituksia, jotka vähentäisivät mahdollisuutta vetää ase esiin vahingossa.

Etälamauttimia valmistava yhtiö puolestaan kertoi Reutersille, että sekoittamisen välttämiseksi etälamauttimet on muun muassa suunniteltu painavammiksi kuin käsiaseet. Niitä on myös saatavilla keltaisina kontrastina mustiin aseisiin.

Ohiolaisen yliopiston rikosoikeuden professori Philip Stinson totesi kuitenkin Reutersille etälamauttimien suurimman ongelman olevan niiden muotoilu.

”Nämä laitteet tuntuvat ja näyttävät käsiaseilta, ja se on niiden ydinongelma”, sanoi Stinson.

Entinen poliisipäällikkö Gannon kertoi Wrightin kuoleman johtuneen vahinkolaukauksesta. Poliisin käsitystä on kritisoitu mielenosoituksissa.

Wrightin perhettä edustava asianajaja Benjamin Crump sanoi, että Yhdysvalloissa on suurempi tarve poliisien toimintatapojen muutokselle.

Wrightin perhettä edustava asianajaja Benjamin Crump.­

”Tämä ei ollut onnettomuus, vaan tarkoituksellista, harkittua ja laitonta voimankäyttöä. Ajaminen, kun ihonväri on musta, on edelleen kuolemantuomio”, Crump sanoi tiedotteessa Reutersin mukaan.

Kuolinsyyntutkijan mukaan Wright kuoli ampumahaavaan rinnan alueella. Kuolemasta syytetty entinen poliisi Potter oli kiinniotettuna keskiviikkona, mutta hänet vapautettiin 100 000 dollarin takuita vastaan.

Jos syyttäjät haluavat Potterille tuomion toisen asteen kuolemantuottamuksesta, heidän on osoitettava, että Potter syyllistyi vakavaan piittaamattomuuteen ja otti toiminnassaan kohtuuttoman riskin. Enimmillään Potterille olisi luvassa 10 vuoden vankeusrangaistus ja 20 000 dollarin sakko, kertoo Reuters.

Oikaisu 16.4. kello 15.55: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin, poliisin syyte ei vertaudu Suomen lainsäädännön tappoon. Suomessa tappo tarkoittaa tahallisesti tehtyä henkirikosta.

Mielenosoittajien kyltit vaativat oikeutta George Floydille ja Daunte Wrightille Atlantassa 14. huhtikuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat