Venäjä rajoittaa liikennettä Mustalla­merellä sota­harjoitusten vuoksi koko kesäksi, Ukraina protestoi - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä rajoittaa liikennettä Mustalla­merellä sota­harjoitusten vuoksi koko kesäksi, Ukraina protestoi

Ukrainan ulkoministeriön mukaan Venäjän toimet ovat vihamielisiä ja osa hybridisotaa.

Venäjän Kaspianmeren laivaston Šmel-luokan tykkivene purjehti tiistaina Rostovissa Donilla kohti Mustanmeren sotaharjoitusta.­

15.4. 20:48 | Päivitetty 15.4. 21:59

Ukrainan ulkoministeriö vaatii Venäjää perumaan ilmoituksensa liikennerajoituksista Mustallamerellä. Venäjä on ministeriön mukaan ilmoittanut rajoituksista Asovanmerelle johtavassa Kertšinsalmessa ja sen tuntumassa ensi viikosta alkaen aina elokuuhun saakka merisotaharjoitusten vuoksi. Asiasta kertoo sanomalehti Kommersant.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjä yrittää jatkuvasti ”anastaa Ukrainalta sen suvereenit rantavaltion oikeudet” määräämällä liikennöinnistä Mustaltamerelle Asovanmerelle ja takaisin.

Venäjän rakentama uusi Krimin silta kulkee Kertšinsalmen ylitse ja Venäjä on aiemmin vedonnut rajoitustoimissaan sillan turvallisuuteen.

Ministeriön mukaan Venäjän toiminta osoittaa, ettei ”sillä ole aikomustakaan lopettaa Ukrainaa kohtaan suuntaamiaan vihamielisiä toimia sotilaallisten ja hybridimenetelmien avulla”. Samalla ministeriö vakuuttaa, että Ukraina jatkaa merenkulkuaan aivan kuin Venäjän vaatimuksia ei olisi koskaan esitettykään.

Venäjän Krimillä päämajaansa pitävä Mustanmeren laivasto aloitti keskiviikkona merisotaharjoitukset, joihin osallistuu myös Kaspianmeren laivaston aluksia. Nämä tulivat tiistain ja keskiviikon aikana Mustanmeren puolelle Volgan-Donin kanavan kautta.

Samaan aikaan kaksi Yhdysvaltain ohjushävittäjää purjehti Bosporinsalmesta Mustanmeren puolelle. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kyseessä on ”rutiinipurjehdus”.

Turkkilaisten diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat olisi kuitenkin peruuttanut kahden sotalaivan siirtämisen Mustallemerelle. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu diplomaattilähteisiinsä nojaten.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu arveli aiemmin, että Ukrainan rajojen tuntumassa meneillään olevat sotaharjoitukset olisi suoritettu loppuun kahdessa viikossa. Laivaston ilmoitus harjoitusten jatkumisesta koko kesän kertoo kuitenkin toista

Ukraina ja Venäjä ottivat yhteen Kertšinsalmessa marraskuussa 2018, kun Ukrainan laivaston kolmen aluksen saattue oli matkalla Mustaltamereltä Asovanmerelle.

Venäjä takavarikoi alukset ja vangitsi 24 merimiestä. Presidentti Vladimir Putin syytti tuolloin ukrainalaisia aikeista räjäyttää salmen ylittävä uusi silta. Silta yhdistää Venäjän sen 2014 Ukrainalta valtaamaan Krimin niemimaahan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat